Οι ικανοποιητικές τιμές των αμυγδάλων τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει πολλούς παραγωγούς να στρέφονται προς αυτή την καλλιέργεια και η ελληνική παραγωγή αμυγδάλου την περίοδο 2018-2019 θα διπλασιαστεί λόγω των δενδροφυτεύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.
Οι αμυγδαλιές είναι μια καλλιέργεια που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς, έχει περιθώρια ανάπτυξης, προκειμένου να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες στην κατανάλωση, αλλά και να δοθεί βήμα και ώθηση προς τις μεταποιητικές εταιρείες να στραφούν στις αγορές του εξωτερικού.
Σε δύο μήνες περίπου θα ξεκινήσει η συγκομιδή αμυγδάλου, με την παραγωγή να εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη σε όλη τη χώρα κατά 30% με 35% λόγω των παγετών του χειμώνα, αλλά και της χαλαζόπτωσης του προηγούμενου μήνα. Κινητήριος δύναμη στην παραγωγή αποτελεί η Θεσσαλία και ακολουθεί η Μακεδονία, περιφέρειες στις οποίες η καλλιέργεια αμυγδάλου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Να σημειωθεί ότι την περασμένη σεζόν η τιμή του αμυγδάλου κυμάνθηκε από 2,60 ευρώ/κιλό έως 2,70 ευρώ/κιλό, η οποία χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, αφήνοντας ένα καλό εισόδημα στον παραγωγό.
Αν και τη φετινή χρονιά αναμένεται ότι η χώρα μας θα έχει μειωμένη παραγωγή, η Ελένη Λανάρα, πρόεδρος της εταιρείας Agronuts, εκτιμά ότι η ελληνική παραγωγή αμυγδάλου την περίοδο 2018-2019 θα διπλασιαστεί λόγω των δενδροφυτεύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια: «Αυτήν τη στιγμή, η παραγωγή της Ελλάδας έχει μερίδιο στην παγκόσμια αγορά 3% με 4%. Το 2018-2019 εκτιμώ ότι το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 7% με 8%, λόγω της νέας δενδροφύτευσης», επισημαίνει στην «ΥΧ».
Μέχρι στιγμής, η χώρα μας είναι ελλειμματική στην παραγωγή αμυγδάλου και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της ντόπιας αγοράς γίνονται εισαγωγές. «Με την αύξηση της παραγωγής στα επόμενα χρόνια, οι μεταποιητικές εταιρείες θα αρχίσουν να σκέφτονται την εξωστρέφεια», μας λέει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, προτρέπει τους παραγωγούς να στραφούν προς την καλλιέργεια αυτή, γιατί όπως εξηγεί «το αμύγδαλο είναι ένα προϊόν το οποίο είναι ξερό, μπορεί να αποθηκευτεί και, συγχρόνως, να πουληθεί ακόμη και την επόμενη χρονιά. Αυτή την πολυτέλεια την έχει μόνο ο ξηρός καρπός».
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για τα αμύγδαλα: «Πρέπει να γίνουμε αυτάρκεις δύο φορές, λαμβάνοντας υπόψη μας τι κατανάλωση έχουμε και οι υπόλοιπες ποσότητες να μπορούν να αποθηκεύονται, έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο στις ξένες αγορές»
Πηγή: ypaithros.gr