Επίκεντρο διεθνών οικονομικών εξελίξεων με Αμερικανούς, Κινέζους, γίνεται η περιοχή μας

Επίκεντρο διεθνών οικονομικών εξελίξεων με Αμερικανούς, Κινέζους, γίνεται η περιοχή μας

Πρέσβεις ξένων υπερδυνάμεων πάνε και έρχονται στην περιοχή μας, εκπρόσωποι κορυφαίων οικονομικών κολοσσών ήρθαν ή ετοιμάζονται να βρεθούν επίσης τις επόμενες μέρες στον Έβρο και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ξεκάθαρο ότι γινόμαστε επίκεντρο διεθνών οικονομικών εξελίξεων.

Όσα συμβαίνουν τελευταία, μπορεί για κάποιους να περνούν σε δεύτερη μοίρα ή να τα αντιμετωπίζουν αδιάφορα. Άλλοι λένε το χαρακτηριστικό: «Χρόνια τα ακούμε όλα αυτά για ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά τίποτα δεν έγινε». Απ’ την προσεκτική ανάλυση όμως των όσων γίνονται, μπορεί κανείς να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.

Αρχικά υπήρξε η επίσκεψη των παγκόσμιας εμβέλειας οικονομικών παραγόντων Πήτερ Λιβανού και Δημήτρη Κοπελούζου, οι οποίοι έχουν αναλάβει τον σταθμό υγροποιημένου αερίου LNG. Ακολούθησαν τα δημοσιεύματα μας για αμερικανικές εταιρείες, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την κατασκευή σταθμού συναρμολόγησης ελικοπτέρων.  Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας, βγάζοντας στον «αέρα» τις συναντήσεις αλλά και φωτογραφίες από την επισκέψεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών και όχι μόνο στελεχών της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Πριν λίγο καιρό, ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του 1ου Συνεδρίου για Πετρέλαιο και Φυσικό Αέριο, στις 7 Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη. Παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, αλλά και Προέδρων και Διευθύνοντων Συμβούλων ελληνικών και διεθνών εταιρειών-κολοσσών, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα θέματα.

Λίγες ημέρες μετά, «έσκασε μύτη» στην περιοχή-εντελώς ξαφνικά-ο Κινέζος Πρέσβης στην Αθήνα. Για ολοήμερη επίσκεψη στην Σαμοθράκη έλεγαν οι αρχικές πληροφορίες, αλλά τελικά επισκέφθηκε εκτός από το πανέμορφο νησί και την  Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί. Μίλησε μάλιστα και με τον Πρόεδρο του ΟΛΑ κ.Δούκα για την πιθανότητα συγκεκριμένων συνεργασιών στο λιμάνι, ενώ το ίδιο έκανε και στην «πόλη του μεταξιού», το Σουφλί.

Από όλα αυτά γίνεται αντιληπτό και ξεκάθαρο, ότι η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος γενικότερα, γίνεται επίκεντρο διεθνών οικονομικών εξελίξεων και των αναπόφευκτων ανταγωνισμών, οι οποίοι μπορούν να βγουν προς όφελος του τόπου. Κι αυτό οφείλεται ασφαλώς στην γεωοπολιτικής σημασίας θέση μας. Γιατί αλλιώς θα πήγαιναν… στην Ξάνθη ή την Κομοτηνή.

Όσοι δεν το βλέπουν αυτό ή το καταλαβαίνουν και δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν, είναι μίζεροι και κοντόφθαλμοι.