Αλεξανδρούπολη: Αμερικανοί και Κινέζοι πάνε και έρχονται. Οι Ρώσοι που είναι;

Αλεξανδρούπολη: Αμερικανοί και Κινέζοι πάνε και έρχονται. Οι Ρώσοι που είναι;

Οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι, πάνε και έρχονται στην Αλεξανδρούπολη εδώ και αρκετό καιρό. Κάνουν συναντήσεις, επαφές, συζητήσεις, κουβεντιάζουν για συγκεκριμένες επιχειρηματικές κινήσεις και επενδύσεις στην περιοχή και υπογράφουν μνημόνια συνεργασίας. Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι παραμένουν… εξαφανισμένοι.

Τον τελευταίο καιρό, βρέθηκαν στο νομό Έβρου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ και ο Κινέζος πρέσβης  Zou Xiaoli. Ο πρώτος μίλησε στο παγκοσμίου ενδιαφέροντος ενεργειακό συνέδριο και ο δεύτερος επισκέφθηκε Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη και Σουφλί. Συναντήθηκαν  με τον πρόεδρο του ΟΛΑ Χρήστο Δούκα, επιβεβαιώνοντας το τεράστιο ενδιαφέρον των χωρών τους για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ πρόσφατα υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το αντίστοιχο κινέζικο της Γκουαντζού που είναι το 6ο παγκοσμίως.

Όπως έγραψε χθες η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο κ.Πάιατ έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ στα διεθνή έργα διασύνδεσης για τη μεταφορά φυσικού αερίου από πηγές εκτός Ρωσίας, που εμπλέκεται η Ελλάδα, όπως ο αγωγός Tap, o διασυνδετήριος αγωγός Eλλάδας – Βουλγαρίας IGB, ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα αλλά και ο υπό σχεδιασμό τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης, επό το βήμα του ενεργειακού συνεδρίου που διοργανώθηκε  στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Πάιατ διαβεβαίωσε για τη στήριξη των ΗΠΑ σε έργα που ενισχύουν την ασφάλεια εφοδιασμού της ενεργειακής αγοράς των Βαλκανίων και άσκησε σκληρή κριτική για την ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας.

Σημείωσε ότι τα ενεργειακά έργα στη Βόρεια Ελλάδα (Tap, ΙGB και τέρμιναλ Αλεξανδρούπολης), καθώς επίσης και η επέκταση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, δημιουργούν τις απαραίτητες υποδομές για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών φυσικού αερίου και μειώνουν την επιρροή των προμηθευτών εκείνων που χρησιμοποιούν την ενέργεια ως εργαλείο πολιτικού εξαναγκασμού. Παρουσία των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας που συμμετείχαν με ομιλίες τους στο συνέδριο της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Πάιατ σημείωσε με νόημα ότι: «Ο πρόεδρος Τραμπ ξεκαθάρισε νωρίτερα φέτος στην Πολωνία ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ την ενέργεια για να εξαναγκάσουν τα έθνη σας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλους να το κάνουν».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει την προοπτική για να είναι κρίσιμος εταίρος των ΗΠΑ στην προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού σε όλη την Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρέσβης άσκησε έμμεση κριτική στις καθυστερήσεις προώθησης του IGB, σημειώνοντας ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας. «Ανυπομονούμε να δούμε αυτό το έργο να προχωρά έπειτα από αρκετά χρόνια συζητήσεων και σχεδιασμού» είπε χαρακτηριστικά, ενώ οι παρόντες υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης και της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτκοβα εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να διευκολύνουν την υλοποίηση του έργου.

Οι Ρώσοι με το εκκλησάκι και τους…άφαντους τουρίστες

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία είναι εντελώς απούσα στην περιοχή μας. Με εκπρόσωπο τον αυτοαποκαλούμενο επίτιμο πρόξενο (γιατί επίσημα δεν μπορεί να έχει αυτό τον τίτλο γιατί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ποτέ δεν τον αναγνώρισε όπως απαιτείται επίσημα) της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη Κωσταντίνο Γκαμπαερίδη και την σύζυγο του που είναι επικεφαλής στον πολιτιστικό σύλλογο “Ρώσικο Σπίτι”, δεν έχουν εκδηλώσει κανένα ενδιαφέρον για οικονομική και επιχειρηματική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη ή το νομό γενικότερα. Ούτε να επενδύσουν στο λιμάνι ή κάπου αλλού.

Μόνο το ξύλινο παρεκλήσσι που χτίζεται, με προοπτική να το διαδεχθεί μεγαλύτερος ναός του Αγίου Βλαδίμηρου και οι… άφαντοι Ρώσοι τουρίστες, για τους οποίους ακούμε εδώ και χρόνια αλλά δεν τους έχουμε δει, άσχετα αν ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης επιμένει ακόμα και μάλιστα θα ξαναπάει σε λίγο καιρό στην Αγία Πετρούπολη, δηλώνουν ρώσικη παρουσία. Α και κάποια μπαλέτα από την περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, μαζί με μερικούς τοπικούς πολιτικούς παράγοντες. Διαχρονικά εξάλλου, η Ρωσία παρά τις υποσχέσεις και τα λόγια, ποτέ δεν βοήθησε ουσιαστικά την περιοχή μας και την Ελλάδα γενικότερα, με συγκεκριμένες κινήσεις και οικονομική στήριξη όταν την χρειαζόταν.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι οι ΗΠΑ έχουν συγκεκριμένο, έτοιμο και φιλόδοξο σχέδιο, για σημαντική οικονομική παρουσία στην περιοχή μας, την οποία όπως είπε και ο πρέσβης τους, τη θεωρούν τεράστιας γεωοπιλτικής σημασίας και μελλοντικό ενεργειακό κέντρο και σταυροδρόμι της Ευρώπης και όχι μόνο. Το θέμα είναι η Κυβέρνηση και οι θεσμικοί παράγοντες της περιοχής, να αξιοποιήσουν όλο αυτό το ενδιαφέρον και τα συγκεκριμένα οικονομικά σχέδια των Αμερικανών και των Κινέζων, για ανάπτυξη της περιοχής μας.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*