Θεία Λειτουργία στα μουσουλμανοχώρια Μεγάλο Δέρειο και Αγριάνη για τους λιγοστούς Χριστιανούς

Θεία Λειτουργία στα μουσουλμανοχώρια Μεγάλο Δέρειο και Αγριάνη για τους λιγοστούς Χριστιανούς

Θεία Λειτουργία για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τέλεσε το Σαββατοκύριακο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, σε δυο μουσουλμανοχώρια της περιοχής του Σουφλίου, όπου υπά;ρχουν ελάχιστοι Χριστιανοί.

Το πρωί της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μεγάλο Δέρειο, όπου και εκεί οι εναπομείναντες πέντε τον αριθμό χριστιανοί, δίνουν τη δική τους μαρτυρία. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Επιτελάρχης της 50ης Ταξιαρχίας, ο Γραμματέας του Δήμου Σουφλίου Απόστολος Δαβής, οι Διοικητές των στρατιωτικών μονάδων που εδρεύουν στην περιοχή του Μεγάλου Δερείου, προσκυνητές από τα γύρω χωριά και όμιλος επισκεπτών από την Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη με αρχηγό το Μόναχο Αρσένιο Βλιακόφτη.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα μεταξύ άλλων τόνισε: «Με την επί του Θαβώρ Μεταμόρφωσή Του, ο Κύριος «έδειξε το αρχέτυπον κάλλος της εικόνος, εν εαυτώ την ανθρώπινη αναλαβών ουσίαν» και φανέρωσε ότι σκοπός της ελεύσεώς Του στη γη δεν ήταν τόσο να κηρύξει μερικές θρησκευτικές και ηθικές αλήθειες, όσο να μεταμορφώσει το ανθρώπινο, να οδηγήσει και πάλι τον άνθρωπο στην πρώτη «δόξα», στον τελικό του προορισμό που είναι η θέωση. Γι’ αυτό η Μεταμόρφωση προσδιορίζει το χαρακτήρα της ορθοδόξου πνευματικότητος.

Δεν προσβλέπουμε απλώς σε έναν προφήτη, αλλά στον Υιό του Θεού, που προσέλαβε την ανθρώπινη φύση, τη φύση μας, και την έκανε πάλι να αστράψει «μεταστοιχειώσας αυτήν» στην λαμπρότητα της θεότητός Του. Όσα συντελούνται στο χώρο της Εκκλησίας -η προσευχή, η διδαχή, η νηστεία, τα έργα πίστεως και αγάπης, η κοινωνία των πιστών, κυρίως δε τα μυστήρια- συνεχίζουν να μεταμορφώνουν την ανθρώπινη ζωή, να την ανυψώνουν στο αρχέγονο κάλλος. Η όλη πορεία του χριστιανού είναι μία κίνηση μεταμορφώσεως εν Χριστώ, «από δόξης εις δόξαν», διά των ενεργειών του Αγίου Πνεύματος».

Στο τέλος όλοι με βαθειά συγκίνηση έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Το Σάββατο 5 Αυγούστου, παραμονή της Μεταμορφώσεως, λειτούργησε στην ενορία Αγίας Παρασκευής Αγριάνης, του τέως Δήμου Ορφέως, όπου ζουν σήμερα λιγότεροι από δέκα χριστιανοί, μέσα σε ένα πληθυσμό εκατοντάδων μουσουλμάνων.

 

[post_gallery]

Ένα σχόλιο

  1. Αλή Αλ-Γιουνάνι

    Και εμείς δεν προσβλέπουμε στον Προφήτη. Προσβλέπουμε σε Αυτόν για τον Οποίο κήρυξε ο Προφήτης, στον Ένα και Μοναδικό Θεό.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*