Επιμελητήριο Έβρου: Εκδήλωση-ενημέρωση για συνεργασία με τον οργανισμό πνευματικών δικαιωμάτων “Αυτοδιαχείριση”

Επιμελητήριο Έβρου: Εκδήλωση-ενημέρωση για συνεργασία με τον οργανισμό πνευματικών δικαιωμάτων “Αυτοδιαχείριση”

Το Επιμελητήριο Έβρου σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική εκδήλωση την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017 και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ξάνθης (Βασ. Κωνσταντίνου 1, Ξάνθη), προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους για το συμφωνητικό συνεργασίας της ΚΕΕ με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείριση» που πραγματοποιήθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης και κοινή αποδοχή των δύο πλευρών.

Το θέμα θα αναλύσουν λεπτομερώς ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης και Συντονιστής της Κ.Ε.Ε. για την τροποποίηση του Νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων κ. Στυλιανός Μωραΐτης, ο  και ο Πρόεδρος της «Αυτοδιαχείρισης», μουσικοσυνθέτης κ. Γιάννης Γλέζος.

Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός να αποκτήσουν οι ενδιαφερόμενοι ένα νόμιμο, σοβαρό και υπεύθυνο ρεπερτόριο γνωστών και επιφανών δημιουργών και αφετέρου να δώσουμε μια συνολική απάντηση στην ΑΕΠΙ Α.Ε. η οποία μέχρι σήμερα παραμένει άκαμπτη στην εισπρακτική διαδικασία έχοντας την ίδια Διοίκηση συνεπικουρούμενη από τη διορισμένη Επίτροπο.

Εν όψει της εκδήλωσης αυτής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης με επιστολή-πρόσκληση προς τα μέλη να συμμετέχουν στην συγκεκριμένη εκδήλωση, αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης και τις κινήσεις που έγιναν μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό σημείο.

Συγκεκριμένα ο κ.Τοψίδης αναφέρει:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.) έδωσε μία μεγάλη μάχη προκειμένου να τροποποιηθεί ο σκληρός και απαράδεκτος νόμος 2121/93 περί πνευματικών δικαιωμάτων. Παρόλο που δεν τροποποιήθηκε ο Νόμος ακόμη, έχουμε θετικές εξελίξεις για τους χιλιάδες συναδέλφους σε ολόκληρη τη χώρα. Η κεντρική πρόταση της ΚΕΕ είναι: υποχρεωτική διαπραγμάτευση, συνεργασία, συνεννόηση για δημιουργία κοινά αποδεκτών αμοιβολογίων, παρακάμπτοντας τα τεράστια εισπρακτικά έξοδα με στόχο οι χρήστες συνάδελφοι μας να πληρώνουν λιγότερα και οι δημιουργοί να εισπράττουν περισσότερα, με διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για την ΑΕΠΙ Α.Ε., η παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, η αποπομπή της ΑΕΠΙ Α.Ε. για 1 χρόνο από τον παγκόσμιο οργανισμό πνευματικών δικαιωμάτων στη Λισαβόνα, δικαιώνει πλήρως τις δίκαιες θέσεις μας και αποδεικνύει ότι η ΑΕΠΙ Α.Ε. συγκέντρωνε πακτωλό εκατομμυρίων, διασύροντας χιλιάδες συναδέλφους μας με δικαστήρια, αγωγές, αυτόφωρα, μηνύσεις, κατασχέσεις, ανακλήσεις αδειών κ.λπ. Τα χρήματα που συγκέντρωνε η ΑΕΠΙ Α.Ε. όχι μόνο δεν έφταναν στις τσέπες των χιλιάδων δημιουργών αλλά σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών λογιστών εξαφανίζονταν σε περίεργες διαδρομές, εξωφρενικές αντιμισθίες του Δ.Σ. της οικογένειας Ξανθόπουλου και σε προκαταβολές ελάχιστων φίλων και «κολλητών» της εταιρείας… Συνέπεια αυτών ήταν χιλιάδες δημιουργοί και κληρονόμοι να λαμβάνουν ψιχία ή τίποτε καταστώντας τους πένητες και στρέφοντας τους εναντίον των συναδέλφων μας χρηστών, εξαπατώντας τους ότι δήθεν οι χρήστες δεν πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα. Με τις δίκαιες θέσεις μας κατορθώσαμε να πείσουμε, σχεδόν το σύνολο των δημιουργών ότι η διαπραγμάτευση, η συνεννόηση και η συνεργασία για κοινά αποδεκτά αμοιβολόγια είναι μονόδρομος.

Προχωρήσαμε στις 13 Ιουνίου 2017 στην υπογραφή συμφωνητικού συνεργασίας με την μία εκ των δύο νόμιμων Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, την «Αυτοδιαχείριση» σε ένα κοινά αποδεκτό αμοιβολόγιο. Τα ποσά του συμφωνηθέντος αμοιβολογίου μετά από διαπραγμάτευση, όπως θα διαπιστώσετε και από τον συνημμένο πίνακα που σας αποστέλλουμε, είναι τέτοια που οι συνάδελφοι θα μπορούν με άνεση να λειτουργούν νόμιμα και χωρίς να κινδυνεύουν να συρθούν στα δικαστήρια από την ΑΕΠΙ Α.Ε.

Επειδή θεωρούμε ότι είναι ευκαιρία να «λυτρωθούν» χιλιάδες συνάδελφοι από την ΑΕΠΙ Α.Ε., τα Επιμελητήρια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, θα πραγματοποιήσουμε ενημερωτική εκδήλωση την Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017 και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ξάνθης (Βασ. Κωνσταντίνου 1, Ξάνθη).

Το θέμα θα αναλύσουν λεπτομερώς ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης και Συντονιστής της Κ.Ε.Ε. για την τροποποίηση του Νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων κ. Στυλιανός Μωραΐτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Πρόεδρος της «Αυτοδιαχείρισης», μουσικοσυνθέτης κ. Γιάννης Γλέζος.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να ενταχθούν στη συνεργασία με την «Αυτοδιαχείριση», το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας και να αποκτήσουν αφενός ένα σοβαρό, νόμιμο και υπεύθυνο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο γνωστών – επιφανών δημιουργών. Αφετέρου στοχεύουμε να δώσουμε μια συνολική απάντηση στην ΑΕΠΙ Α.Ε. η οποία μέχρι σήμερα παραμένει άκαμπτη έχοντας την ίδια Διοίκηση συνεπικουρούμενη από την διορισμένη εισπρακτική Επίτροπο.

Θωρούμε ότι η παρουσία σας στην εκδήλωση είναι άκρως απαραίτητη προκειμένου να ενημερωθούν μέσα από εσάς το σύνολο των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας προς όφελος όλων μας.