ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ-ΒΟΜΒΑ Βαρουφάκη: “Δίνει” τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δημοσιεύοντας διαλόγους που είχαν

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ-ΒΟΜΒΑ Βαρουφάκη: “Δίνει” τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δημοσιεύοντας διαλόγους που είχαν

Διαλόγους “φωτιά” θα περιλαμβάνει το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη “Ενήλικες στο δωμάτιο”, που θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο. Σε αυτό ο πρώην υπουργός Οικονομικών ”δίνει” εν ψυχρώ τον Πρωθυπουργό δημοσιεύοντας διαλόγους που φέρεται να είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιάνης(με ένα ν) Βαρουφάκης, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και πρώτος τη τάξει υπουργός για την οικονομία στην πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, περιγράφει όσα έγιναν την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, το Grexit, μέσα από τους διαλόγους και την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την γνωριμία του με αυτόν.
Τοίζει ότι ο Πρωθυπουργός φοβόταν ”Νέο Γουδή” και παραδέχτηκε πολλές φορές ότι έδωσε στους δανειστές όσα δεν τους είχε δώσει ποτέ ο Σαμαράς. Αναμφίβολα τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης είναι πολύ ”ζουμερά’, κάνει λόγο για ένα σχέδιο Οικονομικό το οποίο είχε καταρτίσει ο ίδιος, και το οποίο τελικά η κυβέρνηση πρόδωσε.

Περιγράφει τον Γιάννη Δραγασάκη επί της ουσίας ως μια διακριτική παρουσία που κινούσε νήματα, τον Νίκο Παππά ως τον ”άνθρωπο του Τσίπρα” αλλά και τονίζει ότι η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν δική του επιλογή και πως ο Τσίπρας δεν τον συμπαθούσε καθόλου.

Τα έχει ηχογραφήσει

Για να αποδείξει πως τα όσα λέει είναι αλήθεια και έγιναν, αλλά και να προλάβει διαψεύσεις και αμφισβητήσεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει πως έχει καταγράψει στο κινητό του τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό αλλά και όσα γίνονταν στα Eurogroup, τα οποία μάλιστα αναφέρει ότι μετά τα μοίραζε σε αντίγραφα στο ”συμβούλιο Πολέμου”, δηλαδή την ολιγομελή ομάδα που συνεδρίαζε στο Μαξίμου

Η γνωριμία με τον Τσίπρα και… τα αγγλικά

Στεκόμενος στην γνωριμία του με τον πρωθυπουργό, αναφέρει ότι αυτή έγινε το 2011 σε ένα μαγαζί στου Ψυρρή, όπου διαπίστωσε ότι ο Τσίπρας δεν είχε βαθιά γνώση των οικονομικών αλλά ούτε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ”τον ένοιαζε περισσότερο να ελέγχει τις συνιστώσες”.

Σε εκείνη την συνάντηση του εξήγησε, όπως λέει, το τι θα σήμαινε μια έξοδος από το ευρώ, την οποία ο Τσίπρας ”καλόβλεπε”. Στο τέλος της συνάντησής τους του ανέφερε ”αν θες να γίνεις πρωθυπουργός πρέπει να μάθεις αγγλικά” κάτι που όπως λέει το πήρε στα σοβαρά και άρχισε μαθήματα.

Το Plan X, το παράλληλο σύστημα και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Αναφερόμενος ακόμα σε μία συνάντηση πριν ανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, στο διαμέρισμα του πρωθυπουργού το Νοέμβριο του 2014, όπου συμμετείχε ο Γιάνης Βρουφάκης ο Γιάνης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς και ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζει ότι τότε ανέλυσε και εξήγησε για πρώτη φορά την ιδέα του για ένα παράλληλο -εξωτραπεζικό- σύστημα πληρωμών μέσω του Taxisnet.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κείμενο το οποίο παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα αποτελούσε, ξεκάθαρα, σχέδιο παραμονής στο ευρώ και όχι παράλληλου νοσμίσματος, το οποίο ήταν πλήρως επεξεργασμένο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μάλιστα ξεκίνησε να γράφει το σχέδιο αυτό κατά την διάρκεια της πτήσης του από την Αθήνα στο Όστιν, όπου και διέμενε την εποχή εκείνη.

Αφού το παρουσίασε του προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, με τον Τσίπρα όμως να του δίνε εντολή να φτιάξει μια ομάδα η οποία θα προετοιμάσει τα πράγματα για την περίπτωση που οι δανειστές έσπρωχναν την χώρα στο Grexit. Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε το ”Plan X”.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, λέει χαρακτηριστικά ότι του προκαλούσε… ”ναυτία” και πως τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Παππάς του διεμήνυσαν ότι ”δεν είναι δεσμευτικό”

Το δημοψήφισμα, οι φόβοι για πραξικόπημα και οι ”κλωτσιές” στον Στουρνάρα

Για το βράδυ του δημοψηφίσματος ο Βαρουφάκης λέει ξεκάθαρα πως ο Τσίπρας από την αρχή δεν ήθελε να τηρήσει το ”όχι” και προσπαθούσε να βρει δικαιολογίες στα capital controls.

Μάλιστα, όπως λέει, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι έχει δώσει στους δανειστές περισσότερα από όσα τους είχε δώσει ποτέ ο Σαμαράς, αλλά αυτοί δεν ”χαλαρώνουν” τη θηλειά.

Καταγράφει επίσης και πως εκείνο το βράδυ ο Τσίπρας εκμυστηριεύτηκε πως ίσως ετοιμάζεται πραξικόπημα, νέο Γουδή, και πως γι αυτό ήταν ενήμεροι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι μυστικές υπηρεσίες και ο Στουρνάρας.
Για τον Στουρνάρα δε, ο Βαρουφάκης λέει πως ο Τσίπρας το 2014 εξαγριωμένος αναφωνούσε πως μόλις γίνει κυβέρνηση ”θα τον βγάλω από την κεντρική τράπεζα και αν χρειαστεί θα τον πετάξω έξω με τις κλωτσιές”.

Η ”αρπαγή” 16 δισεκατομμυρίων και … η ηθική κλοπή

Όταν επιβλήθηκαν τα capital controls και τα ATM ”στέρευαν” από χρήματα, προκαλώντας πανικό και χάος, ο Υπουργός Οικονομικών είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι υπάρχουν 16 δισεκατομμύρια σε διάφορα κρατικά χαρτοφυλάκια.

«Τι; Υπάρχουν 16 δισ. ευρώ σε μετρητά παραπεταμένα εδώ κι εκεί και εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για να φορτώσουμε τα ΑΤΜ και να τα κάνουμε να λειτουργούν κανονικά;» ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος ο Βαρουφάκης όμως συνεχίζει: Προσπάθησα να συγκρατήσω τον πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι δεν ήταν δυνατόν να απλώσουν χέρι στα χρήματα γιατί η κατάσχεσή τους θα ήταν κλοπή. «Μα, Γιάνη», διαμαρτυρήθηκε ο Αλέξης, «όταν το παιδί μου πεθαίνει της πείνας κι εγώ δεν έχω μία, έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα. Δεν είναι μια παρόμοια κατάσταση αυτή που ζούμε;».

«Από πότε η κλοπή περιλαμβάνεται στο οπλοστάσιο της Αριστεράς;» ρώτησα. Τότε ο Φλαμπουράρης όρμησε να υπερασπιστεί τον προστατευόμενό του. «Εχουμε κάθε δικαίωμα», ούρλιαξε, «να πάρουμε αυτά τα λεφτά και να δώσουμε τέλος στο μαρτύριο του κόσμου».

”Καρφώνει” τους πάντες – ”Μισητός” ο Χουλιαράκης, αντιπάθειες με τον Δραγασάκη

Από το ‘΄στόχαστρο” του πρώην Υπουργού δεν ξέφυγε κανείς. Σχεδόν σε κάθε εξέλιξη που περιγράφει, παρουσιάσει τον Γιάνη Δραγασάκης εν ολίγοις σαν μια ”σκιώδη” παρουσία που εξυπηρετούσε τους δανειστές, την γνώμη του οποίου ακολουθούσε ο πρωθυπουργός εις βάρος της δικής του, ενώ αναφέρει ότι είχε μαζί του πολλές αντιδικίες.

Για τον Γιώργο Χουλιαράκη έχει να πει ότι ήταν ”μισητός” και ότι πρόκειται για έναν ”αχυράνθρωπο” της τρόικας. Ο Βαρουφάκης επίσης εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που επέμενε να τοποθετηθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο υπουργείο Οικονομικών, ειδικά μετά την πρώτη ”κρίση” στην κυβέρνηση.

Η απάντηση που πήρε όμως από τον Τσίπρα ήταν ”Μου μίλησε άσχημα. Γα….ε τον” ενώ συνέχισε λέοντας του ότι ”χρειάζομαι τον Λαφαζάνη σε οικονομικό υπουργείο για να μην μας κατουράει απ’ έξω”

 

Όσο για τον ”συγκυβερνήτη” Πάνο Καμμένο; Πολύ χαρακτηριστικά τον παρουσιάζει ως έναν ”ακροδεξιό συνωμοσιολόγο εταίρο” που υποσχέθηκε ότι θα εξασφάλιζε δισεκατομμύρια από Ελληνοαμερικανούς φίλους του της Wall Street, χωρίς ωστόσο να γίνει τίποτα από αυτά.

Πηγή: newsit.gr

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*