Σε δυο “στρατόπεδα” η Σαμοθράκη για το αιολικό πάρκο

Σε δυο “στρατόπεδα” η Σαμοθράκη για το αιολικό πάρκο

Σε δυο “στρατόπεδα” φαίνεται να έχει χωριστεί η Σαμοθράκη, για το θέμα του αιολικού πάρκου με τις 36 ανεμογεννήτριες που έχει δοθεί άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΠΑΕ) να εγκαταστήσει στο νησί η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας VOLTERRA. 

Την Παρασκευή έγινε η πρώτη συγκέντρωσςη ενημέρωσης των κατοίκων, με  πρωτοβουλία του Δήμου στο Πνευματικό Κέντρο στη Χώρα. Σε αυτή πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με την 162/2015 αδειοδότηση της Ρ.Α.Ε. για την δημιουργία Αιολικού Πάρκου στη Σαμοθράκη. Κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου, την ενημέρωση από πλευράς της εταιρίας VOLTERRA AE πραγματοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Νίκου και το στέλεχος της εταιρίας κος Μπότσης.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Σαμοθράκης: “Η επένδυση για τον εν λόγω πάρκο είναι πολύ μεγάλη και πιθανόν ξεπερνάει τα 180.000.000,00 με πολλά ενδεχόμενα οφέλη για την τοπική οικονομία. Ταυτόχρονα έντονη είναι η ανησυχία για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που συντελείται σε περίπτωση πραγματοποίησης της.
Ως τοπική κοινωνία στο σύνολο της και ως θεσμικοί εκπρόσωποι, οφείλουμε να εξετάσουμε την υπόθεση πολύ προσεχτικά, απ όλες τις πλευρές ώστε να καταλήξουμε στην πιο συμφέρουσα θέση για το παρόν και το μέλλον του νησιού.
Ο Δήμος θα πραγματοποιήσει κι άλλες ενημερωτικές συναντήσεις και θα προσκαλεί ειδικούς.
Εγκαίρως δραστηριοποιηθήκαμε και πολύ νωρίς ξεκίνησε ο απαραίτητος διάλογος με αποτέλεσμα να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε πιεστικά, τετελεσμένα αδιέξοδα”.

Βίτσας: Ποσό 1.ο50.000 ευρώ κάθε χρόνο για τη Σαμοθράκη

Ο Δήμαρχος Θανάσης Βίτσας μιλώντας σήμερα στον κορυφαίο ραδιοφωνικό σταθμό STATUS 94.2 και τον Σταύρο Αποστολίδη, έκανε γνωστό ότι το ποσό του ενός εκατομμυρίου, πενήντα χιλιάδων ευρώ, θα αποδίδουν στο νησί κάθε χρόνο, οι 36 ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν. Όπως είπε, τα στοιχεία αυτά κοινοποιήθηκαν στην ενημέρωση που παρείχαν στελέχη της εταιρείας σε εκδήλωση που προκάλεσε ο Δήμος Σαμοθράκης την Παρασκευή. Επεσήμανε όμως ότι δεν έχει διαμορφώσει ακόμη ασφαλή άποψη, παρά το γεγονός ότι θεώρησε την εκδήλωση εξαιρετικά χρήσιμη. Διαβεβαίωσε όμως ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες προσπάθειες ενημέρωσης από ανεξάρτητους επιστήμονες, μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί επίσημα υπέρ ή κατά της συγκεκριμένης επένδυσης.

Παππάς: Επέλεξαν την Σαμοθράκη γιατί μας θεωρούν

πιο “μαλακούς” και δεν θα αντιδράσουμε

Αρνητικός φαίνεται να είναι και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Παπάς, που όπως και ο δήμαρχος κ.Βίτσας πρόσκειται ιδεολογικά στην αριστερά.«Οι ανησυχίες μου ενισχύθηκαν από την ενημέρωση και δεν μπορεί να είναι εντελώς αθώα αυτή η επένδυση» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό STATUS 94.2.  «Οι ανεμογεννήτριες θα επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνον το μικροκλίμα της Σαμοθράκης αλλά και το … μεγαλοκλίμα», είπε ο κ.Παππάς, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει σε αρνητική θέση. Προς το παρών θεωρεί ότι η εταιρεία κατέληξε στη Σαμοθράκη επειδή θεωρεί τους κατοίκους του νησιού πιο … «μαλακούς» στις αντιδράσεις τους από τους κατοίκους του υπολοίπου Έβρου.

Χατζόπουλος: Τα οφέλη θα είναι σημαντικά για το νησί,

με θέσεις εργασίας, μείωση 50% του κόστους ρεύματος και άλλα

Κατηγορηματικά θετικός στην υλοποίηση της επένδυσης των ανεμογεννητριών στη Σαμοθράκη, είναι ο πρώην Υπερνομάρχης Ροδόπης Έβρου και έμπειρος αυτοδιοικητικός του νομού Χρήστος Χατζόπουλος που διετέλεσε και δήμαρχος Τυχερού. Τα τελευταία χρόνια κατοικοεδρεύει στο νησί και μιλώντας σήμερα και αυτός στον STATUS 94.2 είπε ότι  τα οφέλη θα είναι σημαντικά και θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για το νησί κατά την άποψή του. Οι οικονομικές αποδόσεις θα δώσουν την δυνατότητα στον Δήμο να χρηματοδοτεί περίπου 100 θέσεις εργασίας για τις ανάγκες του και θα προκαλέσουν μείωση στα κόστη του ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί να ξεπερνά ακόμη και το 50%  σε κάθε οικογένεια, σημείωσε ο κ. Χατζόπουλος. Κατέληξε λέγοντας, ότι όλοι οι Σαμοθρακίτες θα πρέπει να παρακαλούν ώστε να υλοποιηθεί η επένδυση το δυνατόν συντομότερο, αφού δεν διαπιστώνει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Φωτεινός: Να αφήσουμε τις ιδεοληψίες και να εξασφαλίσουμε

τα μεγαλύτερα δυνατά ανταποδοτικά οφέλη για τη Σαμοθράκη

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Σαμοθράκης Φώτης Φωτεινός, με αν΄ρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό αφού κατηγόρησε κάποιους για… φασιστική νοοτροποπία επειδή δεν επέτρεψαν στη συζήτηση σε όσους είχαν αντίθετη άποψη από αυτούς να μιλήσουν, επεσήμανε: “Καλό λοιπόν είναι να αφήσουμε της ιδεοληψίες και τους φανατισμούς και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, εξασφαλίζοντας τα μεγαλύτερα δυνατά ανταποδοτικά οφέλη για το νησί μας. Ώστε να προχωρήσουμε αναδεικνύοντας το νησί μας και τις δυνατότητες του”.