Αποκαλύφθηκε η νέα BMW X3 –Πότε έρχεται στην Ελλάδα [vid]

Αποκαλύφθηκε η νέα BMW X3 –Πότε έρχεται στην Ελλάδα [vid]

Στα πετυχημένα βήματα των δύο προηγούμενων γενεών, η τρίτη γενιά της X3 έκανε το ντεμπούτο της με οικείο ντιζάιν και ελαφρά μεγαλύτερες διαστάσεις. Στην Ελλάδα έρχεται το Νοέμβριο. 


Χάρη στη βελτιωμένη χωροταξική μελέτη της που επέτρεψαν η νέα δομή και τα μηχανολογικά στοιχεία της, η BMW μέσω ενός μεγαλύτερου μεταξονίου κατά 5,5 cm αύξησε σημαντικά το χώρο στην καμπίνα. Κι ενώ στον αισθητικό τομέα, οι περισσότερο αντιλαμβανόμαστε το αυτοκίνητο ως μια εξέλιξη του στιλ της απερχόμενης γενεάς, η τρίτη γενιά της X3 μπορεί με αυτοπεποίθηση να ισχυριστεί ότι υποστηρίζει το γράμμα «S» στο πρόσφατο Sports Activity Vehicle της γκάμας της. Και τούτο διά μέσου μιας πιο δυναμικής εμφάνισης, με πιο αδρής σχεδίασης προσαρμοζόμενα εμπρός φανάρια full-LED και πιο μυώδες καπό. Επίσης, στη νέα X3 ντεμπουτάρει η μάσκα 3D της φίρμας που δεν είχαμε ξαναδεί σε κάποιο μέλος της οικογένειας «Χ». Πίσω, τα φανάρια λέπτυναν, ενώ την εικόνα συμπληρώνει ένα σύστημα εξάτμισης με δύο μπούκες.
Ένα από τα διατυμπανιζόμενα χαρακτηριστικά της Χ3 ήταν η κατανομή βάρους που με τη βοήθεια της νέας αρχιτεκτονικής CLAR έφτασε στη νέα το ιδανικό 50:50. Μια επιβεβαίωση μέσω του «σχολαστικά βελτιωμένου σασί» και μιας πιο «πισωκίνητης» τετρακίνησης που κάνουν το αυτοκίνητο πιο ακριβές από ποτέ, όπως ισχυρίζεται η BMW. Κι καθώς το SAV δεν αναμένεται να συχνάζει σε κακοτράχαλους δρόμους, η BMW έδωσε έμφαση στην συμπεριφορά του αυτοκινήτου εντός ασφάλτου, εφοδιάζοντάς το με το πιο πρόσφατό της σύστημα ευστάθειας που είναι ικανό να ρυθμίζει το ποσοστό της ροπής σε όλους τους τροχούς προκειμένου να παρέχει τη βέλτιστη ελκτική πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες οδοστρώματος.
Στην καμπίνα, η νέα Χ3 βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με το εξωτερικό. Οικεία εικόνα, αλλά και νεωτερισμοί όπως το 3ζωνικό σύστημα κλιματισμού και το πίσω διαιρούμενο κάθισμα σε που διπλώνει και ανακλίνεται σε 40:20:40, αλλά και ρυθμίζεται αντίστοιχα διαιρούμενα η γωνία της πλάτης του. Όσον αφορά τη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ αυτή παρέμεινε η ίδια με του προηγούμενου μοντέλου στα 550 lt επεκτεινόμενη στα 1.600 lt με τα καθίσματα αναδιπλωμένα. Στα άλλα, νέα στοιχεία της καμπίνα θα αναφέραμε την πανοραμική γυάλινη οροφή που μεγάλωσε κατά 25 cm, καθώς και το νέο, έξτρα head-up display που είναι 75% μεγαλύτερο από πριν.


Η BMW επιβεβαίωσε ότι  νέα X3 θα διατεθεί από την έναρξη των πωλήσεων με γκάμα τριών κινητήρων που θα δίνει τη δυνατότητα στους αγοραστές για δύο ντίζελ κι ένα βενζινοκίνητο μοντέλο. Τα μοτέρ θα συνδυάζονται είτε με 6άρι χειροκίνητο σασμάν είτε με 8άρι αυτόματο, παράλληλα με την τελευταία βερσιόν του συστήματος τετρακίνησης xDrive και της λειτουργίας Driving Experience Control που επιτρέπει να διαλέξεις μεταξύ διαφόρων οδηγικών ρυθμίσεων. Και τα δύο συστήματα θα διατίθενται στάνταρ στη νέα Χ3.
Στην κορυφή της γκάμας, τοποθετείται η X3 M40i με τον 3λιτρο, 6κύλινδρο σε σειρά βενζινοκινητήρα με τους 360 PS. Το μοτέρ σε συνδυασμό με το στάνταρ 8άρι αυτόματο σασμάν με μετατροπέα ροπής και το σύστημα xDrive, εφοδιασμένο με μοναδικό software ειδικά για το μοντέλο, κάνει την αντίπαλο της Mercedes-AMG GLC 43 και του Audi SQ5 να γράφει στο σπριντ των 0-100 km/h νούμερο 4,8”, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h. H κατανάλωση κατά NEDC είναι 8,2 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 στα 188 g/km.


Η νέα κορυφαία X3 θα πλαισιωθεί στην γκάμα από την αρχή από δύο μοντέλα ντίζελ που θα έρθουν και στην ελληνική αγορά. Αυτά περιλαμβάνουν την X3 xDrive20d που φοράει την τελευταία εξέλιξη του δίλιτρου 4κύλινδρου τούρμπο της BMW που συνδυάζεται στάνταρ με 6άρι χειροκίνητο σασμάν και  xDrive. Με ισχύ 190 ίππων, δίνει στη βασική Χ3 τη δυνατότητα να γράφει 8,0” για το σπριντ των 0-100 km/h και να πιάνει στην ευθεία τα 212 km/h. Όσον αφορά την τυποποιημένη κατανάλωση αυτή είναι στη μέση τιμή της στα 5,0 lt/100 km και για τις εκπομπές CO2 στα 132 g/km.
Ολοκληρώνοντας την αρχική γκάμα της νέας Χ3 έχουμε και την έκδοση xDrive30d. Κάτω από το καπό βρίσκεται ο ευρείας χρήσης 3λιτρος 6κύλινδρος σε σειρά ντίζελ με τους 265 PS και τα 63,2 kgm. Νούμερα ικανά για να κάνουν το αυτοκίνητο να γράψει 5,8” στο 0-100 km/h, τελική 240 km/h, την ίδια στιγμή που η BMW αναφέρει τυποποιημένη κατανάλωση 5,6 lt/100 km και εκπομπές CO2 149 g/km.


Λίγο ύστερα από το λανσάρισμα, η BMW θα προσθέσει ένα ακόμη βενζινοκινητήρα στην γκάμα της νέας X3. Πρόκειται για ένα δίλιτρο 4κύλινδρο τούρμπο 184 ίππων που θα τοποθετηθεί στην X3 xDrive20i, ενώ το ίδιο μοτέρ στην ισχυρότερη έκδοσή του, αυτή των 250 PS θα βρίσκεται κάτω από το καπό της X3 xDrive30i. Το ίδιο μοτέρ θα κινεί και την πισωκίνητη X3 sDrive20i, μοντέλο που είναι πιθανό να αποτελέσει και το κύριο όγκο των «ελληνικών» X3.

H BMW φυσικά φρόντισε και τις δυναμικές προδιαγραφές της νέας X3. Η άρτι εξελιγμένη ανάρτησή της διατηρεί το συνδυασμό των διπλών ψαλιδιών εμπρός και τη διάταξη των πέντε συνδέσμων πίσω, αλλά έγιναν προσπάθειες να μειωθεί η μη αναρτημένη μάζα με αλουμινένιες «φωλιές» και κοίλες αντιστρεπτικές δοκούς. Άλλες αλλαγές επικεντρώθηκαν στο σύστημα τετρακίνησης xDrive που απέκτησε πιο εστιασμένη κατανομή της ροπής.
Οι αγοραστές μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε στάνταρ, αλλά και σε σπορ ανάρτηση που περιλαμβάνεται στο πακέτο MSport. Αυτό προσφέρει σκληρότερα ελατήρια και αμορτισέρ, καθώς και παχύτερες αντιστρεπτικές δοκούς. Επίσης υπάρχει η οψιόν της δυναμικής ρύθμισης της απόσβεσης με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ.

Για την Ιστορία να αναφέρουμε κλείνοντας ότι από το 2003 που παρουσίασε η BMW την πρώτη γενεά της X3 έχει πουλήσει παγκοσμίων 1,5 εκατ. αυτοκίνητα που αναλύονται σε 616.000 για την πρώτη γενιά και 924.000 για την απερχόμενη.

 

Πηγή: drive.gr