ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ   

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ   

Κείμενο του Ιωάννη Α. Σαρσάκη (Καστροπολίτη)

Λαμβάνοντας υπόψη το αρχαίο ρητό (του κατά μία εκδοχή συμπατριώτη μας Θρακιώτη Αισώπου) «η ισχύς εν τη ενώσει», και βλέποντας τις προσπάθειες που γίνονται από : τους τρεις Δήμους (Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας), την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου καθώς και από τους Συλλόγους, Φορείς και Σωματεία (ΣΦΣ) του Βορείου Έβρου, σε επίπεδο πολιτιστικών εκδηλώσεων, μπήκα στον πειρασμό να υποβάλλω μια ανοιχτή πρόταση προς όλους τους ενδιαφερομένους, η οποία αφορά τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτιστικού φεστιβάλ του Βορείου Έβρου, το οποίο θα πραγματοποιείται από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σκοπός και στόχος της δημιουργίας του Πολιτιστικού Φεστιβάλ Βορείου Έβρου είναι : 1) η κοινή συμμετοχή και συνεργασία μεταξύ των Δήμων, της Μητροπόλεως μας και των (ΣΦΣ) έτσι ώστε να καταστεί στην συνείδηση όλων των κατοίκων του Βορείου Έβρου ότι το υπόψη φεστιβάλ μας αφορά όλους και αξίζει να το στηρίξουμε, 2) η καλύτερη διαφήμιση και γνωστοποίηση των εκδηλώσεων εντός του Νομού και της Περιφέρειας ΑΜ&Θ, σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και εκτός συνόρων, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες, 3) η κατά περίπτωση οικονομικότερη διαχείριση των πιστώσεων που αφορούν την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων (υλικοτεχνικός εξοπλισμός) και εκτυπώσεων διαφημιστικού υλικού (αφίσες – προγράμματα – πανό), 4) η ευκολότερη εξεύρεση χορηγών σε οικονομικό και επικοινωνιακό επίπεδο και τέλος 5) η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης με ότι θετικό συνεπάγεται για τον εμπορικό κλάδο του Βορείου Έβρου, ο οποίος θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε μια τέτοια προσπάθεια.

Το πλαίσιο βάσει του οποίου θα πραγματοποιείται η ροή των εκδηλώσεων, μπορούμε να πούμε ότι είναι ήδη καθορισμένο, λαμβάνοντας υπόψη τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο. Ενδεικτικά και κινδυνεύοντας να ξεχάσω κάποια εκδήλωση το όλο πρόγραμμα μπορεί να εξελιχθεί ως εξής :

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινάνε από τα μέσα Μαΐου στο Διδυμότειχο, στο πλαίσιο των Ελευθερίων της πόλης και των εορταστικών εκδηλώσεων ¨Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου Διδυμοτείχου – Καλέ Πανηγύρι¨. Οι υπόψη εορτές διοργανώνονται στο τριήμερο της Πεντηκοστής και μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό ξεκίνημα καθώς συνδυάζουν : πίστη, ιστορία, παράδοση και λαογραφία. Στη συνέχεια την σκυτάλη θα παίρνει το μεταξένιο Σουφλί με τις ¨Γιορτές Μεταξιού¨, ακολούθως θα ανεβαίνουμε στην Ορεστιάδα, τη νεότερη πόλη της Ελλάδας, όπου θα εορτάζουμε τα ¨Ορέστεια¨, το επόμενο διάστημα και λίγο βορειότερα στις Καστανιές θα λαμβάνει χώρα η ναυαρχίδα των εκδηλώσεων του Βορείου Έβρου ¨Η συνάντηση νέων Άρδα¨. Κατόπιν και για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου το φεστιβάλ θα μπορεί να παίρνει και μια πνευματική διάσταση καθώς έχουμε το Πάσχα του καλοκαιριού, την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το Μοναστήρι της Παναγίας Πορταΐτισσας και η Μονή της Δαδιάς, οι ναοί κοιμήσεως Θεοτόκου Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας καθώς και η μονή Αγίας Σκέπης στη Ν. Βύσσα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα επίκεντρα του φεστιβάλ για το χρονικό διάστημα αυτό, όπου θα λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις πνευματικού περιεχομένου όπως ομιλίες, εκθέσεις αγιογραφίας, χορωδίες βυζαντινής μουσικής κ.α. Και τέλος οι εκδηλώσεις θα κλείνουν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όπου ο καιρός δροσίζει και είναι κατάλληλος για περιηγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους του Βορείου Έβρου με τη συμμετοχή και των σχολείων.

Επιπροσθέτως καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ μπορούν να διοργανώνονται και οι παρακάτω εκδηλώσεις, στις πόλεις και τα χωριά του Βορείου Έβρου : εκθέσεις τοπικών προϊόντων από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, θεατρικές παραστάσεις, καθώς επίσης θα καταρτίζεται και ένα πρόγραμμα επισκέψεων στα μουσεία, όπου οι υπεύθυνοι θα μπορούν να συνδυάζουν τις επισκέψεις με διάφορες άλλες δράσεις – εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Επίσης κάθε χρόνο μπορεί να είναι αφιερωμένο το φεστιβάλ σε μια προσωπικότητα ή ένα ιστορικό γεγονός του Βορείου Έβρου, έτσι ώστε μέσω των εορτών να μαθαίνουν μικροί και μεγάλοι την ιστορία και τις προσωπικότητες του τόπου μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Βόρειος Έβρος έχει πολλούς ¨πρεσβευτές¨ οι οποίοι και θα στηρίξουν αλλά και θα προβάλλουν το φεστιβάλ, αναφέρομαι στους πάρα πολλούς στρατιωτικούς και στρατιώτες που υπηρετούν στην περιοχή μας. Η παρουσία η δικιά τους αλλά και των συγγενών τους, θα λειτουργήσει θετικά στο να προβληθεί το φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.

Βασικός αρωγός για την επίτευξη του Πολιτιστικού Φεστιβάλ Βορείου Έβρου θα πρέπει να είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφερειακή Ενότητα  Έβρου. Η οικονομική ενίσχυση των εκδηλώσεων, η μίσθωση μεταφορικών μέσων για τη μεταφορά συλλόγων από άλλες περιοχές καθώς και ανθρώπων με χαμηλές οικονομικές δυνατότητες, και η όσο το δυνατόν προώθηση του Φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων, θα συμβάλλει καταλυτικά στο να ανεβεί το επίπεδο του και να διαφημιστεί επαρκώς.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι ότι ο πολιτισμός της Θράκης δεν είναι μόνο ¨οριζόντιος¨ βλέπε Φεστιβάλ Via Egnatia ή ¨παραθαλάσσιος¨, αλλά μπορεί να κινηθεί και ¨κάθετα¨ προς την ¨ενδοχώρα¨ στο Βόρειο τμήμα του Νομού μας, δίνοντας έτσι τις ίδιες ευκαιρίες προς τους κατοίκους του για πολιτισμό και οικονομική ανάπτυξη.

Κλείνοντας θα ήθελα να αποσαφηνίσω ότι, δεν γνωρίζω αν στο παρελθόν έχει υποβληθεί ανάλογη πρόταση και ότι δεν διεκδικώ καμία πρωτοκαθεδρία, γνωρίζω όμως πως για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, είναι κάτι πολύ δύσκολο και θέλει πολύ δουλειά, γεγονός είναι όμως ότι σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας πραγματοποιούνται ανάλογα φεστιβάλ με μεγάλη επιτυχία. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα είναι να ανταλλάξουμε απόψεις επί του θέματος, μέσω μιας ανοιχτής συζήτησης μεταξύ των ενδιαφερομένων. Στο χέρι μας είναι να εργαστούμε, αναλογιζόμενοι την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων στον πολιτισμό του Βορείου Έβρου, διότι ζούμε σε δύσκολες εποχές και καταστάσεις, και μόνο ενωμένοι μπορούμε να επιβιώσουμε και να διατρανώσουμε την ύπαρξη μας προς τα κέντρα εξουσίας.