Τί σχέση έχει η Τουρκία με την παρουσία Καμμένου στη νότια Βουλγαρία;

Τί σχέση έχει η Τουρκία με την παρουσία Καμμένου στη νότια Βουλγαρία;

Στη νότια Βουλγαρία βρέθηκε χθες ο Πάνος Καμμένος και μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία του εκεί. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στο τέλος Μαίου βρισκόταν στο Βελιγράδι όπου συμφώνησε με τον Σέρβο ομόλογό του για την υπογραφή αμυντικής συνεργασίας.

Λίγες ώρες μετά μια κοινή άσκηση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και Σερβίας έδινε το μήνυμα ότι οι δυο χώρες έχουν σκοπό να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά στον στρατιωτικό τομέα. Χθες ο Π. Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη , παρακολούθησε μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του Krasimir Karakachanov την κοινή άσκηση δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας, μεταξύ της Ζ’ ΜΑΚ και του 2ου Τάγματος των Ειδικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη νότια Βουλγαρία.

Είναι προφανώς ότι  κάτι “στήνεται” απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα που δεν εκφράζεται μόνο στο Αιγαίο και στη Θράκη, αλλά και στα Βαλκάνια . Ο Ερντογάν παρουσιάζεται εδώ και χρόνια σαν …πατερούλης κάθε μουσουλμάνου. “Βαφτίζει” με το ζόρι κάθε μουσουλμάνο τούρκο και ονειρεύεται το “τουρκικό τόξο”.

Προφανώς κανείς δεν πρόκειται να επιβεβαιώσει ότι απάντηση σ΄ αυτό το τόξο αποτελεί η συνεργασία χωρών των Βαλκανίων σε στρατιωτικό επίπεδο.

Τι είπε ο Καμμένος μετά από την σημερινή άσκηση σε σχέση με το επίπεδο συνεργασίας με τη Βουλγαρία:

“Όπως είπε ο κ. Υπουργός έχουμε συναντηθεί τρεις φορές μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Να στείλουμε, λοιπόν, ένα μήνυμα ότι θα βρεθούμε ακόμα περισσότερες φορές.

Με επίκεντρο τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, αλλά και τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ των Βαλκανίων προς τα βόρεια και με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις χώρες του αραβικού κόσμου που είναι εναντίον της τρομοκρατίας, προς τα νότια θα δημιουργήσουμε έναν ισχυρό άξονα σταθερότητας, έναν άξονα ασφάλειας.

Είμαστε υπερήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και το πολιτικό μήνυμα που στέλνουμε από κοινού είναι ότι η Ευρώπη είναι ασφαλής. Πρέπει όμως να καταλάβει και η Κεντρική Ευρώπη, ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης χρειάζονται στήριξη, χρειάζονται ανάπτυξη, γιατί αποτελούν την ασπίδα προστασίας όλης της Ευρώπης.

Το τελευταίο μήνυμα είναι προς κάποιους που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τα Βαλκάνια. Να γνωρίζουν ότι η Βουλγαρία και η Ελλάδα θα είναι το εμπόδιό τους. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε από κοινού για την ευημερία του λαού μας, την ασφάλεια της Ευρώπης και την εξέλιξη περιοχών, όπως αυτή η ορεινή περιοχή που βρισκόμαστε σήμερα, φτωχές περιοχές, που χρειάζονται τη στήριξη των μεγάλων της Ευρώπης».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Πρόσφατα ο Ν. Τραμπ είπε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες επιτυχίες. Πως καταφέρνει να έχει μεγάλο αμυντικό προϋπολογισμό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν είχαμε τόσους καλούς γείτονες όσο η Βουλγαρία δεν θα χρειαζόταν να είχαμε τόσο υψηλό ποσοστό επί του προϋπολογισμού μας, αλλά δεν μας αγαπούν πολλοί γύρω από τη γειτονιά μας. Είμαστε υποχρεωμένοι, λοιπόν, να έχουμε έναν τόσο μεγάλο προϋπολογισμό και ιδίως μέσα σε μία αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή παρά την οικονομική κρίση.

Αυτή τη στιγμή όμως, όπως είπε ο Πρόεδρος Τραμπ, αυτό που ζητάμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και από το ΝΑΤΟ είναι να στηρίξει τις χώρες μας, ώστε να εξελίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και να τις εκσυγχρονίσουμε. Το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας και οι βουλγαρικές Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και θα εργαστούμε μαζί με τον Υπουργό για να δούμε τις συνέργειες που μπορούμε να έχουμε και στην αμυντική βιομηχανία.

Πηγή: militaire.gr