Σταθάκης: Αγωγοί φυσικού αερίου, σταθμός LNG και κάθετος άξονας με Βουλγαρία, Σερβία οι προτεραιότητες μας

Σταθάκης: Αγωγοί φυσικού αερίου, σταθμός LNG και κάθετος άξονας με Βουλγαρία, Σερβία οι προτεραιότητες μας

Στους αγωγούς φυσικού αερίου που θα περνούν από την περιοχή μας, τον σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης και τον κάθετο άξονα σε συνεργασία με την Βουλγαρία και την Σερβία, αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο συνέδριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με Ελληνική Ένωση για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

«Η Ελλάδα και τα Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ενεργειακού μετασχηματισμού που συμβαίνει στην Ευρώπη στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, παρουσίασε την εθνική ενεργειακή στρατηγική, που όπως ανέφερε, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την επέκταση του φυσικού αερίου ως μέρος της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας. Ακόμη, τόνισε τη σημασία του φυσικού αερίου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού.
Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την προώθηση και υλοποίηση του κάθετου διαδρόμου, ως εναλλακτικής Πύλης εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα τέσσερα έργα που συνθέτουν τον κάθετο διάδρομο, τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, την πλωτή μονάδα ΥΦΑ Αλεξανδρούπολης, τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας και τον Διασυνδετήριο Αγωγό Βουλγαρίας-Σερβίας.
Στη συνέχεια, ανέπτυξε τις προοπτικές της Ελλάδας ως χώρας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, έκανε αναφορά στο έντονο διεθνές ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των υδρογονανθράκων, το οποίο και έχει οδηγήσει στην προκήρυξη δύο νέων διαγωνισμών για περιοχές στο Ιόνιο και την Κρήτη.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκε με τους ομόλογους του Αλεξάνταρ Άντιτς, Υπουργό Ενέργειας της Σερβίας και Τεμενούτσκα Πέτκοβα, Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, όπου διαπιστώθηκε από κοινού η ανάγκη εμβάθυνσης της ήδη πολύ καλής συνεργασίας των τριών χωρών, για τη γρήγορη ολοκλήρωση του κάθετου διαδρόμου.
Τέλος, οι τρείς υπουργοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 28 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της συνάντησης για τη συνδεσιμότητα Φυσικού Αερίου, Κεντρικής και ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης (CESEC), που θα λάβει χώρα στο Βουκουρέστι.