“Στόχος η αύξηση των στρεμμάτων, ώστε τα εργοστάσια ζάχαρης να γίνουν βιώσιμα”

“Στόχος η αύξηση των στρεμμάτων, ώστε τα εργοστάσια ζάχαρης να γίνουν βιώσιμα”

Στην παραδοχή ότι τα δυο εργοστάσια Ζάχαρης που λειτουργούν αυτή τη στιγμή, της Ορεστιάδας και στο Πλατύ Ημαθίας δεν είναι βιώσιμα με τα στρέμματα τεύτλων που σπέρνονται, προχώρησε ο Διευθυντής του εργοστασίου της Ορεστιάδας Γιάννης Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στην “ΥΧ”, ο κ.Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι στο παρελθόν µόνο το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας απορροφούσε την παραγωγή από 100.000 στρέµµατα του Έβρου, ενώ στο νομό καλλιεργήθηκαν φέτος 18.000 στρέµµατα, εκ των οποίων τα 1.000 καταστράφηκαν από την κακοκαιρία.

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη διοίκηση για την τευτλοκαλλιέργεια, ώστε να συνεχίσει να καλλιεργείται ζάχαρη στον τόπο µας. Για αυτό, εξάλλου, επισκέπτονται την περιοχή, συζητάµε τα προβλήµατα, καταθέτουµε στους παραγωγούς τις προτάσεις µας. Η πολιτική της διοίκησης στοχεύει σε αύξηση των στρεµµάτων την επόµενη χρονιά, ώστε σταδιακά τα εργοστάσια να γίνουν βιώσιµα», λέει στην «ΥΧ» ο Γιάννης Παπαδόπουλος, διευθυντής του εργοστασίου της Ορεστιάδας, σηµειώνοντας ότι η µικρή παραγωγή ζάχαρης δηµιουργεί προβλήµατα.

Κίνητρο τα εφόδια

«Φέτος, για πρώτη φορά, όλα τα εφόδια δόθηκαν δωρεάν την περίοδο της σποράς και η αποπληρωµή θα γίνει όταν οι αγρότες παραδώσουν τη σοδειά τους τον Σεπτέµβρη και τον Οκτώβρη. Δεν υπάρχει άλλη καλλιέργεια που να ενισχύει τόσο τον παραγωγό», προσθέτει ο ίδιος και τονίζει ότι τα λιπάσµατα και τα φυτοφάρµακα είναι σε πολύ χαµηλές τιµές, που προκύπτουν µέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες. «Προσπαθούµε να πείσουµε τους τευτλοπαραγωγούς ότι η καλλιέργεια αποδίδει ικανοποιητικό εισόδηµα και θα ήταν µεγάλο λάθος να εγκαταλειφθεί», υπογραµµίζει.

Στον Έβρο καλλιεργήθηκαν φέτος 18.000 στρέµµατα, εκ των οποίων τα 1.000 καταστράφηκαν από την κακοκαιρία. Η τιµή ανά τόνο πέρυσι για Ζαχαρικό Τίτλο 15 ήταν 40,09 ευρώ και φέτος έπεσε στα 38,33 ευρώ. «Πέρυσι, ο µέσος όρος περιεκτικότητας ζάχαρης ήταν 15,5, µε απόδοση περίπου 5,5 – 6 τόνους/ στρέµµα», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Πρόδροµος Προϊκάκης, εκπρόσωπος της Οµάδας Τευτλοπαραγωγών Έβρου, που αριθµεί 130 καλλιεργητές και υφίσταται εδώ και πέντε χρόνια.

«Τα τεύτλα πληρώθηκαν την περσινή χρονιά µε σχετικά καλό τιµολόγιο. Επιπλέον, το πρόγραµµα ολοκληρωµένης διαχείρισης απέφερε περίπου 30 ευρώ/στρέµµα στον παραγωγό, αλλά φέτος δεν υφίσταται. Η δε συνδεδεµένη ενίσχυση ανέβηκε από τα 53 στα 72 ευρώ/στρέµµα», συµπληρώνει, εκτιµώντας, ωστόσο, ότι «η φετινή χρονιά θα είναι πιο δύσκολη».

Στο µικροσκόπιο ξανά οι τιµές

Η πτώση της τιµής ήταν απόφαση της προηγούµενης διοίκησης της ΕΒΖ διευκρινίζει από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος, σηµειώνει όµως ότι «υπάρχει θετική σκέψη της εταιρείας να επανεξετάσει την τιµολογιακή πολιτική από τη νέα καλλιεργητική περίοδο». Ως προς τη συνδεδεµένη, ο ίδιος εκτιµά ότι την επόµενη χρονιά θα αυξηθεί, γιατί το κονδύλι που πιστώθηκε είναι µεγαλύτερο από το φετινό. Προσθέτει ότι στο καλάθι της απονιτροποίησης προστίθενται τα τεύτλα, άρα θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση των παραγωγών και θεωρεί ότι «διαµορφώνεται ένα θετικό περιβάλλον για την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα µας».

Οι παραγωγοί, ωστόσο, εξακολουθούν να αισθάνονται αβεβαιότητα. «Γίνονται τεράστιες προσπάθειες από τους παραγωγούς να τονωθεί η καλλιέργεια από οικονοµικής άποψης. Μόλις ανακοινώθηκαν τα 30 ευρώ του προγράµµατος ολοκληρωµένης διαχείρισης, η τότε διοίκηση προχώρησε σε µείωση του τιµολογίου. Έκοψε κάποιες παροχές που είχαµε στα φάρµακα και τους σπόρους. Κάτι ανάλογο έγινε και µε την αύξηση της συνδεδεµένης, η οποία οδήγησε σε µείωση τιµών», αναφέρει ο κ. Προϊκάκης. Με παρόµοιες τιµολογιακές πολιτικές, σηµειώνει ο ίδιος, δεν µπορεί να γίνει αύξηση των καλλιεργούµενων εκτάσεων και προσθέτει ότι η βιοµηχανία προµηθεύει στους αγρότες σπόρο, λιπάσµατα, φυτοφάρµακα, αλλά το 2012 κόπηκε η µείωση του 30% στα γεωργικά εφόδια.

Κρίσιµη η συνάντηση στην Αθήνα

Οι καλλιεργητές του Έβρου στηρίζονται στην Οµάδα Παραγωγών, η οποία, σε συνεργασία µε τα σωµατεία των άλλων εργοστασίων, αυξάνει τη διαπραγµατευτική ισχύ τους. «Στα χρόνια που δραστηριοποιείται η οµάδα, πετύχαµε πολλά. Πετύχαµε την ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας στην ολοκληρωµένη διαχείριση, που έγινε πράξη το 2012. Επίσης, κάθε έτος διαπραγµατευόµαστε τις τιµές και τις παροχές προς τους τευτλοκαλλιεργητές», λέει ο κ. Προϊκάκης.

Παράλληλα, για την πλήρη αποκατάσταση της σχέσης τους µε τη βιοµηχανία, έχουν στραµµένο το βλέµµα στην τριµερή συνάντηση που θα πραγµατοποιηθεί µέσα στο καλοκαίρι στην Αθήνα, µε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τη νέα διοίκηση της ΕΒΖ και τους εκπροσώπους τους.

Πηγή: ypaithros.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*