Πότε έγιναν όλα αυτά στην Αλεξανδρούπολη και δεν πήραμε… χαμπάρι;

Πότε έγιναν όλα αυτά στην Αλεξανδρούπολη και δεν πήραμε… χαμπάρι;

Πριν λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια της επίσημης δεξίωσης για την εθνική εορτή της Ρωσίας, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντρ Π. Στσερμπακόβ, απένειμε επιστήθιο διακριτικό σήμα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας «Για Συνεργασία», στην Πρόεδρο του πολιτιστικού κέντρου της Αλεξανδρούπολης «Ρωσικό Σπίτι» και Διαχειρίστρια του Γραφείου Ενημέρωσης και Τουριστικής-Οικονομικής Συνεργασίας της Αγίας Πετρούπολης με την Ελλάδα, κ. Ιουλία Γαβρίλοβα.

Οι Ρώσοι άλλωστε πάντα τιμούν τους… ανθρώπους τους σε όλο τον κόσμο και αυτό έκαναν στη συγκεκριμένη περίπτωση τόσο με την κ.Γαβρίλοβα, όσο και με ορισμένους ακόμα που δραστηριοποιούνται υπέρ τους στην χώρα μας. Διαβάζοντας όμως σε ένα τοπικό σάιτ το ρεπορτάζ για την συγκεκριμένη βράβευση, το οποίο ήταν αναδημοσίευση από το φιλορωσικό hellasforce.com, δεν θα μπορούσε να μην αναρωτηθεί κανείς: Συγνώμη, πότε έγιναν στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα στην περιοχή μας, κάποια από αυτά που αναφέρει; 

Συγκεκριμένα γράφεται για την κ.Ιουλία Γαβρίλοβα και τον σύζυγο της Κωνσταντίνο Γκαμπαερίδη, ο οποίος αυτοποκαλείται επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στην περιοχή και είναι επί χρόνια προσωπικός σύμβουλος του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, ότι: «Από τότε ξεκίνησε μία πορεία που υποστηρίχθηκε με πολύ προσωπική δουλειά τόσο στον σχεδιασμό όσο και συντονισμό και οδήγησε σε μία αλματώδη αύξηση της ροής Ρώσων τουριστών και αξιωματούχων στην περιοχή σε σημείο που η Αλεξανδρούπολη να χαρακτηριστεί ως «η ρωσικότερη πόλη της Ελλάδας. Σε κάποιο χρονικό διάστημα είχε ξεπεράσει και τη Θεσσαλονίκη σε διανυκτερεύσεις. Οι πολιτικές σκοπιμότητες με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας έκοψαν κάπως την ταχύτητα των εξελίξεων αλλά το δυναμικό υπάρχει σταθερό».

Καλά, γέμισε η Αλεξανδρούπολη Ρώσους τουρίστες, περισσότερους και από την Θεσσαλονίκη και κανένας δεν πήρε χαμπάρι; Ούτε οι ξενοδόχοι, ούτε οι εστιάτορες, ούτε οι καφετέριες;

Αναφέρει όμως και ένα δεύτερο λόγο που τιμήθηκε η Πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου «Ρώσικο Σπίτι»: «Μέχρι και απευθείας πτήση υπήρξε μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Αγίας Πετρούπολης και Μόσχας. Η Αλεξανδρούπολη έγινε γνωστός προορισμός όχι μόνο για τουριστικές εξορμήσεις, αλλά και για τέλεση επίσημων πολιτιστικών γεγονότων της Ρωσίας, όπως επίσης και για οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες, στο μέτρο βέβαια που επιτρέπουν τα πολιτικά πλαίσια και οι περιορισμοί που τίθενται από την κυβέρνηση στην Ελλάδα και από την Ε.Ε».

Πότε υπήρξαν αυτές οι απ ευθείας πτήσεις από Μόσχα και Αγία Πετρούπολη; Με εξαίρεση μια-δυο πτήσεις τσάρτερ με επισήμους και άλλους παράγοντες επί νομάρχη Νίκου Ζαμπουνίδη και τις πτήσεις που φέρνουν τα μικρά παιδιά στις κατασκηνώσεις της Νέας Μάκρης, εδώ και χρόνια όλο… παλεύουν οι τοπικοί άρχοντες να μπει πτήση για Αλεξανδρούπολη και όλο… τρώνε πόρτα.

Το άλλο; Οι εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες με τον Έβρο που είναι και δεν τις πήρε κανένας χαμπάρι στην περιοχή; Μόνο στο θέμα των πολιτιστικών γεγονότων ισχύει πως έχουν διοργανωθεί πραγματικά, αλλά και αυτές τις πληρώνει συνήθως ο δήμος Αλεξανδρούπολης,  αφού συνεργάζεται με το «Ρώσικο Σπίτι», που αναλαμβάνει αποκλειστικά οτιδήποτε αφορά την Ρωσία.

Συμπέρασμα; Καλές οι αγιογραφίες, αλλά κάποια πράγματα που αναφέρονται να μην είναι τόσο… χοντροκομμένα γιατί προκαλούν τη νοημοσύνη μας.