Σουφλί: Ο Πρέσβης της χώρας του μεταξιού στην “πόλη του μεταξιού”(video+φωτό)

Σουφλί: Ο Πρέσβης της χώρας του μεταξιού στην “πόλη του μεταξιού”(video+φωτό)

Ο Πρέσβης της χώρας του μεταξιού, της Κίνας, βρέθηκε σήμερα στην ελληνική “πόλη του μεταξιού”, το Σουφλί, όπου έγινε δεκτός με πολύ ζεστασιά από τον δήμαρχο Βαγγέλη Πουλιλιό.

Ο Κινέζος Πρέσβης στην Αθήνα ZOU Xiaoli με την σύζυγό του κ.NINGYi, τον Δ/ντη του Πολιτικού τμήματος κ.WUShutao και αναπληρωτή Δ/ντη του τμήματος τύπου και δημόσιας διπλωματίας κ. LIAOWendan, έφτασαν στις 11 το πρωί στο δημαρχείο. Εκεί έγιναν δεκτοί από τον κ.Πουλιλιό, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι την Κίνα και το Σουφλί τους συνδέει το μετάξι.

Ευχαρίστησε τον πρέσβη για την μεγάλη τιμή που έκανε να επισκεφθεί την περιοχή μας και την “πόλη του μεταξιού” και τόνισε ότι η παρουσία του αυτή εύχεται και ελπίζει να αποτελέσει απαρχή μιας στενής συνεργασίας, με επίκεντρο φυσικά το μετάξι, αλλά και την ανάπτυξη οικονομικών και τουριστικών σχέσεων. “Πιστεύουμε ότι χάρη στην δική σας βοήθεια, οι συμπατριώτες σας θα γνωρίσουν καλύτερα την πόλη μας και θα μάθουν ότι στο Σουφλί το μετάξι είναι συνδεδεμένο με την ύπαρξη του.  Οπότε ελπίζουμε να αρχίσουν να μας επισκέπτονται τουρίστες για να μας γνωρίσουν”, τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σουφλίου.

Στη συνέχεια προσέφερε δώρο στον κ.ZOU Xiaoli μια ολομέταξη γραβάτα, αλλά και βιβλία με την ιστορία της πόλης, του μεταξιού και τα μουσεία της και στην σύζυγο του ένα μεταξωτό φουλάρι. Ο Κινέζος πρέσβης προσέφερε ένα από τα φημισμένα κινέζικα βάζα στον δήμαρχο σε ολοκόκκινο χρώμα, ενώ η σύζυγος του κ.NINGYi από την πλευρά της προσέφερε στη σύζυγο του κ.Πουλιλιού μια μεταξωτή μαντήλα, από κινέζικο μετάξι, για να τονίσει χαμογελώντας ο Πρέσβης της Κίνας: “Δεν μπαίνουμε σε διαγωνισμό ποιό μετάξι είναι το καλύτερο. Της Κίνας ή του Σουφλίου”.

Επίσης επεσήμανε: “Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στο Σουφλί, την ελληνική πόλη του μεταξιού. Η παρουσία μου εδώ πιστεύω να αποτελέσει το ξεκίνημα για μια πολύ καλή συνεργασία, με επίκεντρο το μετάξι, στον τουριστικό, πολιτιστικό, ιστορικό και οικονομικό τομέα. Θα κάνω ότι μπορώ για να γνωρίσουν οι συμπατριώτες μου την πόλη του μεταξιού και να την επισκεφθούν”.

Κάλεσε τον κ.Πουλιλιό στην Κίνα τον Οκτώβριο

σε διάσκεψη χωρών και πόλεων του μεταξιού

Στη συνάντηση, το παρόν έδωσε και η κ.Σοφία Στάικου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς που κάνει διαχρονικά σπουδαία δουλειά στο Σουφλί, συνοδευόμενη από τον Καθηγητή Πανεπιστημίου και Επιστημονικό Σύμβουλο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Κώστα Καρτάλη. Ο πρέσβης της Κίνας κάλεσε τον κ.Πουλιλιό και την κ.Στάικου στην Κίνα τον Οκτώβριο, όπου θα γίνει μια παγκόσμια διάσκεψη των χωρών και πόλεων που ασχολούνται με το μετάξι, προκειμένου να προχωρήσει ακόμα περισσότερο η συνεργασία.

Στη συνέχεια, η κινεζική αποστολή βρέθηκε στο Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος του ομίλου Πειραιώς, όπου εκτός από την ξενάγηση και την ενημέρωση, υπήρχε και μια Σουφλιώτισσα η οποία έδειχνε πως γινόταν η παραγωγή του μεταξιού από τα κουκούλια με παραδοσιακό τρόπο. Ο κ.ZOU Xiaoli έδειξε ενδιαφέρον για όλα τα εκθέματα.

Ήρθε και η κ.Μαρέβα Μητσοτάκη

Ακολούθησε η παράθεση γεύματος σε ταβέρνα της Δαδιάς και μίνι ενημέρωση για το Εθνικό Πάρκο Δάσος Δαδιάς με τα σπάνια είδη αρπακτικών. Στο μεταξύ έφτασε και η κ.Μαρέβα Μητσοτάκη, η οοία ήταν παρούσα στην επίσκεψη της κινέζικης αντιπροσωπείας στην επιχείρηση παραγωγής μεταξωτών Μουχταρίδη, με την οποία εξάλλου και συνεργάζεται, ενώ ο Κινέζος πρέσβης ξεναγήθηκε και στο βιομηχανικό μουσείο Τζίβρε.

Η επίσκεψη έκλεισε με την συνάντηση και συζήτηση που είχε με τους επαγελματικούς φορείς του Σουφλίου, από τους οποίους άκουσε τις προοπτικές που μπορούν να υπάρξουν για την οικονομική και όχι μόνο συνεργασία κινεζικών εταιρειών με το Σουφλί. Κι όχι μόνο στο μετάξι, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως τα κρασιά. Ά>λλωστε στη συνάντηση ήταν ως εκπρόσωπος του συλλόγου επαγγελματιώνβ ο Θανάσης Μπέλας, της γνωστής εταιρείας παραγωγής κρασιών, ούζου και τσίπουρου.

[post_gallery]