Έβρος: Η εκπαίδευση για τα αρωματικά φυτά περνάει από το χωράφι

Έβρος: Η εκπαίδευση για τα αρωματικά φυτά περνάει από το χωράφι

Εδαφολογία, φύτευση, τρόπο καλλιέργειας, αποφύλλωση, διαλογή, αποξήρανση, συσκευασία βοτάνων αλλά και marketing διδάχτηκαν 57 εκπαιδευόμενοι από γεωπόνους που ασχολούνται χρόνια με τα ΑΦΦ, βιοκαλλιεργητές και μεταποιητές, στον πρώτο κύκλο σεμιναρίων εκπαίδευσης στο χωράφι που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και οι ΔΑΟΚ Έβρου και Ορεστιάδας, με θέμα τα αρωματικά φυτά.

Παραγωγοί και μαθητευόμενοι καλλιεργητές παρακολούθησαν τα σεμινάρια, που άρχισαν τον Μάρτη στην Αλεξανδρούπολη με 22 άτομα και τον Απρίλιο στην Ορεστιάδα με 35. «Τέσσερις φορές τον μήνα γίνονταν συναντήσεις με τους εκπαιδευόμενους αγρότες. Αναπτύχθηκαν πολλά θέματα για τη γνωριμία των αρωματικών φυτών κι επιπλέον επισκεφθήκαμε χωράφια. Πήραμε χώμα, έγιναν αναλύσεις να δούμε το pH του χωραφιού και να ξέρουμε αν είναι κατάλληλο για καλλιέργεια αρωματικών φυτών, με στόχο να κατανοήσουν οι εκπαιδευόμενοι πώς αυτό γίνεται στο χωράφι.

Διδάχτηκαν επίσης πώς να τα πολλαπλασιάζουν μόνοι τους, για να μην αγοράζουν», περιγράφει ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Έβρου που συντονίζει τα σεμινάρια, Πασχάλης Παπαδάκης. Προσθέτει ότι το πρόγραμμα της εκπαίδευσης περιλάμβανε επισκέψεις σε επιχειρήσεις συσκευασίας και τυποποίησης αρωματικών φυτών στην Αλεξανδρούπολη και τη Ροδόπη.

Σημειώνει ότι επισκέφθηκαν και αποστακτήριο, προκειμένου να παρακολουθήσουν οι μαθητευόμενοι καλλιεργητές – έμποροι όλη την γκάμα καλλιέργειας και πώλησής τους, είτε τυποποιημένα από τους ίδιους, είτε ως αιθέριο έλαιο. «Πήγαμε στην Θεσσαλονίκη, στον ΕΛΓΟ-“Δήμητρα”, όπου καλλιεργούν πειραματικά αρωματικά φυτά. Μας παρουσίασαν όλη τη διαδικασία, τον τρόπο απόσταξης σε μικρή κλίμακα και πώς στέλνονται οι αναλύσεις των αιθέριων ελαίων για να διαπιστωθεί η ποιότητά τους. Επισκεφθήκαμε το Μελισσοκομικό Κέντρο στο Νέο Ρύσιο και, τέλος, πήγαμε στα αποστακτήρα Βαρσάμη και είδαμε στην πράξη τη διαδικασία της απόσταξης και πώς γίνεται μια πρώτη εκτίμηση της ποιότητας του αιθέριου ελαίου».

Επιστροφή στα θρανία

Ο κ. Παπαδάκης σημειώνει ότι ο δεύτερος κύκλος ξεκινάει τέλη Σεπτέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβρη. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια παρασκευής διαφόρων προϊόντων μέσα από έναν συνδυασμό των αρωματικών με μέλι, κερί, πρόπολη. Τα προϊόντα θα μπορούν να τα πουλήσουν οι ίδιοι στην αγορά. Αποτιμώντας το ενδιαφέρον των δυο τάξεων, μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι οι περισσότεροι προσανατολίζονται στην καλλιέργεια και την παραγωγή αιθέριου ελαίου. «Ορισμένοι, ειδικά νέοι και γυναίκες, θέλουν να μάθουν πώς μπορούν να παρασκευάσουν δικά τους προϊόντα όπως κηραλοιφές και σαμπουάν».

Τα σεμινάρια εκπαίδευσης στο χωράφι περιλαμβάνουν μαθήματα marketing από ειδικούς που διδάσκουν πώς να παράγουν, τι θέλει η αγορά και πώς πρέπει να πλασαριστεί ένα προϊόν. Στόχος είναι η ανάδειξη τρόπων που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, ώστε να κερδίσουν μια θέση στο ράφι. Ο κ. Παπαδάκης εξηγεί ότι η διακίνηση των αιθέριων ελαίων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από τον Συνεταιρισμό Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών «Θράκης Θησαυρός».

Η πλειοψηφία των εκπαιδευόμενων είναι νέοι κάτω των 40, κυρίως γυναίκες, πολλές εκ των οποίων είναι ενταγμένες στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και γνωρίζουν από χωράφι. Εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη λεβάντα, τη ρίγανη, το μελισσόχορτο και το ελίχρυσο, αλλά οι εκπαιδευτές τους δείχνουν τον δρόμο ενασχόλησης και με άλλα φυτά σε μικρότερες εκτάσεις, προκειμένου να έχουν μεγάλη γκάμα προϊόντων.

Οι διοργανωτές θα τους διδάξουν πώς πρέπει να καλλιεργήσουν στα δικά τους χωράφια, όταν έρθει η περίοδος φύτευσης, καθώς «όσοι δεν είχαν προηγούμενη ενασχόληση με τα αρωματικά, παραγγέλνουν φυτά για να καλλιεργήσουν τον Νοέμβριο».

Πηγή: ypaithros.gr