Σταυράκογλου: Προτεραιότητα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου η συνεργασία με την τοπική οικονομία»

Σταυράκογλου: Προτεραιότητα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου η συνεργασία με την τοπική οικονομία»

Προτεραιότητα στην τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις του Έβρου, θα δώσει η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου, σύμφωνα με το νέο της Πρόεδρο Σταύρο Σταυράκογλου. Στόχος της νέας διοίκησης είναι η εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του πιστωτικού ιδρύματος για την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Όπως επεσήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “ΓΝΩΜΗ” και τον δημοσιογράφο Κική Ηπειρώτου, θα δοθεί επίσης βάρος στην προάσπιση των συμφερόντων των μεριδιούχων-μετόχων, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, με αύξηση των καταθέσεων και εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Σταυράκογλου μιλώντας για τις προοπτικές και τις προκλήσεις της νέας διοίκησης, σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και αναφέρεται στις προσπάθειες που έγιναν για συγχωνεύσεις μεταξύ Συνεταιριστικών Τραπεζών, αλλά και για το ενδεχόμενο της εισόδου στρατηγικών επενδυτών, από την στιγμή που το νέο νομικό πλαίσιο κατοχυρώνει τον συνεταιριστικό χαρακτήρας των τραπεζών. Παράλληλα, επισημαίνει πως αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου έχει πολύ μικρότερο αντίστοιχο ποσοστό και κάτω του αντίστοιχου μέσου όρου των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Σχετικά με νέες χορηγήσεις δανείων τονίζει πως όλα τα τελευταία χρόνια ενώ οι άλλες τράπεζες είχαν κλείσει τις στρόφιγγες, «εμείς δεν σταματήσαμε τις χρηματοδοτήσεις αξιοποιώντας την υψηλή ρευστότητα που διαθέτει η Τράπεζα».

-Κύριε Σταυράκογλου, αρχικά συγχαρητήρια για την εκλογή σας στην προεδρία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου. Πώς πήρατε την απόφαση να τη διεκδικήσετε;

“Ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας. Όλες οι προηγούμενες διοικήσεις πραγματοποίησαν ένα εξαιρετικό έργο που οδήγησε στη συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία της Τράπεζας για παραπάνω από μια εικοσαετία. Στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο της περιοχής, χωρίς να παραγνωρίζω πιθανά λάθη και παραλείψεις. Προϊόν όμως ζήλου και υπέρμετρης αγάπης για τον τόπο.
Συμπλήρωσα έναν κύκλο 8 ετών συμμετοχής στο Δ.Σ. της Τράπεζας και θεωρώ πως η συμπυκνωμένη γνώση που απέκτησα μπορεί να καταστεί χρήσιμη για την περαιτέρω πορεία της Τράπεζας Έβρου. Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα και σε συνδυασμό με τις δεξιότητες των μελών του νέου Δ.Σ. , εκτιμώ πως έχουμε την δυνατότητα να επωμισθούμε ισομερώς το βάρος να οδηγήσουμε την Τράπεζα στη νέα εποχή”.

-Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που βάζετε σε μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο επίπεδο;

“Άμεσος στόχος μας είναι η εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του πιστωτικού ιδρύματος για την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την προάσπιση των συμφερόντων των μεριδιούχων-μετόχων μας και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας. Επιπρόσθετα, η αύξηση των καταθέσεων και η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων με διαχωρισμό των βιώσιμων από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.

Τέλος, η επικαιροποίηση της εταιρικής ταυτότητας και η επανατοποθέτηση στο σύγχρονο τραπεζικό σύστημα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση ως νέα Διοίκηση να προτάξουμε συγκεκριμένο οδικό χάρτη δράσεων, βασιζόμενοι πάντοτε στα θεμέλια των προηγούμενων επιτυχημένων διοικητικών θητειών και σεβόμενοι το σύνολο των μετόχων”.

 Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η σχέση της Τράπεζας με την τοπική οικονομία και κοινωνία ενός νομού, με πολλές ιδιαιτερότητες, που δοκιμάζεται έντονα τα τελευταία χρόνια;

“Αυτή ακριβώς η σχέση με την τοπική οικονομία είναι η απόλυτη υπεραξία της Τράπεζας. Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στον χαρακτήρα της Τράπεζας, τονίζοντας πως πρόκειται για μια Τράπεζα της κοινωνικής οικονομίας που αποσκοπεί στην επιστροφή του οικονομικού αποτελέσματος στα μέλη της μέσω της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, μέσω της παροχής ανταγωνιστικών, ευέλικτων και εξατομικευμένων προϊόντων εντός της περιοχής δραστηριοποίησης της που είναι αποκλειστικά και μόνο ο Έβρος.
Όλα τα προϊόντα μας είναι και θα είναι ακόμη περισσότερο σχεδιασμένα με βάση τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της Τοπικής Αγοράς. Είναι μια άκρως σημαντική διαφοροποίηση που δεν μπορεί να τύχει ανταγωνισμού από οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα των οποίων τα προϊόντα σχεδιάζονται σε εθνικό επίπεδο. Έτσι προάγεται και η ίδια η τοπική οικονομία”.

-Η προηγούμενη περίοδος ήταν κρίσιμη για την επιβίωση των συνεταιριστικών τραπεζών. Διαβάσαμε μέχρι και για επερχόμενο «αργό θάνατό τους». Φαίνεται όμως ότι -δίχως να λείψουν κάποιες παρενέργειες- μπαίνουν σε μία θετική τροχιά. Πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα για τον τομέα αυτό και για τη δική μας Τράπεζα ειδικότερα;

“Να θυμίσω πως όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν λάβει ήδη 80 δις ευρώ από τα λεφτά των ελλήνων φορολογούμενων σε τέσσερις διαφορετικές ανακεφαλαιοποιήσεις τη στιγμή που οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν έχουν καρπωθεί καθόλου λεφτά από τους πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση. Ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών είναι πολύ σημαντικός για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Έχω την πεποίθηση πως αυτή η διαπίστωση είναι πασιφανής, οπότε δηλώνω αισιόδοξος πως η Τράπεζα έχει τα εχέγγυα να αποτελέσει την αχτίδα φωτός στο πολυετές ζοφερό σκηνικό”.

-Το θέμα των συγχωνεύσεων είναι ακόμη στο ‘τραπέζι’; Ποια η άποψή σας για το ενδεχόμενο συμμετοχής στρατηγικού επενδυτή;

“Αν αποτιμήσουμε την επιθετική συγκέντρωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού η Ελλάδα έχει μια πρωτοτυπία, διαθέτει το πιο συγκεντρωτικό τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη και το δεύτερο παγκοσμίως.  Ωστόσο, η συνολική αποτίμηση είναι πως η συγκέντρωση ήταν άκρως επιβεβλημένη.

Η αλήθεια είναι πως έγιναν σοβαρές απόπειρες συγχώνευσης κάποιων συνεταιριστικών τραπεζών, μεταξύ αυτών και η Τράπεζα Έβρου, ωστόσο ζητήματα όπως το ειδικότερο συμφέρον των μεριδιούχων και η σχέση ανταλλαγής, η έδρα, ο αμιγώς συνεταιριστικός χαρακτήρας αποτέλεσαν εμπόδια ολοκλήρωσης.  Αν οι συνθήκες στο μέλλον το επιβάλλουν θα το εξετάσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αυτονομία μας.

Η αλλαγή του νόμου που επιτρέπει την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στις συνεταιριστικές τράπεζες μας κατευθύνει στην ανάγκη προσέλκυσης τέτοιων προσώπων αποσκοπώντας σε κεφάλαια και τεχνογνωσία. Από την άλλη πλευρά, το νέο νομικό πλαίσιο προστατεύει τον Συνεταιρισμό, δηλαδή δεν δίνει την εξουσία σε ένα θεσμικό επενδυτή ανεξαρτήτως του ποσοστού που θα αποκτήσει, που σημαίνει ότι ο Συνεταιριστικός χαρακτήρας των τραπεζών είναι κατοχυρωμένος. Μέλημα μας είναι να μην αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της Τράπεζας που αποτελεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα, ισορροπώντας με όλα όσα προανέφερα”.

Πρόσφατα, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος δήλωσε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συνεταιριστικών τραπεζών αντιπροσωπεύουν το 57,6% του συνόλου των δανείων τους. Ποια είναι η εικόνα σε τοπικό επίπεδο; Υπάρχουν περιθώρια για νέα δάνεια, στεγαστικά ή επιχειρηματικά αυτή την περίοδο;

“Είναι κοινός τόπος πως το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί το πλέον κομβικό σημείο του ελληνικού πιστωτικού συστήματος. Οι συνεταιριστικές τράπεζες ως μέρος του ελληνικού χώρου δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να τονίσω με έμφαση πως η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου έχει πολύ μικρότερο αντίστοιχο ποσοστό και κάτω του αντίστοιχου μέσου όρου των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Κάτι που οφείλεται στην διαχρονικά συνετή διοίκηση από την στιγμή της ίδρυσης της, στην χορήγηση αμιγώς τραπεζικών προϊόντων και όχι τοξικών, καθώς επίσης και στο άρτιο ανθρώπινο δυναμικό.

Η αισιοδοξία υπάρχει, καθώς υφίσταται και νομοθετικό πλαίσιο που θα τεθεί σε πρακτική εφαρμογή και θα δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι ιεραρχήσεις, συντονισμό και σκληρή δουλειά.

Σχετικά με τις χορηγήσεις, επισημαίνω πως ότι όλα τα τελευταία χρόνια ενώ οι άλλες τράπεζες είχαν κλείσει τις στρόφιγγες, εμείς δεν σταματήσαμε τις χρηματοδοτήσεις αξιοποιώντας την υψηλή ρευστότητα που διαθέτει η Τράπεζα”.

 Ποια τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας και των Εβριτών από τη λειτουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου;

“Η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου, στο µικρό χρονικό διάστηµα λειτουργίας της, έχει διαδραματίσει ένα σηµαντικό ρόλο σε τοπικό επίπεδο παρεµβαίνοντας συμπληρωτικά και βελτιωτικά στο τραπεζικό σύστηµα µε την καθιέρωση ενός νέου τύπου Τράπεζας που διακρίνεται για την πελατοκεντρική της αντίληψη, που στηρίζει και στηρίζεται από τις τοπικές παραγωγικές δυνάµεις και ενισχύει την τοπική ανάπτυξη.

Η αποκεντρωμένη δοτή της Τράπεζας ενισχύει την προσωπική σχέση πελάτη και Τράπεζας και τα οφέλη αυτής της εμπιστοσύνης επιστρέφουν πολλαπλάσια σε όλους τους Εβρίτες, καθώς βάσει καταστατικού πλαισίου η συνεργασία περιορίζεται αποκλειστικά στα νομικά και φυσικά πρόσωπα που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στο Νομό Έβρου. Με την λειτουργία της Τράπεζας Έβρου τα κεφάλαια του νομού παραμένουν στον τόπο μας, επενδύονται σε τοπικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Η Τράπεζα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και η έμπρακτη στήριξη της θα πρέπει να είναι επιταγή συνείδησης όλων των Εβριτών”.