Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Στόχος μεταφορά φορτίων, logistics, σκάφη και όχι κρουαζιέρα και επιβάτες

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Στόχος μεταφορά φορτίων, logistics, σκάφη και όχι κρουαζιέρα και επιβάτες

Η μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, η δημιουργία κέντρου logistics και η κατασκευή μαρίνας για ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής, θα πρέπει να είναι ο στόχος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και όχι η προσέλκυση κρουαζερόπλοιων και επιβατικής κίνησης, σύμφωνα με το business plan του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) που παρουσίασε ο Διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Planning κ.Σταμάτης Ανδριανόπουλος.

Στην ειδική εκδήλωση που έγινε στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης, επισημάνθηκε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι το τρίτο στη χώρα σε επενδυτικό ενδιαφέρον μετά από αυτά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης και των άλλων πλεονεκτημάτων του. Ο κ.Ανδριανόπουλος η εταιρεία του οποίου εκπόνησε τον επιχειρηματικό σχεδιασμό. παρουσίασε τους τρεις πυλώνες που διαρθρώνουν τους βασικούς άξονες του business plan του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης ( Ο.Λ.Α.), καθώς και τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη.

1. Εμπορευματικά και logistics

Ο πρώτος πυλώνας και το ισχυρό χαρτί του Ο.Λ.Α., σύμφωνα με τον κ. Ανδριανόπουλο, που ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών. Αφενός γιατί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ο σιδηροδρομικός άξονας δίνει τη δυνατότητα παράκαμψης του διάπλου του Βοσπόρου και ως εκ τούτου τη μεταφορά φορτίων σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα και με αισθητά χαμηλότερο κόστος, αφετέρου γιατί υπάρχει προβλήτα «μοναδική αυτού του μεγέθους έτοιμη στην Ελλάδα», Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) καθώς και έτοιμη ζώνη logistics δεδομένης της ύπαρξης έκτασης περίπου 160 στρεμμάτων για την ανέγερση εγκαταστάσεων φύλαξης και διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων πλησίον του λιμένα.

Η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των σιδηροδρομικών υποδομών είναι το μειονέκτημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ο.Λ.Α., σημειώνει ο κ. Ανδριανόπουλος ο οποίος διευκρίνισε πως στόχευση δεν είναι το ευρωπαϊκό φορτίο «Η ζώνη επιρροής μας είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, και μετά η Ρωσία και το μεσογειακό τουρκικό φορτίο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

2. Τουριστικά-Γιώτινγκ (Yachting)- Κρουαζιέρα

Εντύπωση έκανε το γεγονός ότι ο κ.Ανδριανόπουλος απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανάπτυξης της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. “Η κρουαζιέρα δεν έχει μέλλον στην Αλεξανδρούπολη, καθώς ήδη αυτή την έχει η Καβάλα” επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριανόπουλος, ο οποίος μέσω του business plan εστιάζει, στην κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού γιώτ και περιοχής αναψυχής στον χώρο που σήμερα λειτουργεί το λούνα πάρκ της πόλης.

«Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 17.700 ελληνικά σκάφη αναψυχής, εκ των οποίων τα 680 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και 8.900 επίσημες μαρίνες», ανέφερε συμπληρώνοντας πως «το γιώτινγκ πάσχει στη βόρεια Ελλάδα όπου δεν υπάρχουν μεγάλες μαρίνες». Συγκεκριμένα, υπάρχουν μόνο τέσσερις εκ των οποίων οι δύο ξενοδοχειακές και ως εκ τούτου όχι ελλιμενισμού αλλά άλλης φιλοσοφίας, ανέφερε. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Ανδριανόπουλο έχει ήδη εκδηλωθεί στον ΟΛΑ, μεγάλο ενδιαφέρον για θέσεις ελλιμενισμού από την Κωνσταντινούπολη, όπου «τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής ανέρχονται σε 5.279».

3. Επιβατική κίνηση

«Δεν περιμένουμε κάτι μεγάλο από την επιβατική κίνηση του λιμανιού, με τους διακινούμενους επιβάτες να ανέρχονται για το 2015 στους 141.000 παρουσιάζοντας ανοδική τάση», σημειώνει ο κ. Ανδριανόπουλος, εκτιμώντας πως τα προσδοκώμενα οφέλη δεν είναι πολλά ακόμη κι αν (εκτός από τη μόνιμη σύνδεση Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης) επεκταθούν τα δρομολόγια και σε άλλους προορισμούς, ενώ θεωρεί σημαντική τη δημιουργία υδατοδρομίου.

Λαμπρίδης: Δεν πωλείται το λιμάνι αλλά

θα αξιοποιηθεί με παραχώρηση δραστηριοτήτων

Σημειώνεται πως στη συγκεκριμένη εκδήλωση με τίτλο «Το μέλλον του λιμανιού», δεν κατέστη εφικτή η παρουσία του γ.γ. Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστου Λαμπρίδη, ο οποίος μετέβη στην Κω επικεφαλής κλιμακίου της Γ.Γ. Λιμένων, λόγω του καταστροφικού σεισμού των 6,6 ρίχτερ. Ωστόσο ο πρόεδρος του Ο.Λ.Α. Χρήστος Δούκας ανέγνωσε μήνυμα του κ. Λαμπρίδη στο οποίο επαναλαμβάνει «την εκφρασμένη υποστήριξή μας προς τον Ο.Λ.Α. και τη συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων και δυνατοτήτων του λιμένα».

Υπογραμμίζει επίσης πως η παραχώρηση δραστηριοτήτων και όχι η πώληση είναι η νέα πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας. «Μετά την ιδιωτικοποίηση των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο της πώλησης μετοχών, το ΚΥΣΟΙΠ έχει ήδη αποφασίσει ότι στο εξής η αξιοποίηση των λοιπών Οργανισμών Λιμένων θα γίνει με τη μέθοδο της παραχώρησης δικαιωμάτων εκμετάλλευσης συγκεκριμένων ή και συνδυασμένων λιμενικών δραστηριοτήτων ή υπηρεσιών».

Διαβεβαιώνει πως η Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων «θα είναι αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια» και υπογραμμίζει πως «η Γ.Γ. έχει ξεκινήσει τη διαμόρφωση εθνικής λιμενικής στρατηγικής προκειμένου να θέσει τους στρατηγικούς στόχους και να εισηγηθεί τις εθνικές αλλαγές και τη διαβούλευση για τη λιμενική διακυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθούν αποτελεσματικοί φορείς ικανοί ν’ ανταποκριθούν στις προκλήσεις και το διεθνή ανταγωνισμό».

Δούκας: Βούληση του Πρωθυπουργού μας

Αλέξη Τσίπρα η άμεση εφαρμογή του business plan, 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ο.Λ.Α. Χρήστος Δούκας, τόνισε πως «υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, εθνική στρατηγική που αφορά όλα τα περιφερειακά λιμάνια, που είναι Οργανισμοί Λιμένος, δηλαδή Ανώνυμες Εταιρίες. Τώρα έχουμε τη στρατηγική που χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε business plan, να καθορίσει δηλαδή κάθε λιμάνι για τον εαυτό του τα δυνατά και αδύνατα σημεία του, να οριοθετήσει τα όρια προς τα πάνω και προς τα κάτω, να δει ποια διαδικασία είναι κυριολεκτικά πιο επωφελής, οικονομικά, επιχειρηματικά, περιβαλλοντικά. Αυτό το σχέδιο πρέπει να κατατεθεί και να είναι και “όπλο” και της κοινωνίας συλλογικά, δεν αφορά μόνο τον Ο.Λ.Α., αφορά τη σύνδεση του Ο.Λ.Α. με ότι μπορεί να σημαίνει τοπική κοινωνία».

Όσον αφορά στην επόμενη συνάντηση, αυτή θα γίνει σύμφωνα με τον κ. Δούκα, σε περίπου 15 ημέρες στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία και του κ. Λαμπρίδη. Τότε θα παρουσιαστεί και το ολοκληρωμένο πλέον business plan, η εφαρμογή του οποίου, θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ο.Λ.Α., αυτή είναι η βούληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Διαφωνία του Αντιπεριφερειάρχη κ.Πέτροβιτς

στις απόψεις Ανδριανόπουλου για την κρουαζιέρα

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στις απόψεις του διευθύνοντας συμβούλου της εταιρείας που έφτιαξε το business plan, του κ.Ανδριανόπουλου, για το θέμα της κρουαζιέρας. “Δεν είναι δυνατόν να αποκλείεται κάθετα και κτηγορηματικά τον συγκεκριμένο τομέα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Πιστεύω ότι υπάρχουν προοπτικές στον συθγκεκριμένο τομέα”, είπε ο κ.Πέτροβιτς και ήταν η μοναδική αντίδραση η οποία υπήρξε για την απόρριψη της προοπτικής ερχομού κρουαζερόπλοιων στην Αλεξανδρούπολη.

Παρών ο ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστοι οι θεσμικοί φορείς

Στην εκδήλωση παρουσίασης-διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία της Αλεξανδρούπολης του business plan του Ο.Λ.Α. παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης που είναι και μέοος της διοίκησης του ΟΛΑ και απουσίαζαν όλοι οι υπόλοιποι θεσμικοί φορείς, που έχουν άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση και το μέλλον του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Αντίθετα, έδωσαν το παρόν η γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, Ειρήνη Αλεξά και μέλη του κόμματος στον Έβρο, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, Χρήστος Ηλιάδης και  καθώς και ο ιδιοκτήτης του νέου πλοίου “ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 1” που περιμένει να μπει στη γραμμή Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη, ο  κ. Γαβριήλ Χατζηγαβριήλ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*