Η Γκαρά με 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εξηγήσεις για τις επαναπροωθήσεις

Η Γκαρά με 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εξηγήσεις για τις επαναπροωθήσεις

Η βουλευτής Έβρου Νατάσσα Γκαρά, μαζί με άλλους 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνουν στη Βουλή τις κατηγορίες περί άτυπων επαναπροωθήσεων από τον Έβρο Τούρκων πολιτών, που διώκονται ως αντιφρονούντες στη χώρα τους και είχαν ζητήσει διεθνή προστασία στη χώρα μας.

Μετά το Ποτάμι και τη ΝΔ, την ενασχόληση με το θέμα ακόμη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την επιμονή της κυβέρνησης στη στάση της «σιγής ασυρμάτου», οι 25 βουλευτές της συμπολίτευσης με πρώτη υπογράφουσα την Αννέτα Καββαδία, απευθύνονται στους υπουργούς Εξωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, καλώντας τους να ξεκαθαρίσουν

– εάν έχουν λάβει γνώση των καταγγελιών της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και σε τι ενέργειες έχουν προβεί προκειμένου αυτές να διερευνηθούν
– και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για Τούρκους πολίτες, που ζητούν άσυλο στη χώρα μας.

Στην ερώτησή τους τονίζουν ότι το ζήτημα έχει προσλάβει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις και ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο, ενώ υπογραμμίζουν και τις πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών με το σκεπτικό ότι αυτή θα συνιστούσε κίνδυνο για «απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Εξωτερικών
– Εσωτερικών
– Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
– Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: Επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών.

Σύμφωνα με δημόσιες και επώνυμες καταγγελίες στις οποίες προέβη η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται άτυπες επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών από την Ελλάδα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι οποίες απασχόλησαν τον ελληνικό αλλά και τον διεθνή τύπο, οι επαναπροωθήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούν Τούρκους πολίτες που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας.

Με βάση τα όσα επωνύμως καταγγέλλονται, οι αιτούντες διεθνή προστασία παραδόθηκαν από την Αστυνομία σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων, οι οποίοι με τη σειρά τους εγκατέλειψαν κοντά σε τουρκικό φυλάκιο τους κυριολεκτικά απαχθέντες Τούρκους πολίτες, στους οποίους είχαν δέσει τα χέρια και τους οποίους ουδέποτε πληροφόρησαν για τον προορισμό και την ακολουθούμενη διαδικασία. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και μια οικογένεια με μικρά παιδιά, καθώς και ένας δημοσιογράφος, ο οποίος βρίσκεται ήδη κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές.

Είναι γνωστό ότι αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο η επαναπροώθηση προσώπων, ιδίως δε όταν διώκονται ως αντιφρονούντες στη χώρα τους και οι οποίοι πιθανολογείται σοβαρά ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Είναι δε πρόσφατες ακόμη οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, με την οποία κρίθηκε ότι τυχόν έκδοσή τους θα συνιστούσε κίνδυνο για «απάνθρωπη, ανηλεή και ανάλγητη μεταχείριση», κατά παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απαγόρευσης βασανιστηρίων.

Με δεδομένο ότι ήδη το ζήτημα έχει λάβει ευρωπαϊκές διαστάσεις μετά την ανακοίνωση του κ. Φερχόφσταντ και την επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο καθώς και τις δηλώσεις του κ. Μούζνιεκς, Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Έχουν λάβει υπόψη τους τις ανωτέρω καταγγελίες και έχουν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διερεύνηση των ανωτέρω σοβαρών καταγγελιών;
2. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία των αιτούντων άσυλο Τούρκων πολιτών και τη συμμόρφωση της χώρας με τις διεθνείς δεσμεύσεις της στο επίπεδο της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Ακριώτης Γιώργος
Αναγνωστοπούλου Σία
Γκαρά Αναστασία
Δουζίνας Κώστας
Θελερίτη Μαρία
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Εύη
Καστόρης Αστέριος
Κουράκης Τάσος
Κυρίτσης Γιώργος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μορφίδης Κων/νος
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπαλτάς Αριστείδης
Ξυδάκης Νίκος
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Φίλης Νίκος
Χριστοδουλοπούλου Τασία
Ψυχογιός Γεώργιος

Πηγή: skai.gr/

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*