ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ: «Τι περήφανος να είμαι ως Έλληνας, όταν εισάγουμε 4 δισ. τρόφιμα»!!

ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ: «Τι περήφανος να είμαι ως Έλληνας, όταν εισάγουμε 4 δισ. τρόφιμα»!!

Επιτέλους, κάποιος που γνωρίζει το αντικείμενο πολύ καλά, είπε την σωστή κουβέντα για την χώρα μας που έπαψε εδώ και πολλά χρόνια να παράγει και αρκούνταν στις επιδοτήσεις και τα δανεικά για να εισάγει τα πάντα. Ακόμα και τρόφιμα που θα μπορούσε να παράγει μόνη της και το έκανε τα παλαιότερα χρόια.

«Εισάγουμε 4 δισ. τρόφιμα. Τι περήφανος να είμαι ως Έλληνας όταν μου λένε οι Ευρωπαίοι πως σε δανείζω για να φας;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγιώτης Γούλας κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στην ημερίδα με θέμα: «Καινοτομία διαχείρισης κλιματικής αλλαγής και κυκλικής οικονομίας» που έγινε χθες αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Ο κ. Γούλας συμπλήρωσε ότι «Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά είναι στα κρέατα και στα γαλακτοκομικά που φτάνουν στα 2.5 δισ. Με αυτήν την λογική δεν μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα. Πρέπει να έχει στόχους συγκεκριμένους. Προτεραιότητα θα πρέπει να δώσουμε στα τρόφιμα στα οποία εισάγουμε» και πρότεινε «Τόσες χιλιάδες παιδιά βγαίνουν στο εξωτερικό. Θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτούς στο επάγγελμά τους για να έχουμε αποτέλεσμα. Το κράτος πρέπει να δημιουργήσει 35 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Μόνιμη γιατί δεν θέλει ο νέος να πάει στο εξωτερικό αλλά να μείνει στη χώρα του».

Η ημερίδα που διοργανώθηκε από το «Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας» Θεσσαλίας και το Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών και εδαφικών πόρων» του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη. Στο πρώτο που αφορά στην κλιματική αλλαγή, έγιναν παρουσιάσεις για την καινοτομία ελέγχου περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής στη γεωργική παραγωγή ενσωματώνοντας τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Δράσεων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο οικονομικά βιώσιμης γεωργίας, επιλεγμένα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά θα προταθούν ως εναλλακτικές καλλιέργειες, φιλικές προς το περιβάλλον.

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας, σχετιζόταν με την κυκλική οικονομία και τις παραμέτρους ωριμότητας καινοτομίας που πρέπει να ελέγχονται σε αυτή κατά την υλοποίηση αναπτυξιακών επιχειρηματικών πλάνων όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή και σε αστικά κέντρα που μορφοποιούνται σε έξυπνες πόλεις. Έτσι, ως βασικοί πυλώνες της κυκλικής οικονομίας αναλύονται το νερό, η γεωργική παραγωγή, η διατροφή, η προστασία από επιδημιολογικής αξίας επιβλαβείς οργανισμούς και η διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων.

Μοιραστείτε το άρθρο

Απάντηση