Σουφλί: Με Κότσιρα, Μίλτο Πασχαλίδη, Θάνο ΜΙκρούτσικο οι Γιορτές Μεταξιού

Σουφλί: Με Κότσιρα, Μίλτο Πασχαλίδη, Θάνο ΜΙκρούτσικο οι Γιορτές Μεταξιού

Οι Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος και Μαριάννα Πολυχρονίδη, με επικεφαλής τον σπουδαίο συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, είναι τα μεγάλα ονόματα στις φετινές Γιορτές Μεταξιού που συμπληρώνουν δεκατέσσερα και πλέον χρόνια, μια ιστορία αιώνων. Μια ιστορία πολιτισμού, κοινωνικής ευημερίας, ανόδου και άνθισης του εμπορίου και της αρχιτεκτονικής, γέννησης εργατικών κινημάτων και διεκδικήσεων.

Μια μεταξένια ιστορία, που σφράγισε με πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση την πόλη του Σουφλίου. Ιστορία που γράφεται ακόμα και με τις προσπάθειες του συλλόγου Φίλων της Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα». Όλα αυτά τα χρόνια ο σύλλογος, με ημερίδες, ομιλίες, διαγωνισμούς σχεδίου μόδας με βάση το μετάξι, με εκθέσει και γιορτές, προσπαθεί να αφυπνίσει, να προβληματίσει και να θέσει στόχους, τόσο για τη σηροτροφία και τη μεταποίηση αλλά και για το μέλλον του μεταξιού και της ίδιας της πόλης του Σουφλίου.

Καλοκαίρι 2017 λοιπόν, και στους δρόμους του μεταξιού συναντάμε έναν σπουδαίο ταξιδιώτη. Τον  Θάνο Μικρούτσικο, με αποσκευές γεμάτες,  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ, και συνεπιβάτες του στο όχημα οι : Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος και Μαριάννα Πολυχρονίδη.

Στο τέρμα της διαδρομής, δηλαδή στο Σουφλί, την Παρασκευή 23 Ιουνίου, η Μεγάλη συναυλία : ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ, στο Βιομηχανικό Συγκρότημα Τζίβρε και ώρα 9 μ.μ. Φέτος, σύλλογοι, μουσεία και επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής του Σουφλίου, αγκαλιάζουν με δράσεις και στηρίζουν την προσπάθεια του συλλόγου, για να γιορτάσουν όλοι μαζί το Μετάξι και να συνεχίσουν να γράφουν ιστορία.

«Κοινωνοί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης»

«Ο επισκέπτης της πόλης και των Γιορτών Μεταξιού, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει:  Διαδραστική αναβίωση της παλιάς εποχής με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων, δράσεις για μικρούς και μεγάλους μοτοσικλετιστές, θεατρικά εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων, να ξεφαντώσει στο Πανελλήνιο αντάμωμα χορευτικών συγκροτημάτων, να παρακολουθήσει τις μελέτες και εργασίες  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Νέου Πανεπιστημίου της Σόφιας. Επίσης πολλά εργαστήρια ζωγραφικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας για παιδιά, αλλά και κινηματογραφικές προβολές, φωτογραφικές εκθέσεις, εκθέσεις μεταξωτών ρούχων, ροκ και έντεχνες συναυλίες όπως ακολουθούν στο αναλυτικό πρόγραμμα.

Ο επισκέπτης θα έχει τη χαρά να ξεναγηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού Βιοτεχνικού Συγκροτήματος Τζίρε, αλλά και σε όλα τα σημαντικά σημεία της πόλης όπως τα μουσεία μας και τα αρχιτεκτονικής αξίας κτήρια μας αφού σε όλα θα υπάρχουν δράσεις και εκδηλώσεις.

Σας προσκαλούμε στις Γιορτές  Μεταξιού 2017 για να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία και να γίνετε κοινωνοί της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης αλλά και να γιορτάσετε, να νιώσετε τους παλμούς των δρόμων  του Μεταξιού που οδηγούν και καταλήγουν στο Σουφλί. Εμείς συνεχίζουμε την πορεία στους δρόμους του Μεταξιού! Εσείς θα ακολουθήσετε;» τονίζει στο κάλεσμά της το Δ.Σ του Συλλόγου «Η Χρυσαλλίδα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕΤΑΞΙΟΥ 2017

  • Παρασκευή 23/06 – Βιομηχανικό Συγκρότημα Τζίβρε

Γενική είσοδος 5,00 ευρώ

18:00-21:00 Διαδραστική αναβίωση της παλιάς εποχής με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων. * Σύλλογος «Εν Λευκώ»

Η εκδήλωση θα υλοποιείται στον ίδιο χώρο, τις ίδιες ώρες και στις 24 & 25/06

21:00-01:00  Μεγάλη Συναυλία

                                      ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΞΙ

Με τους: Θάνος Μικρούτσικος

Γιάννης Κότσιρας / Μίλτος Πασχαλίδης / Χρήστος Θηβαίος / Μαριάννα Πολυχρονίδη

  • Σάββατο 24/06 – Βιομηχανικό Συγκρότημα Τζίβρε

18 :30 moto-παιχνίδια (για παιδιά).
20 :30 Απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους μικρούς συμμετέχοντες.
21:00 moto Cinema. Προβολή ταινίας μοτοσυκλετιστικού ενδιαφέροντος.
23:00 Rock βραδιά με τον dj FUNGUS.

*Σύλλογος Λέσχης Μοτοσικλετιστών Σουφλίου και περιφέρειας

-Είσοδος Ελεύθερη

  • Κυριακή 25/06- Βιομηχανικό Συγκρότημα Τζίβρε

21:30-01:00 Συναυλία με τους : Μιχάλη Ηλιάσκο και Βαγγέλη Δροσάκη. Ένα ταξίδι στις ομορφιές της Ελλάδας από τη σύγχρονη μέχρι την παραδοσιακή μουσική. Συμμετέχουν :Σωτήρης Ιντζούδης & Φώτης Ντεφίδης.

*Σύλλογος Εθελοντών & Νεολαίας Σουφλίου ΚΙΝΗΣΟΥ.

-Είσοδος Ελεύθερη

  • Δευτέρα 26/06 – Μουσείο Τέχνης Μεταξιού

11:00 Χρωμάτισε την ζωή σου .( Τεχνικές βαφής Tie Dye  )

Φέρτε μαζί σας μπλουζάκια  , παντελόνια και ότι άλλο ρούχο θέλετε να χρωματίσετε.

*Μουσείο Τέχνης Μεταξιού

  • Τρίτη 27/06 – Λαογραφικό Μουσείο Τα Γνάφαλα

18:00 «Μεταξένιο Εργαστήρι» για παιδιά. Δημιουργίες με κουκούλι και     τεχνικές ζωγραφικής πάνω σε μετάξι και παράλληλες δραστηριότητες.

Λαογραφικό Μουσείο «Τα Γνάφαλα»

  • Πέμπτη 29/06 – Μουσείο Μετάξης ‘ΠΙΟΠ’

10:30-13:30 ( για παιδιά 8-14 ετών )Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά και οικογένειες. Η εικαστικός Ελένη Κοτσώνη θα καθοδηγήσει τα παιδιά να δημιουργήσου ένα έργο-εγκατάσταση με νήματα με την τεχνική quipu.

  • Παρασκευή 30/06-Μουσείο Μετάξης ‘ΠΙΟΠ’

10:30-13:30 ( για παιδιά 8-14 ετών )Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά και οικογένειες. Η εικαστικός Ελένη Κοτσώνη θα καθοδηγήσει τα παιδιά να δημιουργήσου ένα έργο-εγκατάσταση με νήματα με την τεχνική quipu.    

     13:30-15:30 Εργαστήρι αναπήνισης και βαφής μεταξωτών υφασμάτων

  • Μουσείο Τέχνης Μεταξιού

20:00 Ανάλυση, τεκμηρίωση και πρόταση αποκατάστασης του μεταξουργείου                                                                               ″Χρυσαλίς″ στη Γουμένισσα

Το βιομηχανικό συγκρότημα ″Χρυσαλίς″ μελετήθηκε κατά την ακαδημαϊκή περίοδο 2014-2016 στο πλαίσιο του εργαστηρίου διεπιστημονικής συνεργασίας του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού» της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  21:30 Κεντρική Πλατεία Σουφλίου

Μουσική με γκάϊντες

Απο τον Σύλλογο Παραδοσιακών Μουσικών Θράκης ( Ιωάννης Δούκας Βατάτζης ).

  • Σάββατο 01/07 Μουσείο Μετάξης ‘ΠΙΟΠ’

10:30-13:30 Εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά και οικογένειες. Η εικαστικός Ελένη Κοτσώνη θα καθοδηγήσει τα παιδιά να δημιουργήσου ένα έργο-εγκατάσταση με νήματα με την τεχνική quipu.

18:30 Δημοτικό Μουσείο Αρχοντικό Μπρίκα

Παρουσίαση εργασίας για το Σουφλί κα το μετάξι από το Νέο Πανεπιστήμιο

Σόφιας. Παράλληλα, έκθεση φωτογραφίας και μεταξωτών ενδυμάτων.

21:00 Παλαιό Πρώτο Δημοτικό Σχολείο (ΔΕΠΤΑΣ)

Δεύτερο Πανελλήνιο Αντάμωμα Φίλων Της Παράδοσης. Λαϊκό Γλέντι.

Συμμετέχουν πολλά παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και το μουσικό σχήμα Ακριτικός Ήχος.

*Πολιτιστικός Σύλλογος Σουφλίου ‘Ανέμη’

  • Κυριακή 02/07 Μουσείο Μετάξης ΠΙΟΠ

10:30-12:30 Παρουσίαση Παιδικού Βιβλίου

Η συγγραφέας Ματούλα Καραγιάννη Τόλκα θα παρουσιάσει το παδικό βιβλίο, σε εικονογράφηση της Ελένης Κοτσώνη  «Το Αρχοντικό του Μεταξιού» εκδ ΠΙΟΠ 2017

17:30-18:30 & 19:00-20:00 Θεατρικό εργαστήρι «Τα γρανάζια του ακόμη δουλεύουν» Ο Τάσος Καρακύκλας και ο Κωνσταντής Ντίσιος θα οργανώσουν δύο αυτοτελή θεατρικά εργαστήρια για ομάδες εφήβων (13+) και ενηλίκων.