Στην Θράκη για το Ραμαζάνι ο Τούρκος Πρωθυπουργός την Δευτέρα

Στην Θράκη για το Ραμαζάνι ο Τούρκος Πρωθυπουργός την Δευτέρα

Στην Θράκη έρχεται την ερχόμενη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιλντιρίμ θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ακολούθως, θα επισκεφθεί τη Θράκη ως “ιδιώτης” για να παραστεί σε “ιφτάρ΄’ (τελετουργικό δείπνο του Ραμαζανίου). Φυσικά θα έχει και τις ανάλογες συναντήσεις και επαφές με το μουσουλμανικό στοιχείο της περιοχής και θα προσπαθήσει, όπως κάνουν όλοι οι Τούρκοι επίσημοι που έρχονται, να δημιουργήσει εντυπώσεις, αναφέροντας τα γνωστά ανιστόρητα για την μειονότητα.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη επίσκεψη είχε πραγματοποιήσει το 2004 ως πρωθυπουργός ο Ταγίπ Ερντογάν επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. H τελευταία επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε πριν από δυόμιση χρόνια.

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού προκύπτει σε μία συγκυρία κατά την οποία προετοιμάζεται νέα πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τη συμμετοχή προφανώς και Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως και στην προηγούμενη Διάσκεψη της Γενεύης νωρίτερα φέτος αποτελεί ζητούμενο για την Αθήνα να διερευνηθούν σε διμερές επίπεδο πριν από τη σύγκληση της πενταμερούς οι εκατέρωθεν προθέσεις ως προς το ζήτημα των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας, το οποίο και είναι το πιο ακανθώδες για την επίλυση του Κυπριακού.

Η παρουσία Γιλντιρίμ στην Αθήνα ικανοποιεί εν μέρει αυτή την επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας, χωρίς να φέρει τον βαρύ συμβολισμό (και να συνεπάγεται τις αντίστοιχες δεσμεύσεις) που θα είχε μια εμπλοκή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, του μόνου πραγματικά αποφασιστικού παράγοντα στη γείτονα για θέματα της βαρύτητας του Κυπριακού.