Στην τελική ευθεία η επαναλειτουργία των λατομείων στο Κουφόβουνο Διδυμοτείχου

Στην τελική ευθεία η επαναλειτουργία των λατομείων στο Κουφόβουνο Διδυμοτείχου

 

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει η επαναλειτουργία των λατομείων στο Κουφόβουνο Διδυμοτείχου, αφού το θέμα αυτό είναι από τα βασικά που θα συζητηθούν στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Διδυμοτείχου.

Συγκεκριμένα, με βάση τα θέματα που βρίσκονται για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη, θα υπάρξουν δυο εισηγήσεις από τον δήμαρχο Γιάννη Εμμανουηλίδη.

  1. Έγκριση παραλαβής οριστικής μελέτης «Στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά στον καθορισμό λατομικής περιοχής στο Κουφόβουνο του Δήμου Διδυμοτείχου της Π.Ε. Έβρου».
  2. Έγκριση παραλαβής οριστικής μελέτης «Φυτοτεχνική μελέτη που αφορά στον καθορισμό λατομικής περιοχής στο Κουφόβουνο του Δήμου Διδυμοτείχου της Π.Ε. Έβρου»

Τις δυο αυτές μελέτες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν και θα παραληφθούν από το δημοτικό συμβούλιο, ζήτησε η αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να δοθεί την έγκριση για την επαναλειτουργία των λατομείων στο χωριό Κουφόβουνο που βρίσκεται λίγο έξω από το Διδυμότειχο.

Ο κάθετος άξονας και οι θέσεις εργασίας

Τα συγκεκριμένα λατομεία λειτουργούσαν επί χρόνια και έδιναν δουλειά σε πολλούς εργάτες, κυρίως από το χωριό. Σταμάτησαν το 2010 επειδή είχε αρχίσει να τελειώνει και η πρώτη ύλη, μια και το τεράστιο βουνό είχε σχεδόν “φαγωθεί”. Κρίθηκε όμως ότι υπάρχει ακόμα πέτρα για να αξιοποιηθεί.

Το 2014 εκδόθηκε Προεδρικό διάταγμα για την επαναλειτουργία τους, αλλά τα λατομεία δεν λειτούργησαν ακόμη επειδή έχουν ενστάσεις οι δημόσιες υπηρεσίες και απαιτούνταν οι μελέτες που εποτέλους ολοκληρώθηκαν, θα παραληφθούν από το Δ.Σ του δήμου Διδυμοτείχου και θα μπει η επαναλειτουργία στην τελική ευθεία.

Μια εταιρεία έχει δείξει ήδη ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία και αν συμβεί αυτό, θα γίνει πιο εύκολη η κατασκευή του κάθετου άξονα Αρδάνιο-Ορμένιο, μια και το κόστος αδρανών υλικών που τώρα έρχονται στην περιοχή Ψαθάδων, Αμορίου από πολύ μακριά, θα μειωθεί σημαντικά. Φυσικά θα βρουν δουλειά και πάλι αρκετά άτομα που θα εργάζονται στα λατομεία.