Ορεστιάδα: Δριμύ κατηγορώ Γκουγκουσκίδου κατά Μαυρίδη στον απολογισμό του 2016

Ορεστιάδα: Δριμύ κατηγορώ Γκουγκουσκίδου κατά Μαυρίδη στον απολογισμό του 2016

Δριμύ κατηγορώ κατά του δημάρχου Βασίλη μαυρίδη για όσα έκανε και για όσα… δεν έπραξε κατά την προηγούμενη χρονιά, εξαπέλυσε η Μαρία Γκουγκουσκίδου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ”, κατά την διάρκεια του χθεσινοβραδινού δημοτικού συμβουλίοου με θέμα τον απολογισμό της δημοτικής αρχής για το 2016. 

Η κ.Γκουγκουσκίδου αναφέρθηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και κατήγγειλε τον δήμαρχο κ.Μαυρίδη με έντονο τρόπο. “Είναι η τρίτη φορά που συνεδριάζουμε στη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής, προκειμένου αυτή να μας παρουσιάσει τον απολογισμό πεπραγμένων της του περασμένου έτους. Συντάσσοντας την τοποθέτησή μου για τη σημερινή συνεδρίαση ένιωθα πραγματικά ότι επαναλαμβάνομαι για τρίτη φορά, αφού οι ελλείψεις και παραλείψεις της δημοτικής αυτής αρχής είναι οι ίδιες καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών ετών της θητείας της.

Θα ξεκινήσω με τη διαπίστωση ότι η δημοτική αρχή υποβαθμίζει την πολύ σημαντική αυτή διαδικασία του απολογισμού πεπραγμένων, μην τηρώντας τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος αναφέρει ότι στη συνεδρίαση καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης. Η δημοτική αρχή δεν κάλεσε τους φορείς της πόλης, τους οποίους ρωτήσαμε αν έλαβαν πρόσκληση και μας απάντησαν αρνητικά. Δεν κάλεσε δε ούτε τους κατοίκους της πόλης. Η ανακοίνωση για τη σημερινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Ορεστιάδας και σε κάποια τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν είχε το χαρακτήρα πρόσκλησης προς τους κατοίκους και τους φορείς της πόλης, αλλά μόνο το συνήθη χαρακτήρα της πρόκλησης που απευθύνεται προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για οποιαδήποτε συνεδρίαση.

Επίσης σύμφωνα με τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου, με ευθύνη του Προέδρου του, πέντε ημέρες πριν από τη συνεδρίαση οι δημοτικές παρατάξεις έπρεπε να λάβουμε το κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων με όλα τα στοιχεία που το συνοδεύουν, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε σήμερα οι επικεφαλής των παρατάξεων να παραστούμε σε μια τόσο θεμελιώδη διαδικασία χωρίς να έχουμε στα χέρια μας το περιεχόμενο του απολογισμού για να τον μελετήσουμε και να τοποθετηθούμε επ’ αυτού.

Προχωρώντας στην ουσία του σημερινού θέματος και σε αντίθεση με το πνεύμα της ενημέρωσης του Δημάρχου, ο οποίος φαίνεται να νιώθει ικανοποιημένος με όσα η δημοτική αρχή έπραξε κατά τη διάρκεια του έτους 2016, εμείς αντίθετα διαπιστώνουμε καθημερινά ότι οι δημότες του Δήμου Ορεστιάδας και γενικότερα οι κάτοικοι αυτού, δεν νιώθουν έτσι.

Τα περισσότερα από αυτά που ανέφερε ο Δήμαρχος αναλυτικά, επί δύο ολόκληρες ώρες, αποτελούν ανούσιες λεπτομέρειες, που αφορούν την απλή διοικητική διαχείριση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου, οι οποίες δεν έχουν θέση στο σημερινό απολογισμό. Στον σημερινό απολογισμό πεπραγμένων ο Δήμαρχος θα έπρεπε να παρουσιάσει το ουσιαστικό έργο της δημοτικής αρχής και μόνο, το οποίο τελικά κατέλαβε ελάχιστο χρόνο από την ενημέρωσή του, γιατί αυτή είναι και η πραγματικότητα, το ουσιαστικό έργο ήταν ελάχιστο. Άλλωστε και η αύξηση των αποθεματικών που παρουσίασε ο Δήμαρχος ένθερμα ως πολύ σημαντικό επίτευγμα της δημοτικής αρχής, καθώς και η εναπομείνασα από τα προηγούμενα χρόνια ΣΑΤΑ, ύψους 3.500.000 ευρώ, η οποία παρέμεινε ανέγγιχτη και μάλιστα αυξήθηκε με το υπόλοιπο της ΣΑΤΑ του έτους 2016, αυτό ακριβώς σημαίνει, ότι τα χρήματα από τα έσοδα δεν μετουσιώνονται σε έργα. Οι λεπτομέρειες που παρουσίασε ο Δήμαρχος στη δίωρη αυτή ενημέρωση δεν έχουν καμία ουσιαστική συμβολή στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών ούτε, ακόμη περισσότερο, στην ανατροπή της μακροχρόνιας κατάστασης στασιμότητας που βιώνει ο Δήμος μας.

Οι δημότες του Δήμου Ορεστιάδας αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα στην καθημερινότητά τους και έχουν τα ίδια ακριβώς παράπονα από τη δημοτική αρχή, όπως και πέρσι και πρόπερσι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Και δυστυχώς θα χρειαστεί να τα επαναλάβω. Πολύ μεγάλα προβλήματα με τον φωτισμό, ολόκληρες γειτονιές της πόλης ακόμα και σε κεντρικά σημεία, αλλά και μεγάλα τμήματα των χωριών, είναι βυθισμένα στο σκοτάδι, πολλές φορές για μήνες, έως ότου αποφασίσει η δημοτική αρχή να αποκαταστήσει το πρόβλημα. Η διαχείριση του πρασίνου είναι προβληματική τόσο στα χωριά όσο και στον ίδιο τον αστικό ιστό της πόλης, όπου κατά διαστήματα παρατηρείται μακροχρόνια παραμέληση της κοπής του πρασίνου. Η πρέπουσα καθαριότητα και διαχείριση των σκουπιδιών συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα κυρίως στα χωριά, τα οποία δεν έχουν ακόμα αποκτήσει των αριθμό των κάδων που τους είναι απαραίτητοι ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Οι παιδικές χαρές παραμένουν ένα πρόβλημα άλυτο τόσο για την πόλη όσο και για τα χωριά.

Κατά καιρούς η δημοτική αρχή μας ανέφερε ότι έχει παραλάβει άλλοτε 94, άλλοτε 96, άλλοτε 110 παιδικές χαρές. Όσες όμως κι αν είναι αυτές εδώ και τρία χρόνια και εκτός από δύο που, όπως μας ενημέρωσε η δημοτική αρχή έλαβαν νόμιμη άδεια, χωρίς βέβαια να είμαστε και σίγουροι γι’ αυτό, οι υπόλοιπες είναι παράνομες. Από πολλές από αυτές μάλιστα έχουν αφαιρεθεί τα παιχνίδια, με το αιτιολογικό ότι είναι επικίνδυνα και ότι γρήγορα θα αντικατασταθούν με καινούρια, χωρίς όμως να συμβεί αυτό έως σήμερα.

Το οδικό δίκτυο. Ξεκινάμε από το κέντρο της πόλης, τις κεντρικές οδούς Κωνσταντινουπόλεως και Βασιλέως Κωνσταντίνου, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν, γεμάτες λακκούβες, καθιζήσεις, ανισόπεδες επιφάνειες, στις οποίες προσκρούουν καθημερινά τα αυτοκίνητα των κατοίκων του Δήμου μας. Όταν μάλιστα θέσαμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο λάβαμε την απάντηση ότι υπάρχει μια προμελέτη για τις συγκεκριμένες οδούς ύψους 900.000 ευρώ και ότι το ποσό αυτό θεωρείται απαγορευτικό, χωρίς βέβαια να δούμε ποτέ αυτή την προμελέτη και χωρίς να λάβουμε απάντηση για το τι μέλει γενέσθαι τελικά με τους δρόμους αυτούς.

Τα ίδια και χειρότερα βέβαια στη συνέχεια έχουμε να διαπιστώσουμε και για όλους τους υπόλοιπους δρόμους εντός της πόλης της Ορεστιάδας αλλά και για τους δρόμους που συνδέουν την πόλη με τις τοπικές κοινότητες κι αυτές μεταξύ τους, η κατάσταση των οποίων αποτελεί κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των διερχομένων. Για τους ίδιους δρόμους λέμε και ξαναλέμε σε κάθε συμβούλιο, σε κάθε προϋπολογισμό, σε κάθε απολογισμό. Βάλτος – Μικρή Δοξιπάρα, Πάλη – Πεντάλοφος, Κριός – Σπήλαιο, Ελιά – Φυλάκιο.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ορεστιάδας είναι το θέμα των αδέσποτων ζώων. Η αδυναμία της δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει ένα νόμιμο και αξιοπρεπές δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων φέρνει καθημερινά σε αντιπαράθεση τους ανθρώπους που υποστηρίζουν την προστασία και την αξιοπρεπή διαβίωση των αδέσποτων με αυτούς που τους προκαλεί φόβο η καθημερινή παρουσία αδέσποτων στο κέντρο της πόλης. Η αντιπαράθεση αυτή οδηγείται συχνά σε εκρηκτικές καταστάσεις. Κι ενώ είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής η διαχείριση των αδέσποτων, αυτή δεν έχει ασχοληθεί ακόμα έως σήμερα με την ίδρυση και λειτουργία μιας μόνιμης και νόμιμης δομής για τη φιλοξενία και την προστασία τους. Υπήρξε μάλιστα και η υπ’ αριθμ. 2202/75660/1-7-2016 ΚΥΑ, η οποία έθετε προϋποθέσεις χρηματοδότησης του Δήμου για ίδρυση και λειτουργία νέου καταφυγίου αδέσποτων ζώων, βελτίωση ήδη υφιστάμενου καταφυγίου, εξοπλισμό, λειτουργία δημοτικού ιατρείου μικρών ζώων, ιατρικό εξοπλισμό, σίτιση κλπ, της οποίας όμως η προθεσμία αφέθηκε για άλλη μια φορά να παρέλθει ανεκμετάλλευτη. Η ανάληψη της ευθύνης που αναλογεί στο Δήμο για τη διαχείριση των αδέσποτων και η ενασχόληση του επιτέλους με το θέμα της ίδρυσης ενός νόμιμου καταφυγίου θα έλυνε το πρόβλημα αυτό και θα απάλλασσε τους δημότες από τις καθημερινές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.

Μεγάλη σημασία για το Δήμο Ορεστιάδας έχει η διαχείριση της άμμου του Άρδα. Και κατά το έτος 2016 λοιπόν η δημοτική αρχή συνέχισε να διαχειρίζεται την αμμοληψία μέσω της διαδημοτικής επιχείρηση αξιοποίησης και ανάδειξης του ποταμού Άρδα, ενώ η άμμος αποτελεί πολύτιμο κοινό αγαθό για τους δημότες του Δήμου Ορεστιάδας και η εκμετάλλευσή της θα έπρεπε να γίνεται στο όνομα των δημοτών με τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών. Η διαδημοτική επιχείρηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την τήρηση των παραπάνω, διότι δεν ελέγχεται από το δημοτικό συμβούλιο και τους δημότες και λειτουργεί με αδιαφανείς διαδικασίες. Άλλωστε της έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για παράβαση των περιβαλλοντικών όρων κατά την αμμοληψία, η οποία βέβαια, παρά το πρόστιμο, εξακολουθεί να γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.  Της μη παραχώρησης του δικαιώματος αμμοληψίας στη διαδημοτική αυτή επιχείρηση ήταν υπέρμαχος και ο παρών Δήμαρχος με όλη τη δημοτική του παράταξη σε όλα τα χρόνια που υπήρξε αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο. Αμέσως όμως μόλις ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου Ορεστιάδας άλλαξε γνώμη, χωρίς βέβαια να μας εξηγήσει ποτέ τους λόγους της απότομης αυτής μεταστροφής.

Ο κ Μαυρίδης φέρεται επίσης και κατηγορούμενος ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ορεστιάδας το Νοέμβριο του έτους 2017, για το αδίκημα της υποβάθμισης περιβάλλοντος σε σχέση με τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της αμμοληψίας. Σταθερή παραμένει η δική μας θέση ότι η αμμοληψία από τον ποταμό Άρδα και η εκμετάλλευση της άμμου πρέπει να διενεργείται απευθείας από το Δήμο Ορεστιάδας με τις υπηρεσίες του και ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για την ύπαρξη της διαδημοτικής επιχείρησης, της οποίας άλλωστε ο λόγος σύστασης ήταν η συνεργασία στην αμμοληψία των τότε Δήμων που αποτέλεσαν το σημερινό Δήμο Ορεστιάδας, ανάγκη η οποία σήμερα δεν υφίσταται, μιας και ο Δήμος Ορεστιάδας είναι πλέον ενιαίος.

Ασαφής και ακαθόριστη υπήρξε η στάση της δημοτικής αρχής όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σχέση με την υπόθεση του ζεόλιθου των Πετρωτών. Ενώ θεωρητικά υποστήριξε τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων των Πετρωτών, στην πράξη καμία ενέργεια δεν έκανε για να ανακόψει την πορεία των αδειοδοτήσεων της εταιρίας ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε., η οποία προβαίνει ήδη σε ληστρική εκμετάλλευση του τοπικού πλούτου των Πετρωτών, κατάβαλλοντας ετησίως το ευτελές ποσό των 14 ευρώ/στρέμμα και εξορύσσοντας ανέλεγκτα όση ποσότητα επιθυμεί. Καμία παράσταση δεν έχουμε δει να πραγματοποιεί στις αρμόδιες αρχές η δημοτική αρχή, καμία διαμαρτυρία δεν έχουμε δει να εκφράζει, καμία διεκδίκηση δεν έχουμε δει να οργανώνει, κανένα ένδικο μέσο δεν έχουμε δει να ασκεί.

Η μοναδική ενέργεια τέτοιου είδους της δημοτικής αρχής είναι η αποστολή ενός εγγράφου, πολύ πρόσφατα, στις 8-6-2017, με το οποίο εκ των υστέρων και αφού έχει δώσει κάθε προηγούμενη συναίνεση που της ζητήθηκε (σχετικά υπ’ αριθμ. πρωτ. 701/9-10-2015 έγγραφο της Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ορεστιάδας, υπ’ αριθμ. πρωτ. 529/24-8-2015 έγγραφο της Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ορεστιάδας, υπ’ αριθμ. πρωτ. 15851/1-9-2015 έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ορεστιάδας) και αφού έχουν παρέλθει όλες οι προθεσμίες προσβολής των αδειών που χορηγήθηκαν στην ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. και για τα μάτια του κόσμου προφανώς, ζητά την ανάκληση της άδειας ερευνητικών εργασιών στη Μαύρη Πέτρα.

Σημειωτέον ότι ακόμα και σήμερα και παρά τις επισημάνσεις μας σε παρελθόντα δημοτικά συμβούλια, ο επισκέπτης της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Ορεστιάδας οδηγείται με σύνδεσμο στο ιστολόγιο https://ellhnikos-zeolithos.blogspot.gr/ το οποίο είναι διαφημιστικό των δράσεων της εταιρίας ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε., με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αντιμετώπιση από μέρους της δημοτικής αρχής της εν λόγω εταιρίας.

Στο τέλος του 2016 πολύ δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσαν για όλους μας οι διαδοχικές συνεντεύξεις που παραχώρησε ο κ Μαυρίδης, στις οποίες χαρακτήριζε λανθασμένη την απόφαση που ελήφθη στις 17 Δεκεμβρίου 2013 από το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας να παραχωρήσει χώρο στα παλαιά δικαστήρια Ορεστιάδας για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ταυτόχρονα δήλωνε ότι θα εισηγηθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ανάκληση της παραχώρησης.

Ο κ Μαυρίδης με την απερίσκεπτη αυτή και αναιτιολόγητη απόφασή του, την οποία ακόμα δεν έχει ανακαλέσει, μηδένισε τις συντονισμένες προσπάθειες φορέων και δημοτών του Δήμου μας όλων αυτών των χρόνων και διακινδύνευσε την υποβάθμιση του Τοπικού Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ, η οποία θα οδηγήσει στην υποχρέωση όλων των δημοτών του Δήμου μας να εξυπηρετούνται από το Τοπικό Υποκατάστημα του Διδυμοτείχου.

Το μεγαλύτερο πλήγμα όμως για το Δήμο Ορεστιάδας εντός του έτους 2016 αποτέλεσε η κατάταξή του στην τελευταία θέση των πόλεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που υπέβαλαν σχέδια στρατηγικών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στα πλαίσια πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014 – 2020. Για να ακριβολογούμε η πρόταση του Δήμου Ορεστιάδας ήταν η μοναδική πρόταση που αποκλείστηκε κατά το στάδιο Α΄ και δεν αξιολογήθηκε καν λόγω ελλιπούς φακέλου, ο οποίος δεν συμπληρώθηκε ούτε μετά την πρόσκληση της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης. Έχασε έτσι ο Δήμος μας δυστυχώς την ευκαιρία να διεκδικήσει το ποσό των 8.500.000 ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε τελικά να λάβουν η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα και η Δράμα, ποσό το οποίο όλοι αντιλαμβανόμαστε πόση ανάγκη έχει ο τόπος μας. Σπάνια ανοίγουν πλέον χρηματοδοτήσεις της τάξεως αυτής και είναι τουλάχιστον υποχρεωτικό για οποιονδήποτε Δήμο να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και να εξαντλεί κάθε πιθανότητα διεκδίκησης χρημάτων.

Τα παραπάνω είναι όλα όσα μπορέσαμε στο ασφυκτικό αυτό χρονικό περιθώριο να περιγράψουμε για την πορεία της δημοτικής αρχής κατά τη διάρκεια του έτους 2016.

Το χειρότερο, όμως, απ` όλα είναι ότι επιχειρείται να γίνει αποδεκτή η αντίληψη ότι η μίζερη και γκρίζα πραγματικότητα και η στασιμότητα που βιώνουμε είναι αναπόφευκτες. Ότι η δημοτική αρχή το μόνο που μπορεί να κάνει είναι η διοικητική διαχείριση των υπηρεσιών. Ότι αυτά που έχουμε ανάγκη και διεκδικούμε είναι ανέφικτα και όχι ρεαλιστικά. Ότι το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι μικρές διορθωτικές κινήσεις από ανθρώπους με καλή διάθεση, τους οποίους θα πρέπει να επιβραβεύουμε και να χαιρόμαστε όταν κάνουν το αυτονόητο ή όταν έχουν κάποια μικρά και πολλές φορές ασήμαντα σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων και τις δυνατότητες που υπάρχουν επιτεύγματα.

Όχι, δεν είναι έτσι.

Μπορούμε ακόμη και σ` αυτούς τους δύσκολους καιρούς να βελτιώσουμε αισθητά την καθημερινότητα των δημοτών και να δώσουμε στον Δήμο μας αναπτυξιακή ώθηση.

Δεν συμβιβαζόμαστε με το ελάχιστο, την απλή διαχείριση, όπως θέλει η δημοτική αρχή.

Σε κάθε περίπτωση αρνούμαστε να αποδεχθούμε αυτή τη μίζερη διαχειριστική λογική, που στόχο έχει να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και στην κοινωνία για όλα όσα χρειάζεται ο Δήμος μας και οι συνδημότες μας, για όλα όσα μας αξίζουν.

 

Ορεστιάδα 21 Ιουνίου 2017

Μαρία Γκουγκουσκίδου

επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ