Μια Χώρα που Καταρρέει, Συγκέντρωσε Μέσα σε Λίγες Ώρες 500.000 Ευρώ για ένα Παιδί

Μια Χώρα που Καταρρέει, Συγκέντρωσε Μέσα σε Λίγες Ώρες 500.000 Ευρώ για ένα Παιδί

«Δεν περίμενα ότι στην Ελλάδα της κρίσης θα υπήρχε τόση ανθρωπιά», λέει ο παρουσιαστής Πέτρος Πολυχρονίδης, ​που ευαισθητοποίησε χιλιάδες ανθρώπους για τη μάχη του Βαγγέλη με τον καρκίνο.

Τις τελευταίες ημέρες, συνειδητοποίησα κάτι εντυπωσιακό: φίλοι, συγγενείς, γείτονες, άνθρωποι με τους οποίους έτυχε να συναντηθώ και να αλλάξω δυο κουβέντες, όλοι τους μου έλεγαν για τον Βαγγέλη Ελευθεριάδη, το πεντάχρονο παιδί που εδώ και τρία χρόνια δίνει μία σκληρή μάχη με τον καρκίνο. «Έκανα 20 ευρώ κατάθεση. Δεν είναι πολλά, μακάρι να είχα παραπάνω», μου είπε μια φίλη την περασμένη Παρασκευή. Στη φωνή της, κρύβονταν δύο αντίθετα συναισθήματα: από τη μία, η υπερηφάνεια της έστω και μικρής προσφοράς. Από την άλλη, η αγωνία για το αν τελικά θα συγκεντρωθούν τα 500.000 δολάρια (σχεδόν 450.000 ευρώ) που χρειάζεται ο Βαγγέλης, για να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη και να κάνει μια νέα θεραπεία που, αν και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, έχει σώσει πολλά μικρά παιδιά από τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια.

Ο αγώνας του μικρού Βαγγέλη έγινε προσωπική υπόθεση όλων

Λίγες ώρες μετά τη συνομιλία μας, ένα χαρούμενο κεφάλαιο είχε γραφεί σε μια ιστορία που όλοι εύχονται να έχει παραμυθένιο τέλος. Ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, στο κέντρο μιας σκληρής οικονομικής κρίσης, κατάφεραν να συγκεντρώσουν σε χρόνο-ρεκόρ το ποσό που δίνει στον Βαγγέλη την ελπίδα ότι μια μέρα θα παίζει και θα χαμογελά, όπως τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, χωρίς να σκέφτεται νοσοκομεία και χημειοθεραπείες. «Γεια σας, με λένε Βαγγέλη και είμαι πέντε ετών. Λατρεύω τους σούπερ ήρωες, να παίζω ποδόσφαιρο, μπάσκετ και να πηγαίνω βόλτες στο πάρκο. Είμαι όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου, μόνο που αντί να πηγαίνω στο σχολείο, πηγαίνω σχεδόν καθημερινά στο νοσοκομείο», διαβάζουμε στην ανάρτηση της σελίδας στο Facebook, μέσω της οποίας οι γονείς του Βαγγέλη έκαναν έκκληση προς τον κόσμο για τη συγκέντρωση των χρημάτων.

Η ανάρτηση έγινε γρήγορα viral. Όμως ο κόσμος δεν έμεινε εκεί και έδωσε από το λίγο που (δεν) του περισσεύει. «Η συγκέντρωση των χρημάτων, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ήταν κάτι αδιανόητο. Είμαι φύσει αισιόδοξος και πίστευα ότι τα χρήματα θα συγκεντρωθούν. Όμως δεν περίμενα ποτέ ότι στην Ελλάδα της κρίσης θα υπήρχε τόση ανθρωπιά, που μέσα σε λίγες ώρες θα συγκεντρώνονταν 500.000 δολάρια», λέει στο VICE ο Πέτρος Πολυχρονίδης, παρουσιαστής και νονός του μικρού Βαγγέλη. «Αυτό που σόκαρε ευχάριστα τόσο εμένα, όσο και τους γονείς του Βαγγέλη, είναι το πόσο πολύς κόσμος κινητοποιήθηκε στα social media και έκανε προσωπική του υπόθεση το ζήτημα υγείας ενός μικρού παιδιού».

Ο Πέτρος Πολυχρονίδης ξέρει τον μικρό Βαγγέλη από την ημέρα που γεννήθηκε. Έτσι αποφάσισε να στηρίξει την προσπάθειά του και να δημιουργήσει ένα βίντεο εξιστορώντας τη μάχη του για να ζήσει. Ακούγοντας την ιστορία του Βαγγέλη, καταλαβαίνεις ότι δεν αγαπά απλώς τους σούπερ ήρωες. Ο ίδιος είναι ένας υπερήρωας που παλεύει, για να κατακτήσει μια φυσιολογική ζωή, όπως αυτή που απολαμβάνουν τα υπόλοιπα παιδιά. Όταν ήταν ακόμη δύο χρόνων, ο Βαγγέλης ένιωσε ξαφνικά δυνατούς πόνους στο πόδι του. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε νευροβλάστωμα τέταρτου σταδίου, ένα ιδιαίτερα επιθετικό είδος καρκίνου για την παιδική ηλικία. Οι γιατροί δεν του έδωσαν, παρά λίγους μήνες ζωής.

Έναν μήνα αργότερα, ο καρκίνος ήρθε και πάλι. Η ελπίδα για τον πεντάχρονο γίγαντα βρίσκεται πια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο Memorial Hospital της Νέας Υόρκης, όπου μια νέα θεραπεία υπόσχεται στον Βαγγέλη ότι θα αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής του, από 15% που είναι σήμερα, σε 80%. Το τίμημα αυτής της υπόσχεσης είναι 500.000 δολάρια. Σε μια εποχή που δυστυχώς η πρόσβαση στις δομές υγείας δεν είναι αυτονόητη για όλους, χιλιάδες άνθρωποι που στερούνται το καθημερινό, δεν στερήθηκαν την αλληλεγγύη τους και συγκέντρωσαν το ποσό σε λίγες ώρες. Κάπως έτσι, ο μικρός Βαγγέλης έχει σήμερα δικαίωμα να ελπίζει ότι θα βγει ξανά νικητής στον δύσκολο αγώνα με τον καρκίνο, αφήνοντας οριστικά πίσω του το σκληρό πρόσωπο που του επεφύλαξε η ζωή στα πιο τρυφερά του χρόνια.

Μια επίθεση αγάπης για τον μικρό ήρωα

Μετά τη συγκέντρωση των χρημάτων, η οικογένεια του Βαγγέλη έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε:

«Χρειάζονται χιλιάδες λέξεις, για να περιγράψουμε την αγάπη που μας προσέφεραν χιλιάδες άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες, στον αγώνα που κάνει ο μικρός μας Βαγγέλης, προκειμένου να μεγαλώσει όπως όλα τα παιδάκια του κόσμου […] Δεν θα βρούμε ποτέ τα λόγια για να σας εκφράσουμε, όπως σας αξίζει, από τα πιο βαθιά σημεία της καρδιάς μας αλλά και της ψυχής μας, το ευχαριστώ που παλεύετε μαζί μας. Μετά από τρία χρόνια μάχης με τον καρκίνο, είχαμε αρχίσει να χάνουμε την πίστη μας σε οτιδήποτε. Αυτή η πελώρια ανταπόκριση όμως, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, μας έδωσε ξανά πίστη. Πίστη στον ίδιο τον άνθρωπο και τι μπορεί να κάνει για τον συνάνθρωπο του.

Από τον πιο ανώνυμο, έως τον πιο επώνυμο. Από τον πιο κοντινό μας φίλο, έως τον πιο μακρινό ομογενή στην άκρη της γης, σας είμαστε υπόχρεοι για πάντα. Ο Βαγγέλης ξεκινά τώρα το τελευταίο και πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα του. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο Memorial, για να λάβει την πειραματική θεραπεία του και θα παραμείνει στις ΗΠΑ σχεδόν έναν χρόνο. Μαζί του και εμείς, που πλέον έχουμε κάνει σπίτι μας τα νοσοκομεία και τις πόλεις του κόσμου που φιλοξενούν το παιδί μας, έχοντας χάσει τα πάντα από τη ζωή που είχαμε. Απλά αυτή τη φορά, δεν θα είμαστε μόνοι. Νιώθουμε την παρουσία σας δίπλα μας και είμαστε χίλιες φορές πιο δυνατοί. Υποκλινόμαστε στους ανθρώπους».

Η ιστορία του μικρού Βαγγέλη, μας μαθαίνει ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης, ίσως αξίζει να πάρουμε μια ανάσα και να δούμε πόσα πολύτιμα πράγματα έχουμε, ξεχνώντας για μια στιγμή αυτά που στερούμαστε. Από την άλλη, η συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου στην έκκληση για στήριξη του μικρού Βαγγέλη είναι παρηγορητική, μιας και δείχνει ότι η κρίση ίσως τελικά δεν μας έκανε πιο σκληρούς απέναντι στον συνάνθρωπο, αλλά απέναντι στις δυσκολίες που ο τελευταίος αντιμετωπίζει.

«Η επίθεση αγάπης που δεχθήκαμε τις τελευταίες ημέρες βοήθησε εμένα και την οικογένεια του Βαγγέλη να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τον άνθρωπο και την ανθρωπιά», λέει ο Πέτρος Πολυχρονίδης. «Κανείς από εμάς, εκτός από τους γονείς του Βαγγέλη και τον ίδιο, δεν μπορεί να καταλάβει το δράμα και το μέγεθος της προσπάθειάς τους. Εμείς απλώς στηρίζουμε στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού. Είναι το λίγο που γίνεται μεγαλειώδες».

Καλή τύχη στον Βαγγέλη και στο κάθε παιδί που δοκιμάζεται τόσο έντονα.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Πηγή: vice.com/gr