Δημοσχάκης: Πότε θα εφαρμόσετε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων;

Δημοσχάκης: Πότε θα εφαρμόσετε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων;

Πότε θα εφαρμοστεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου για κατάργηση της εισφοράς αλλληλεγγύης στους συνταξιούχους, ζητούν να πληροφορηθιύν με γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας που κατέθεσαν και συνυπέγραψαν ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και Τομεάρχης Άμυνας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Μιλάμε για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για διακοπή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που είχε επιβληθεί στις κύριες συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο Ταμείο, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων προερχομένων εκ των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση η εν λόγω απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει δημιουργήσει τεράστια σύγχυση στο σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου και των «Ειδικών Μισθολογίων» αναφορικά με τις απαραίτητες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν, όπως σχετικές αιτήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ατομικές ή ομαδικές προσφυγές στην Δικαιοσύνη κλπ.

Οι δύο Βουλευτές ρωτάνε μεταξύ άλλων τους αρμόδιους Υπουργούς αν θα υλοποιήσει η Κυβέρνηση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να γνωρίζει των σύνολο των δικαιούχων συνταξιούχων εάν και σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβεί.

Αναλυτικά η Γραπτή  Ερώτηση

Με το άρθρο 11 του Ν.3865/2010, όπως αναπροσαρμόσθηκε με την παρ.13 του άρθρου 2 του Ν.4002/2011, επιβλήθηκε η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στις κύριες συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο Ταμείο, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων προερχομένων εκ των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Με την απόφαση 244/2017, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου:

  • Λαμβάνει υπόψη ότι η ΕΑΣ περιέρχεται ως πόρος στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), προκειμένου μέσω των αποθεματικών του να χρηματοδοτήσει τους κλάδους Σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και ως εκ τούτου ουδόλως συνδέεται με το συνταξιοδοτικό σύστημα των δημοσίων υπαλλήλων,  λειτουργών και στρατιωτικών, παρότι τους επιβάλλεται και τους παρακρατείται μηνιαίως η εν λόγω ΕΑΣ.
  • Αποφαίνεται ότι οι ως άνω διατάξεις με τις οποίες επιβλήθηκε η ΕΑΣ στους συνταξιούχους του Δημοσίου και των «Ειδικών Μισθολογίων», αντίκεινται στα άρθρα του Συντάγματος 4 παρ.1 και 5,  22 παρ.5, και 25 παρ.1 και 4.
  • Ορίζει, ως χρονικό σημείο επέλευσης των αποτελεσμάτων της διάγνωσης της αντισυνταγματικότητας των ως άνω διατάξεων, το χρόνο δημοσίευσης της υπόψη απόφασης του, δηλαδή την 08/02/2017.

Η εν λόγω απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει δημιουργήσει τεράστια σύγχυση στο σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου και των «Ειδικών Μισθολογίων» αναφορικά με τις απαραίτητες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν, όπως σχετικές αιτήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ατομικές ή ομαδικές προσφυγές στην Δικαιοσύνη κλπ.

Σημειώνεται, ότι η υπ΄αριθμ.244/2017 απόφαση αναφέρεται αποκλειστικά στην ΕΑΣ του Ν.3865/2010 όπως αναπροσαρμόσθηκε με την παρ.13 του άρθρου 2 του Ν.4002/2011, που επιβλήθηκε σε όλους τους συνταξιούχους και εν ενεργεία. Ωστόσο, συντρέχουν οι ίδιοι νομικοί λόγοι για επιστροφή της επιπλέον μηνιαίας εισφοράς της παρ.14 του άρθρου 2 του ιδίου Ν.4002/2011.

Συνεπώς, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να υλοποιήσετε την απόφαση 244/2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να γνωρίζει των σύνολο των δικαιούχων συνταξιούχων εάν και σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβεί;
  2. Η επιπλέον μηνιαία εισφορά της παρ.14 του άρθρου 2 του Ν.4002/2011 θα τύχει της ιδίας αντιμετώπισης με την αντίστοιχη Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων στην οποία αναφέρεται η απόφαση 244/2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθόσον συντρέχουν οι ίδιοι νομικοί και συνταγματικοί λόγοι;