Ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι περνάει το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και ιδιαίτερα οι εργαζόμνενοι του, αφού οι ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και τα υπόλοιπα προβλήματα, τους υποχρεώνουν να υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να βγαίνουν οι βάρδιες και να εξυπηρετούν τους πολίτες του κεντρικού και βορείου Έβρου.
Όσο για την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του νοσοκομείου, το νομοσχέδιο για την υγεία ψηφίστηκε στην Βουλή, αλλά η περιβόητη τροπολογία που υπόσχονταν οι τρεις βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα φέρουν, οι υποσχέσεις του υπουργού Ανδρέα Ξανθού όταν τον περασμένο Γενάρη επισκέφθηκε το Διδυμότειχο και ξεκαθάρισε πως βούληση της Κυβέρνησης είναι να επαναφέρει την αυτονομία του νοσοκομείου, αλλά και όσα έλεγαν τα κυβερνητικά στελέχη από το 2015, έχουν μείνει ΨΕΜΑΤΑ και ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ.
Για όλα αυτά και με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Γιώργου Καίσα, που προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το γεγονός ότι δεν έφερε μαζί με τη Νατάσα Γκαρά και το Δημήτρη Ρίζο την τροπολογία ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ του νοσοκομείου, μίλησε στην ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ο Πρόεδρος των εργαζομένων Στάθης Στάμος. Αρχικά απάντησε στην δήλωση του κ.Καίσα ότι το νοσοκομείο δεν έχει Οργανισμό. “Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου έχει Οργανισμό. Ο τελευταίος δόθηκε 24 Δεκεμβρίου του 2012 και ήταν αυτός που του αφαίρεσε 30 κλίνες και μια σειρά από διοικητικό και ιατρικό προσωπικό. Άρα λοιπόν το Νοσοκομείο έχει Οργανισμό και όλα αυτά τα χρόνια εμείς οι εργαζόμενοι παλεύουμε να μην έρθει το επόμενο στάδιο του, που είναι η ενοποίηση με το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης γιατί αυτό προβλέπεται από το νόμο 40/52. Έγινε ένα νομικό πρόσωπο και το επόμενο βήμα που προβλκέπεται να γίνει είναι ένας Οργανισμός και εκεί υπάρχουν πολύ δύσκολα πράγματα, ειδικά για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Γιατί προβλέπεται να ενοποιηθούν ομοειδείς κλινικές, να καταργηθούν κάποιες άλλες κλινικές.
Για να αποτρέψουμε αυτά αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Άρα λοιπόν, θεωρώ ότι είναι φτηνές δικαιολογίες αυτές πως δεν υπάρχει Οργανισμός. Αυτό επικαλέστκηκαν μάλιστα για το γεγονός ότι δεν κατέθεσαν τροπολογία οι κυβερνητικοί βουλευτές, όπως επίσης ότι θα καταπέσει στο Συμβούλιο Επικρατείας. Αυτές όμως είναι δικαιολογίες για να δικαολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Άλλωστε μόνοι τους έλεγαν ότι στο πρώτο νομοσχέδιο για την υγεία που θα έρθει, θα προβλέπεται μέσα η αυτονομία του νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Και ο ίδιος ο υποιυργός υγείας είχε δηλώσει πως είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να αυτονομηθεί, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε και αποδεικνύεται ότι δεν έχουν συνέχεια και συνέπεια αυτά που λένε. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται καθαρά για θέμα πολιτικής βούλησης, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί”.
Ο κ.Στάμος πήρε θέση και για τις δηλώσεις του βουλευτή Δημήτρη Ρίζου στη Βουλή. “Όσον αφορά τον κ.Ρίζο, γιατί τον άκουσα από το βήμα της Βουλής να λέει ότι για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια είναι καλυμμένες όλες οι θέσεις των γιατρών και αυτό είναι ψέμα. Ο Οργανισμός προβλέπει 51 θέσεις ιατρών ΕΣΥ, εκ των οποίων οι 29 είναι καλυμμένες και υπηρετούν στο νοσοκοεμίο 28, γιατί ο διευθυντής της παθολογικής δυο και πλέον χρόνια βρίσκεται στην Σαμοθράκη. Τους 35 γιατρούς τους υπολογίζει ο κ.Ρίζος βάζοντας και τους επικουρικούς.
Άρα λοιπόν το 27 με το 51 έχει μεγάλη διαφορά. Υπήρξαν και πολλοί περισσότεροι γιατροί τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή την σατιγμή υπάρχουν κάποια τμήματα που δεν έχουν γιατρό. Όπως είναι το ουρολογικό τμήμα και το οφθαλμολογικό. Είναι πρώτης γραμμής τμήματα, γιατί η πλειοψηφία των πολιτών του βορείου Έβρου είναι μεγάλης ηλικίας, άρα είναι απαραίτητα και το ουρολογικό και το οφθαλμολογικό.
Ακούμε ότι θα έρθουν επικουρικοί ή πως ένας από την Αλεξανδρούπολη θα έρχεται για μια ημέρα. Τις υπόλοιπες τί θα γίνει; Υπήρχαν επί ημερών αυτής της Κυβέρνησης δυο μόνιμοι γιατροί που σηκωθηκαν και έφυγαν”.
Διπλάσιο προσωπικό στο Κ.Υ.Ορετιάδας
και στο νοσοκομείο δεν βγαίνουν οι βάρδιες
-Πως αντιμετωπίζετε όλα αυτά τα προβλήματα ικι την κατάσταση εσείς οι εργαζόμενοι;
“Οι εργαζόμενοι κάνουν ότι μπορούν. Ειδικά το νοσηλευτικό προσωπικό έχει τεράστιο πρόβλημα. Αυτή την στιγμή που είναι περίοδος αδειών, περικόπτονται πάλι ρεπό για να μπορούν να βγουν οι βάρδιες και έχουμε φαινόμενα σε άλλες δομές να περισσεύουν και να μην έρχονται σε μας για να βοηθήσουν. Τουλάχιστον την καλοκαιρινή περίοδο ώστε να μπορέσει να ξεκουραστεί λίγο το πρωοσωπικό”.
-Σε ποιές δομές αναφέρεστε. Εδώ στο νομό;
“Το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας υπηρετεί διπλάσιο προσωπικό απ’ ότι προβλέπει ο Οργανισμός του. Εμείς τις καταγγελίες τις έχουμε κάνει προς κάθε κατεύθυνση. Και στον ίδιο τον υπουργό εγγράφως και προφορικά όταν είχε έρθει, εγώ ο ίδιος το είχα θέσει. Υπάρχει διπλάσιο προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας και αν υπολογίσουμε και το προσωπικό του πρώην ΙΚΑ, κοντεύουν να φτάσουν το προσωπικό του νοσοκομείου και εμείς πασχίζουμε να βγάλουμες τις βάρδιες”.
Αν υποβαθμιστεί και άλλο το νοσοκομείο
θα φύγουν και όσοι έχουν μείνει στο βόρειο Έβρο
-Για ποιό λόγο δεν προχωράει η ρύθμιση αυτής της κατάστασης;
“Εμείς είπαμε πολλές φορές ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν φτάνει μόνο να το λένε, αλλά να το πράξουν κιόλας. Μπορεί να μην φταίνε που έφτασε το νοσοκομείο εδώ, αλλά δυόμισι χρόνια αυτοί διαχειρίζονται την κατάσταση,
Εμείς εμμένουμε στην αυτονομία του ιδρύματος, γιατί δεν μιλάμε ως εργαζόμενοι μόνο, αλλά ως πολίτες που επιλέξαμε να μείνουμε στο τόπο αυτό. Αν υποβαθμιστεί και άλλο το νοσοκομείο θα μείνουν μόνο αυτοί που δεν μπορούν να φύγουν.
Θα πρέπει να κατατεθεί η τοπολογία σε κάποιο νομοσχέδιο και να δείξουν ότι θέλουν να επανέλθει η αυτονομία. Δεν φτάνει να το λένε, αλλά να το πράξουν κιόλας. Μιλάμε για δυο νοσοκομεία που δεν απέχουν λίγα μέτρα, όπως αυτά των Α8ηνών. Μας χωρίζουν 100 χιλιόμετρα και πρέπει να υπάρχει η αυτονομία, ώστε να λειτουργεί και να παίρνονται άμεσα οι αποφάσεις από δικό του διοικητικό συμβούλιο”.