Δυο εκδηλώσεις φέτος στα “Χίλια” απ’ τους μουσουλμάνους. Γιατί έγινε αυτό

Δυο εκδηλώσεις φέτος στα “Χίλια” απ’ τους μουσουλμάνους. Γιατί έγινε αυτό

Με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο και την παλαίστρα, διοργανώνονται φέτος οι εκδηλώσεις των Ελλήνων μουσουλμάνων στον ορεινό όγκο του Έβρου και συγκεκριμένα στο χωριό Ρούσσα και την τοποθεσία “Χίλια” από 4 έως 6 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 4 Αυγούστου θα γίνει στο χωριό ΡούΣσα η Μπεκτασική γιορτή και το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Αυγιύστου στην τοποθεσία “Χίλια”, θα διεξαχθούν οι παραδοσιακοί αγώνες πάλης, όπως συνέβαιανε πριν 20 χρόνια και συγκέντρωναν σημαντικό αριθμό όχι μόνο μουσουλμάνων αλλά και χριστιανών.

Πριν τέσσερις μέρες και συγκεκριμένα στις 30 Ιουλίου, προηγήθηκε η διοργάνωση εκδήλωσης μόνο στα “Χίλια”, από τον Μειονοτικό Εκπολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο “Χίλια”, με μικρή όμως συμμετοχή του κόσμου της περιοχής και παρά την κινητοποίηση και τα περίπου 20 λεωφορεία που είχαν ενοικιαστεί από τους διοργανωτές και μετέφεραν κόσμο από την Κομοτηνή.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί υπήρχε τα τελευταία χρόνια έντονη ανάμιξη του Τουρκινού Προξενείου της Κομοτηνής στη συγκεκριμένη εκδήλωση και “καπέλωμα” της, αφού κάποιοι φανατικοί σήκωσαν ακόμα και την τουρκική σημαία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τους εκπροσώπους της Πολιτείας που παραβρίσκονταν, αλλά και τους απλούς μουσουλμάνους.

Έτσι φέτος διεξάγονται δύο εκδηλώσεις. Αυτή που ήδη έγινε για μια ημέρα από εκείνους που θεωρούνται φίλα προσκείμενοι στο Τουρκικό προξενείο και είχε μικρή προσέλευση κόσμου και οι τριήμερες εκδηλώσεις σε Ρούσσα και “Χίλια” το τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή από 4 έως 6 Αυγούστου. Σε αυτές σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν αποκλείεται να παρεβρεθούν ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός.