Δημοσχάκης: Θωρακίστε τον Έβρο με συνέχιση της ενίσχυσης των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης

Δημοσχάκης: Θωρακίστε τον Έβρο με συνέχιση της ενίσχυσης των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης

Την ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης στον Έβρο, επισημαίνει με επιστολές του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, αλλά και προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης. 

Συγκεκριμένα, στις επιστολές του υπογράμμισε ότι πρέπει να ανανεωθούν και να ενισχυθούν οι αποσπάσεις των αστυνομικών με έξοδα του Δημοσίου (30 στην Α.Δ. Αλεξ/πολης και 90 στην Α.Δ. Ορεστιάδας), τονίζοντας ότι θα μειωθούν αυτό το δίμηνο, το οποίο  ξεκινάει στις 13 Αυγούστου, γεγονός που θα έχει επίπτωση στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας.

Παράλληλα επεσήμανε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν και οι 260 Αστυνομικοί, αποσπασμένοι με δικά τους έξοδα (Α.Δ Αλεξ/πολης: 200, Α.Δ. Ορεστιάδας: 60).

Επίσης, προτείνει τη σταδιακή αύξηση των Οργανικών Θέσεων με απόφαση Αρχηγού, Α.Ε.Α, και τη σταδιακή κάλυψή τους μέσα από τις γενικές ετήσιες μεταθέσεις σε ένα χρονοδιάγραμμα τριών ετών το πολύ, ώστε να σταματήσει η ομηρία των στελεχών του Σώματος και των οικογενειών αυτών.

Τέλος, στάθηκε και στο θέμα της απαγκίστρωσης  των αστυνομικών δυνάμεων από την φύλαξη του Κέντρου Φυλακίου Ορεστιάδας και την  ανάληψη φυλακτικών καθηκόντων από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία μικρής αστυνομικής δύναμης (10 άτομα το 24ωρο), ενώ αυτή που θα περισσέψει (40 άτομα) θα διατεθεί για φυλακτικά καθήκοντα.

Αναλυτικά η επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

«Κύριε Υπουργέ,

Στη συνάντηση που είχαμε στη Βουλή, στις 8 Ιουνίου τρέχοντος έτους, σας παρουσίασα εκτενώς τις προτάσεις μου και τις θέσεις μου για την ενίσχυση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης του Έβρου αλλά και για ζητήματα που αφορούν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, καθώς και τα στελέχη αυτών.

Σας υπογράμμισα ότι πρέπει να ανανεωθούν και να ενισχυθούν οι αποσπάσεις των αστυνομικών με έξοδα του Δημοσίου, για την φρούρηση των χερσαίων συνόρων μας. Οι κάτοικοι του Έβρου είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ότι  αυτό το δίμηνο, που ξεκινάει στις 13 Αυγούστου, θα είναι λιγότεροι, γεγονός που θα έχει επίπτωση στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας.

Να σας θυμίσω ότι στον Έβρο είχαν αποσπαστεί τα τελευταία δίμηνα του τρέχοντος έτους με έξοδα του Δημοσίου 118 Αστυνομικοί (30 στην Α.Δ. Αλεξ/πολης και 90 στην Α.Δ. Ορεστιάδας) και θέλουμε αυτός ο αριθμός να μην διαταραχθεί αλλά να διατηρηθεί κι αν είναι εφικτό να ενισχυθεί.

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο και για τους ίδιους λόγους που ανέφερα και παραπάνω πρέπει να διατηρηθούν οι 260 Αστυνομικοί, αποσπασμένοι με δικά τους έξοδα (Α.Δ Αλεξ/πολης: 200, Α.Δ. Ορεστιάδας: 60).

Παράλληλα σας μίλησα για την ανάγκη αύξησης των Οργανικών Θέσεων με απόφαση Αρχηγού, Α.Ε.Α, και σταδιακή κάλυψή τους μέσα από τις γενικές ετήσιες μεταθέσεις σε ένα χρονοδιάγραμμα τριών ετών το πολύ, ώστε να σταματήσει η ομηρία των στελεχών του Σώματος και των οικογενειών αυτών.

Πρέπει να εξετάσετε πολύ σοβαρά την περίπτωση απαγκίστρωσης  των αστυνομικών δυνάμεων από την φύλαξη του Κέντρου Φυλακίου Ορεστιάδας και την  ανάληψη φυλακτικών καθηκόντων από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία μικρής αστυνομικής δύναμης (10 άτομα το 24ωρο), ενώ αυτή που θα περισσέψει (40 άτομα) θα διατεθεί για φυλακτικά καθήκοντα.

Κύριε Υπουργέ

Το θέμα της φύλαξης των συνόρων είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση και δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις. Κυρίως αυτήν την εποχή που αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές, μέσω του ποταμού Έβρου.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην κοίτη του Ποταμού, με ενίσχυση των περιπολιών επί του παραποτάμιου αναχώματος, αλλά και με τη χρήση ταχυπλόων σκαφών επί της κοίτης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποθαρρυνθούν όσοι επιδιώκουν να διασχίσουν παρά τον ισχύοντα ελληνικό νόμο τα σύνορά μας.

Εκτιμώ ότι θα δείτε με θετική διάθεση τα θέματα που σας θέτω με την παρούσα επιστολή μου, γνωρίζοντας ότι διαθέτετε την ευαισθησία για τα ζητήματα που αφορούν τον Έβρο και κυρίως την φύλαξη των χερσαίων συνόρων μας».

Η επιστολή προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ

«Αγαπητέ Αρχηγέ,

Θα ήθελα να σε ενημερώσω για τις προτάσεις και τις θέσεις μου που παρουσίασα στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κο Νίκο Τόσκα, σχετικά με την ενίσχυση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης του Έβρου, αλλά και για ζητήματα που αφορούν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, καθώς και τα στελέχη αυτών.

Έχω την άποψη ότι πρέπει να ανανεωθούν και να ενισχυθούν οι αποσπάσεις των αστυνομικών με έξοδα του Δημοσίου, για την φρούρηση των χερσαίων συνόρων μας. Οι κάτοικοι του Έβρου είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ότι  αυτό το δίμηνο, που ξεκινάει στις 13 Αυγούστου, θα είναι λιγότεροι, γεγονός που θα έχει επίπτωση στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας.

Να σου θυμίσω Αρχηγέ ότι τα τελευταία δίμηνα του τρέχοντος έτους στον Έβρο είχαν αποσπαστεί με έξοδα του Δημοσίου 118 Αστυνομικοί (30 στην Α.Δ. Αλεξ/πολης και 90 στην Α.Δ. Ορεστιάδας), αριθμός που παγιώθηκε το τελευταίο δίμηνο και θέλουμε αυτός ο αριθμός να διατηρηθεί κι αν είναι εφικτό να ενισχυθεί.

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο και για τους ίδιους λόγους που ανέφερα και παραπάνω πρέπει να διατηρηθούν οι 260 Αστυνομικοί αποσπασμένοι με δικά τους έξοδα (Α.Δ Αλεξ/πολης: 200, Α.Δ. Ορεστιάδας: 60)

Παράλληλα υπάρχει ανάγκη αύξησης των Οργανικών Θέσεων με απόφαση Αρχηγού, Α.Ε.Α, και σταδιακή κάλυψή τους μέσα από τις γενικές ετήσιες μεταθέσεις σε ένα χρονοδιάγραμμα τριών ετών το πολύ, ώστε να σταματήσει η ομηρία των στελεχών του Σώματος και των οικογενειών αυτών.

Σημαντικό για μένα είναι το κομμάτι της απαγκίστρωσης  των αστυνομικών δυνάμεων από την φύλαξη του Κέντρου Φυλακίου Ορεστιάδας και την  ανάληψη φυλακτικών καθηκόντων από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, υπό την καθοδήγηση και εποπτεία μικρής αστυνομικής δύναμης (10 άτομα το 24ωρο), ενώ αυτή που θα περισσέψει (40 άτομα) θα διατεθεί για φυλακτικά καθήκοντα.

Αρχηγέ,

Όπως καταλαβαίνεις κι εσύ πολύ καλά το θέμα της φύλαξης των συνόρων είναι μια πολύ σοβαρή απόφαση και δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις. Κυρίως αυτήν την εποχή που αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές, μέσω του ποταμού Έβρου.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην κοίτη του Ποταμού, με ενίσχυση των περιπολιών επί του παραποτάμιου αναχώματος, αλλά και με τη χρήση ταχυπλόων σκαφών επί της κοίτης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποθαρρυνθούν όσοι επιδιώκουν να διασχίσουν παρά τον ισχύοντα ελληνικό νόμο τα σύνορά μας.

Περιμένω τη δική σου αποφασιστική συνδρομή και εισήγηση προς τον Υπουργό στη σειρά των θεμάτων που σου θέτω με την παρούσα επιστολή μου, γνωρίζοντας ότι διαθέτεις ευαισθησία για ζητήματα που αφορούν τον Έβρο».