Ο κόσμος “αγκάλιασε” την εκδήλωση για τον Ιωάννη Καντακουζηνό στο Πύθιο

Ο κόσμος “αγκάλιασε” την εκδήλωση για τον Ιωάννη Καντακουζηνό στο Πύθιο

Ο κόσμος του κεντρικού και βορείου Έβρου, αλλά και άνθρωποι της διασποράς που βρίσκονται για διακοπές στον τόπο τους, “αγκάλιασαν” την σημαντική εκδήλωση με τίτλο:«Ιωάννης Καντακουζηνός – Ιωάσαφ και η εποχή του», που πραγματοποιήθηκε στο Πύθιο Διδυμοτείχου, με φόντο τον πύργο του Καντακουζηνού.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Ορεστιάδας, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον  τους ομιλητές στην πλατεία του Πυθίου. Τον κ. Μόσχο Πολυσίου πρώην Αντιπρύτανη και ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ήταν και ο πρωτεργάτης της εν λόγω εκδήλωσης, τον κ. Παπαθανάκη Σταύρο δημοσιογράφο-ερευνητή, τον κ. Γιώργο Μηνόπουλοπρώην Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου και ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), και συντονίστρια την κ. Φωτεινή Γραμμενίδου ιστορικό του Ελληνικού Πολιτισμού.

Οι ομιλητές ανέπτυξαν την ιστορική πορεία τόσο του Ιωάννη Καντακουζηνού, όσο και της οικογένειάς του που είναι άρρηκτα δεμένες με το Πύθιο και το βυζαντινό του κάστρο.

Παραβρέθηκε ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης και ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, που τστον χαιρετισμό του όνισε  ότι αυτή η Δημοτική Αρχή από το 2011 στις προτεραιότητές της έχει την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. «Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη αυτού του τόπου θα έρθει από την επισκεψιμότητα και τον τουρισμό, τόσο από τις γειτονικές χώρες, όσο και από πιο μακρινές περιοχές. Είναι σημαντικό το  ειδικό βάρος των μνημείων μας και της ιστορίας μας.

Φυσικά, ξεχωριστή θέση στην πολιτιστική κληρονομιά του Διδυμοτείχου κατέχει το κάστρο του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Καντακουζηνού. Ένα κάστρο που δεσπόζει στην απέραντη πεδιάδα του Έβρου και του οποίου η συντήρηση πρέπει οπωσδήποτε σύντομα να τελειώσει, ώστε να είναι επισκέψιμο.

Ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής μας είναι μοναδικά ξεχωριστός. Αναφέρομαι, όχι μόνο στα ρωμαϊκά, βυζαντινά, οθωμανικά και νεώτερα μνημεία (Πλωτινόπολη, βυζαντινά τείχη, Πύργος της Βασιλοπούλας, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, Τέμενος του Βαγιαζήτ, λουτρά του Ουρούτς Πασά, Πυροστιά κ. ά.), αλλά και στους χώρους που φυλάσσονται, συντηρούνται και αναδεικνύονται, με την έκθεσή τους, ανάλογα αντικείμενα, δηλαδή στα μουσεία της πόλης. Το Βυζαντινό, το Λαογραφικό, το Στρατιωτικό και το Εκκλησιαστικό μουσείο της πόλης, καθώς και η πινακοθήκη του Ναλμπάντη, αποτελούν τους θεματοφύλακες της ιδιαίτερης πολυπολιτισμικής μνήμης της περιοχής Διδυμοτείχου.

Τα ανωτέρω τεκμηριώνουν με περίτρανο τρόπο τον χαρακτηρισμό του Διδυμοτείχου ως πολιτιστικής πρωτεύουσα της Θράκης.

Να μην παραλείψω να αναφέρω τις επισκέψεις ξεχωριστών προσωπικοτήτων του πολιτισμού και της πολιτικής, όπως της Αρβελέρ και του Κάρολου Παπούλια, ο οποίος ξεναγήθηκε και στο κάστρο του Πυθίου, αλλά και τις εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό του τόπου, όπως το συνέδριο που συνδιοργανώθηκε με το Ινστιτούτο του Καρόλου του 12ου του βασιλιά της Σουηδίας»,  ανέφερε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*