Επανασύνδεση της Καβάλας με τη Σαμοθράκη ζητούν πολίτες της

Επανασύνδεση της Καβάλας με τη Σαμοθράκη ζητούν πολίτες της

Την ανοιχτή επιστολή που απέστειλε πολίτης της Καβάλας προς τους τοπικούς άρχοντες της πόλης και του νομού, τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τη δήμαρχο Καβάλας και τον δήμαρχο Θάσου με την οποία τους καλεί να διεκδικήσουν την επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Καβάλα-Σαμοθράκη. δημοσιεύει η ιστοσελίδαk-tipos.gr.

Όπως αναφέρει, στην επιστολή του, ο Καβαλιώτης που είναι λάτρης της Σαμοθράκης και την επισκέπτεται σχεδόν κάθε χρόνο (παλιότερα και τρεις-τέσσερις φορές τον χρόνο), προφανώς επηρεασμένος από την δρομολόγηση δύο ταχύπλοων στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, μετά την κατάργηση του δρομολογίου αναγκάζεται να πηγαίνει οδικώς μέχρι την Αλεξανδρούπολη κι από εκεί, να παίρνει το πλοίο της τοπικής γραμμής. Αναφέρει, ακόμα, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Καβαλιώτες, Δραμινούς και Θεσσαλονικείς να επισκεφτούν το ακριτικό νησί με πλοίο από το λιμάνι της Καβάλας.

  • Αν θυμόμαστε σωστά, το δρομολόγιο Καβάλα-Σαμοθράκη διακόπηκε εξαιτίας του οικονομικού προβλήματος της ναυτιλιακής εταιρείας που διέθετε το πλοίο για τη σύνδεση. Επομένως, εάν υπάρξει εταιρεία, η οποία θα αναλάβει την επανασύνδεση των δύο τόπων, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να αυξηθούν οι προορισμοί από το λιμάνι «Απόστολος Παύλος». Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν επιθυμεί κάποια εταιρεία να εκτελέσει το συγκεκριμένο δρομολόγιο, το οποίο υποθέτουμε ότι τους χειμερινούς μήνες θα είχε ελάχιστη επιβατική κίνηση, άρα και μειωμένα έσοδα για την πλοιοκτήτρια εταιρεία. Άρα, πρόκειται περί κόστους και κέρδους για την εταιρεία που θα δρομολογήσει το πλοίο.
  • Οι τοπικοί άρχοντες μπορούν να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), αλλά δεν νομίζουμε ότι η κεντρική διοίκηση είναι διατεθειμένη να επιδοτήσει μία ακόμα (άγονη) γραμμή στο βόρειο Αιγαίο. Άλλωστε, εάν υπήρχε προοπτική, είναι βέβαιο ότι θα γινόταν μία απόπειρα τα προηγούμενα έτη, από κάποια ναυτιλιακή εταιρεία. Ίσως εάν προστεθεί στη γραμμή η Θάσος, η επιβατική κίνηση να ήταν μεγαλύτερη τους χειμερινούς μήνες, γιατί με ένα πλοίο που θα ταξιδεύει υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, ακόμα και με απαγορευτικό απόπλου για τα μικρότερα πλοία των πορθμειακών γραμμών Καβάλας-Πρίνου, Κεραμωτής-Θάσου, δεν θα αποκόπτονταν από το ηπειρωτικό τμήμα η Θάσος. Επιπλέον, οι Θάσιοι θα είχαν μία ακόμα επιλογή για να ταξιδέψουν στην Καβάλα.

  • Επαναλαμβάνουμε, όμως, πρέπει να βρεθεί πρόθυμη ναυτιλιακή εταιρεία για να επαναλειτουργήσει η γραμμή Καβάλα-Σαμοθράκη. Εκτός κι αν γίνει μία διαδημοτική συνεργασία, μεταξύ των Δήμων Καβάλας, Θάσου και Σαμοθράκης και ναυλώσουν ένα πλοίο για τον σκοπό αυτό και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των δημοτών τους. Αλλά αυτό, είναι κάτι που πρέπει να μελετήσουν οι δημοτικές αρχές των τριών Δήμων. Η συμμετοχή του Δήμου Σαμοθράκης, πάντως, θα ενίσχυε την προσπάθεια των δημάρχων Καβάλας και Θάσου, που θέλουν να βάλουν τέλος στο «σίριαλ» με τα δρομολόγια στη γραμμή Καβάλα-Πρίνος.

Πηγή: k-tipos.gr