Με 6,2 εκατ. ευρώ προχωρά η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Αρίστεινου Αλεξανδρούπολης

Με 6,2 εκατ. ευρώ προχωρά η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Αρίστεινου Αλεξανδρούπολης

Το ποσό των 6.262.868,17 ευρώ, εντάχθηκε ως νέα πράξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020. με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστου Μέτιου, για αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου Αλεξανδρούπολης.


Με την ένταξη αυτή, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή ενός ολοκληρωμένου έργου τηλεθέρμανσης θερμοκηπίων αλλά και δημοτικών κτιρίων στους οικισμούς της Άνθειας και του Αρίστηνο, που θα χρησιμοποιεί θερμική ενέργεια από το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής.
Η μέγιστη μεταφερόμενη θερμική ισχύς θα είναι περίπου 10 MW, από τα οποία τα 9 MW θα χρησιμοποιούνται για την τηλεθέρμανση των θερμοκηπίων για τα οποία έχουν ήδη ενδιαφερθεί επενδυτικοί όμιλοι από Ολλανδία και Γερμανία και το υπόλοιπο 1 MW για την τηλεθέρμανση των δημοτικών κτιρίων.


Ο Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννης Φαλέκας, ο άνθρωπος που παλεύει χρόνια τώρα την συγκεκριμένη υπόθεση και μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος, έγραψε χθες στον προσωπικό του λογαριασμό: “Σήμερα (”είμαστε χαρούμενοι”) … ”ανακοινώθηκε” η απόφαση (ένταξη χρηματοδότησης) από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου Αλεξανδρούπολης, συνολικού προϋπολογισμού 6.262.868,17 ευρώ, ”εντάχθηκε ως νέα πράξη” στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020.

Αυτό ”υποσχεθήκαμε” … αυτό ”υλοποιούμε” στην Αντιδημαρχία Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Δήμο”.

Πρόκειται ασφαλώς για μια πολύ θετική εξέλιξη, που ανοίγει σημαντικές προοπτικές τόσο στον τομέα των επενδύσεων με αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας, όσο και της εξοικονόμησης ενέργειας για την περιοχή όπου θα υπάρξει η αξιοποίηση της γεωθερμίας.