Δημοσχάκης: Η Κυβέρνηση αρνείται την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού

Δημοσχάκης: Η Κυβέρνηση αρνείται την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού

 “Η Κυβέρνηση αρνείται την ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού”, τόνισε κατά την παρέμβαση του σχετικά και με το σχέδιο Νόμου που έχει καταθέσει η ΝΔ για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, όπου το παρών έδωσε το προεδρείο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλονιτών και Θιακών «Οδυσσεύς».

Στην πρωτολογία του τόνισε ότι:

  • Η ως άνω Ομοσπονδία επιδεικνύει μεγάλη δραστηριότητα στοχεύοντας στη διατήρηση της εθνικοπολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Παράλληλα, προωθεί εθνικά θέματα και οράματα του Οικουμενικού Ελληνισμού και αποτελεί καλό παράδειγμα για παρόμοιες ελληνικές οργανώσεις του εξωτερικού.
  • Καλωσορίζει τον Πρέσβη του Καναδά, η χώρα του οποίου συνδέεται με ισχυρή φιλία, με κοινές αρχές και αξίες αλλά και αγώνες για την ελευθερία και ειρήνη με την πατρίδα μας.
  • Είναι καλοδεχούμενες στη Βουλή οι ηγεσίες των ελληνικών οργανώσεων του Εξωτερικού, προκειμένου να ενημερώνουν τα κόμματα και τους Βουλευτές για την πρόοδο τους, για την ευημερία τους, για τα σχέδια τους και πάνω απ’ όλα για τα προβλήματά τους.

Στη δευτερολογία του απήντησε  στον ευγενικό υπαινιγμό που άφησε ο Πρόεδρος της προαναφερόμενης Ομοσπονδίας και είπε τα εξής:

  • Το 2009 η Ν Δ ως Κυβέρνηση με επισπεύδοντα τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και σημερινό Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, έφερε στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, ο οποίος όμως καταψηφίστηκε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
  • Η Ν Δ ως Αντιπολίτευση το 2016 κατέθεσε στη Βουλή Σχέδιο Νόμου για να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν την ελληνική υπηκοότητα, έχουν ελληνικό διαβατήριο, έχουν ελληνική ταυτότητα, έχουν ελληνικό ΑΦΜ, έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Η Κυβέρνηση, δυστυχώς, αρνείται να συζητήσει το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, ώστε να ασκούν οι Έλληνες του Εξωτερικού τα αυτά δικαιώματα και να αναλάβουν τις αυτές υποχρεώσεις με τους πολίτες που διαβιούν στην Ελληνική Επικράτεια.

Αναλυτικά οι ομιλίες του Βουλευτή:

«Καλωσορίζω τις εκλεκτές και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους εδώ στη Βουλή των Ελλήνων και μάλιστα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλονιτών και Ιθακησίων, ομολογούμενος επιδεικνύει μεγάλη δραστηριότητα όπως επιδεικνύουν και όλοι οι Κεφαλλονίτες όπου και αν βρίσκονται.

Ο σκοπός σας είναι η σφυρηλάτηση της ενότητας, της επικοινωνίας και της συνεργασίας των ξενιτεμένων Κεφαλλονιτών και Ιθακησίων τόσο μεταξύ σας όσο και μεταξύ της μητέρας Πατρίδος. Επιδίωξή σας είναι η διατήρηση της εθνικοπολιτιστικής κληρονομιάς και η προώθηση των εθνικών πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, επιχειρηματικών και οικονομικών που αφορούν τους Κεφαλλονίτες και τους Ιθακήσιους του εξωτερικού.

Θερμά συγχαρητήρια για τη χρηματοδότηση σεμιναρίων, μελετών, εκδόσεων και άλλων προγραμμάτων εκπαιδευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Εξασφαλίζετε προγράμματα υποτροφιών με ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνικές σπουδές για την ανάδειξη των ελληνιστών, εκείνων που θα κρατήσουν στο μέλλον ζωντανές  τις ελληνικές σπουδές στα ακαδημαϊκά ιδρύματα του Εξωτερικού.

Συνεργάζεστε με άλλους φορείς για την προώθηση εθνικών θεμάτων του ελληνισμού, αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες και γενικά συμπαρίστατε και συμμετέχετε σε κάθε κίνηση που υπηρετεί την ιδέα της οικουμενικότητας του ελληνισμού. Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι είστε παράδειγμα και για άλλες παρόμοιες οργανώσεις του ελληνισμού της διασποράς. Η Ν.Δ. συμπαρίσταται και είναι στο πλευρό σας, τόσο με τον λόγο της, όσο και με τα έργα της, αλλά και με την καρδιά της.

Για αυτό και εμείς υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά σας και πιέζουμε μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει αυτά τα δίκαια αιτήματά σας, όπως είναι, για παράδειγμα, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Μάλιστα, έχουμε καταθέσει σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή των Ελλήνων και αναμένουμε να συζητηθεί κάποια στιγμή αυτή η πρότασή μας.

Καλωσορίζουμε τον κύριο πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα και τα ενδιαφέροντά που μας είπε. Μάλιστα, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οι δύο λαοί συνδέονται με ισχυρή φιλία, διότι αγωνίστηκαν από κοινού για την ελευθερία και την ειρήνη και αυτές οι αρχές μάς οδηγούν και τα δύο κράτη, ώστε να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Σας ευχαριστούμε πολύ για την εδώ παρουσία σας και για τα καλά λόγια και τις πληροφορίες που μας δώσατε και μέσω του Καναλιού της Βουλής πιστεύω ότι θα πληροφορηθεί ότι ο ελληνικός λαός, αλλά, πάνω από όλα, ο ελληνισμός του εξωτερικού.

Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι θα πρέπει να ενημερώσετε όλες τις οργανώσεις των Ελλήνων του εξωτερικού, επειδή δεν είναι δυνατόν να τους επισκεφθούμε όλους, τουλάχιστον, όπως είπατε, ευρισκόμενοι στην Ελλάδα είναι καλοδεχούμενοι στη Βουλή των Ελλήνων να μας πουν και για τα όνειρά τους και τα προβλήματά τους και εμείς, όπου είμαστε σε θέση και έχουμε την υπογραφή και τη σφραγίδα του Κράτους, να τους ικανοποιούμε τα αιτήματά τους, πάντα με φειδώ και με μέτρο. Νομίζω ότι είναι απόλυτα δίκαιο. Ευχαριστώ πολύ».

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ»): Θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι το οποίο μας αφορά, που είπατε προηγουμένως για την ψήφο των αποδήμων. Αυτό το θέλουμε πάρα πολύ οι απόδημοι και το συζητάμε στην Αμερική, αλλά ποτέ δεν έγινε πραγματικότητα. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι πάντοτε η Αντιπολίτευση στην Ελλάδα φέρνει αυτό το ζήτημα, αλλά όταν αναλάβει Κυβέρνηση ποτέ δεν υλοποιήθηκε αυτό.

Ήθελα να ξέρω γιατί δεν μπορούμε να έχουμε δικαίωμα ψήφου εμείς οι Απόδημοι.

Αυτή είναι η ερώτησή μου σε εσάς.

ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ο κύριος Πρόεδρος και η κυρία Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλονιτών και Θιακών εξέφρασαν το παράπονο γιατί δεν ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού και ταυτόχρονα, έκαναν και έναν ευγενικό υπαινιγμό, ότι η αντιπολίτευση ζητάει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά όταν να γίνει κυβέρνηση, ξεχνάει αυτήν τη δέσμευση.

Για λόγους ιστορικής αποκατάστασης, θα ήθελα να τους ενημερώσω, αλλά και όλους τους συναδέλφους, ότι, εκπροσωπώντας τη Ν.Δ., η Ν.Δ. έφερε νόμους στη Βουλή και μάλιστα, με  επισπεύδοντα τον Υπουργό Εσωτερικών και νυν Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά, δυστυχώς, αυτός ο νόμος καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μηδέ εξαιρουμένης, σχεδόν όλης της αντιπολίτευσης.

Εμείς, όμως, αυτόν το νόμο τον μαζέψαμε και στοχεύσαμε, ώστε να ψηφίζουν μόνο οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν την ελληνική υπηκοότητα, έχουν ελληνικό διαβατήριο, έχουν ελληνική ταυτότητα, έχουν ελληνικό Α.Φ.Μ., έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν διαφέρουν από τους Έλληνες της ελληνικής επικράτειας, που ζουν εδώ. Μάλιστα, δε, έχουμε και το εξής τραγελαφικό: οι Έλληνες του εξωτερικού της Ευρώπης, όταν έχουμε Ευρωεκλογές, ψηφίζουν, αλλά όταν έχουμε εθνικές εκλογές, δεν ψηφίζουν.

Το πρόβλημα είναι η ανοργανωσιά του ελληνικού κράτους και μάλιστα τώρα, που έχει διευρυνθεί και ο αριθμός των Ελλήνων του εξωτερικού και μάλιστα, όπως λέγεται, μετά την κρίση, πάνω από 500.000 Ελληνόπουλα βρίσκονται ανά την υφήλιο, είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη, αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, να ψηφίζουν όπου και αν βρίσκονται, είτε βρίσκονται μόνιμα εκεί, είτε περιστασιακά.

Γι’ αυτό και εμείς καταθέσαμε, στοχευμένα, νόμο-προσχέδιο, προκειμένου να συζητηθεί. Δυστυχώς, και εγκαλούμε την κυβέρνηση, που μέχρι σήμερα δεν κάθισε να συζητήσει ένα νόμο, που πραγματικά αφορά αυτούς τους Έλληνες, που θέλουν να συμμετέχουν στα ελληνικά πράγματα.