Διδυμότειχο: Συνεργασία για συνέχιση ανασκαφών στην Πλωτινούπολη μεταξύ δήμου-υπουργείου Πολιτισμού

Διδυμότειχο: Συνεργασία για συνέχιση ανασκαφών στην Πλωτινούπολη μεταξύ δήμου-υπουργείου Πολιτισμού

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωράει ο δήμος Διδυμοτείχου, προκειμένου να συνεχιστούν από την Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου οι ανασκαφές στην Πλωτινούπολη, με στόχο να φέρουν στο φως νέα, σημαντικά ευρήματα.

Συγκεκριμένα, στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, υπάρχουν δύο θέματα για έγκριση στην ημερήσια διάταξη, που προαναγγέλουν τις συγκεκριμένες εξελίξεις. Κι αυτά είναι:

  1. Δωρεά αγροτεμαχίου του Δήμου Διδ/χου στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου
  2. Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού για την συνέχιση του ανασκαφικού έργου και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πλωτινόπολης

Το πρώτο θέμα αφορά την αγορά ενός χωραφιού που βρίσκεται στον χώρο όπου γίνονται οι ανασκαφές και οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν απαραίτητο να μπορέσουν να τις προχωρήσουν, αλλά ο ιδιοκτήτης του αντέδρασε και ζήτησε να αποζημιωθεί. Έτσι ο δήμος Διδυμοτείχου το αγόρασε και θα το δωρίσει στο Υπουργείο Πολιτισμού και την εφορία αρχαιοτήτων Έβρου, ώστε να προχωρήσει η αρχαιολογική σκαπάνη.

Το δεύτερο εντάσσεται επίσης στη συνεργασία για την περαιτέρω ανάδειξη και καλύτερη οργάνωση του χώρου όπου βρίσκονται τώρα τα σπουδαία ευρήματα, με την κατασκευή σκέπαστρου που θα λάνει ευκολότερα προσβάσιμο και επισκέψιμο στον κόσμο τον χώρο.
Να θυμίσουμε ότι τα ευρήματα της Πλωτινόπολης χρονολογούνται από τους προϊστορικούς ως τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, δηλαδή από το 5000 π.Χ. ως το τέλος του 6ου αιώνα μ.Χ. και όσο προχωρούν ολι ανασκαφές έρχονται όλο και σημαντικότερα ευρήματα.