Ενημέρωση των βουλευτών Έβρου από Τσιρώνη για την επιτήρηση εξωτικών νοσημάτων

Ενημέρωση των βουλευτών Έβρου από Τσιρώνη για την επιτήρηση εξωτικών νοσημάτων

Για το Πρόγραμμα Επιτήρησης  Εξωτικών Νοσημάτων που απασχολούν έντονα το νομό μας, ενημέρωσε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Νατάσα Γκαρά, Γιώργο Καΐσα και Δημήτρη Ρίζο.

Στην συνάντηση, παρουσία και του Γενικού Διευθυντή Βιώσιμης Ζωϊκής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, Θωμά Αλεξανδρόπουλου, οι Βουλευτές ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα επιτήρησης Εξωτικών Νοσήµατων  προϋπολογισμού 1.836.877 ευρώ το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επίκεντρο των δράσεων στον Έβρο.

Το Πρόγραμμα εγκρίθηκε μετά από διαβούλευση µε την Ε.Ε. τόσο στο τεχνικό κομμάτι όσο και στην χρηματοδότησή του και ήδη έχει δρομολογηθεί η εφαρμογή του. Αφορά τέσσερα εξωτικά νοσήματα : την Οζώδη ∆ερματίτιδα Βοοειδών, την Ευλογιά του προβάτου, τον Αφθώδη Πυρετό και την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών. Θα εφαρμοστεί  στις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Ρόδο, Χίο, Κω και Κάρπαθο.

Χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων σε ποσοστό 100% την  δαπάνη πρόσληψης προσωπικού (συνολικά 21 κτηνίατροι για τις ∆ΑΟΚ , 2 κτηνίατροι για το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, 1 κτηνίατρο και 1 τεχνολόγο εργαστηρίων για το εργαστήριο Ιολογίας, 1 ΠΕ πληροφορικής για την ∆/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης). Επιπλέον, χρηματοδοτεί αντιδραστήρια, αναλώσιμα εργαστηρίου και πεδίου, καύσιμα, συσκευές και εξοπλισμό απολυμάνσεων (φορητές και τροχήλατες), ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λογισμικό και εξοπλισμό για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών των Σχεδίων Εκτάκτου Ανάγκης, εκπαιδευτικά προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν απ’ ευθείας από την ΕΕ, συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS).

Τα μέτρα για το Έβρο

Ειδικότερα για τον Έβρο προβλέπεται  πρόσληψη δύο κτηνιάτρων μέσω ΑΣΕΠ που θα δρουν αποκλειστικά στο πεδίο και η προμήθεια δύο  οχημάτων και  απαραίτητου εξοπλισμού.

Επί πλέον συζητήθηκαν τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στον Νομό για τη νόσο ευλογιά μετά το πρόσφατο κρούσμα πλησίον των συνόρων με την Τουρκία   και  ειδοποίησης των κτηνιάτρων από τους κτηνοτρόφους σε 4ψήφιο αριθμό,  καθώς και την ενδεχόμενη  λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο

Ο Αν.Υπουργός του ΥΠΑΑΤ Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε  κατηγορηματικά ότι στηρίζει τους κτηνοτρόφους μας και την  προστασία του ζωικού κεφαλαίου στις ακριτικές περιοχές της χώρα μας.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*