Μαρέβα Μητσοτάκη: «Το μετάξι του Σουφλίου μπορεί να ταξιδέψει διεθνώς»

Μαρέβα Μητσοτάκη: «Το μετάξι του Σουφλίου μπορεί να ταξιδέψει διεθνώς»

Η Μαρέβα Μητσοτάκη ήταν το πρόσωπο που συγκέντρωσε πάνω της όλα τα βλέμματα την περασμένη Τρίτη στο Σουφλί. Αυτό έγινε κατά την διάρκεια των εγκαινίων έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο ‘Τζίβρε ένας Θρύλος” στο πλαίσιο της δημιουργίας και υποστήριξης πολιτιστικών δράσεων που σχετίζονται με το Σουφλί, αλλά και της ανάδειξης και προβολής της μνήμης και της ιστορίας που φέρει αυτό το Βιομηχανικό Συγκρότημα.

Το Βιομηχανικό Συγκρότημα Τζίβρε αποτελεί τον «ζωντανό θρύλο» για το Σουφλί. Η παρουσία του είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου και με μνήμες και ζωές ανθρώπων. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το διάσημο Σουφλιώτικο μετάξι, το οποίο έκανε γνωστό τον τόπο σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας ‘Η ΓΝΩΜΗ”, ΤΟ απόγευμα της Τρίτης έγιναν στο παλιό κτίριο του αναπηνιστηρίου και αυτή ήταν και η πρώτη δράση και παρουσία στον χώρο, της «Κοινωνικής Δημιουργικότητας», μιας αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης, σκοπός της οποίας είναι η διάσωση, αναβίωση, καλλιέργεια, υποστήριξη και ανάπτυξη παλαιότερων ειδών τέχνης και τεχνικών στο χώρο του ρουχισμού, του υφάσματος και του πάσης φύσεως κεντήματος, που τείνουν προς αφανισμό.

Στα εγκαίνια του χώρου, παρευρέθηκαν οι συντελεστές της «Κοινωνικής Δημιουργικότητας», με επικεφαλής την Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Η ίδια και οι συνεργάτες της, έγιναν δεκτοί με χαρά από τον δήμαρχο Βαγγέλη Πουλιλιό και τους τοπικούς φορείς. Ξεναγήθηκαν στο χώρο του ιστορικού κτιρίου από γυναίκες μεταξεργάτριες, οι οποίες διηγήθηκαν ιστορίες από τα χρόνια που το Τζίβρε έσφυζε από ζωή και ήταν γεμάτο από εργατιά.

Μιλώντας στην εφημερίδα “ΓΝΩΜΗ” η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη δήλωσε τα εξής για το ξεκίνημα της «Κοινωνικής Δημιουργικότητας» τονίζοντας: “Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για την πρωτοβουλία και το νέο μας εγχείρημα. Ακόμη είναι αρχή αλλά πιστεύουμε και αισιοδοξούμε ότι θα εξελιχθεί σε κάτι πολύ ενδιαφέρον για την τοπική κοινωνία.
Όσο για την «Κοινωνική δημιουργικότητα» για όλους τους συντελεστές της, έχει πολύ μεγάλη σημασία η παρουσία της στο Σουφλί . Σκοπός της η δημιουργία εξωστρεφούς δράσης ,παράγοντας απαραίτητος για τις τοπικές κοινωνίες.

-Ποια τα οφέλη που προσδοκάτε να φέρετε στον τόπο;

Τα οφέλη ευελπιστούμε ότι θα είναι πολλαπλά. Για να πετύχει κάτι χρειάζεται αυτό που λέμε «role models» για να δημιουργείς θέσεις εργασίας, για να κάνεις συλλογική δουλειά. Το μετάξι του Σουφλίου μπορεί να ταξιδέψει διεθνώς να το γνωρίσει όλος ο κόσμος και με εξωστρέφεια να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης σας ακούσατε ιστορίες από γυναίκες εργάτριες ….

Ναι, ήταν κάτι το συγκινητικό. Βέβαια, εμείς και ο κόσμος γενικότερα έχουμε κάτι το ιδεατό όταν αναφερόμαστε στο μετάξι. Ωστόσο από τις περιγραφές των γυναικών, καταλαβαίνει κανείς ότι μόνο εύκολή δεν ήταν η εργασία. Μια εργασία που έβγαινε με πολύ κόπο και δυσκολίες, με πόνο και κακουχίες αλλά από την άλλη, ένας ολόκληρος τόπος εργαζόταν στον χώρο αυτό και τουλάχιστον 500 άνθρωποι ζούσαν τις οικογένειές τους.

«Τζίβρε ένας Θρύλος» λοιπόν … Όπως ονομάζετε τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας

Αυτό που έχουμε καταλάβει από τότε που ήρθαμε. Ότι το Τζίβρε σηματοδοτεί την ιστορία και αν του δώσεις ζωντάνια, τότε κάτι πολύ σημαντικό μπορεί να δημιουργηθεί. Όχι βέβαια με τις συνθήκες των δυσκολιών του παρελθόντος, αλλά με σωστή προσπάθεια μπορούν να γεννηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επανέλθει το Σουφλί στο επίκεντρο .

Το μήνυμά σας προς τον κόσμο της περιοχής;

Στέλνουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα. Αγαπάμε την περιοχή – αγοράσαμε 10 μέτρα, υφαίνουμε 18 χλμ . Την προσπάθεια μας την έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, είναι θετική, θέλει το καλύτερο, κι εμείς θέλουμε το καλύτερο για τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας.

Πηγή: gnomionline.gr