Είναι “εικόνα” Λιμεναρχείου πόλης που θα γίνει ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος;

Είναι “εικόνα” Λιμεναρχείου πόλης που θα γίνει ενεργειακός και μεταφορικός κόμβος;

Αμερικανοί και Κινέζοι ερίζουν για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πρέσβεις υπερδυνάμεων πηγαινοέρχονται, επιχειρηματίες και εταιρείες-κολοσσοί παγκόσμιας εμβέλειας φτάνουν μαζί με υπουργούς στην περιοχή μας με στόχο την αξιοποίηση του λιμανιού, αλλά το Κεντρικό Λιμεναρχείο της πόλης έχει “εικόνα” τριτοκοσμική.

Το κτίριο που το στεγάζει, βρίσκεται στην “βιτρίνα” της παραλίας, λίγα μόλις μέτρα από τον Φάρο και φυσικά το αντικρύζουν όχι μόνο όσοι τουρίστες επισκέπτονται το λιμάνι, αλλά και οι κάθε είδους επίσημοι και παράγοντες που τελευταία όλο και πληθαίνουν. Ευτυχώς που κάποιος από αυτούς δεν ζήτησε να επισκεφθεί το Λιμεναρχείο, γιατί θα γινόταν ρεζίλι η πόλη.

Υπάρχει όμως και ο κίνδυνος να πέσουν κομμάτια από τον πάνω όροφο και να τραυματίσουν πρώτα τους λιμενικούς υπαλλήλους που βρίσκονται εκεί καθημερινά, αλλά και όποιους για διάφορους λόγους τους επισκέπτονται ή ακόμα και διερχόμενους. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου είναι βέβαια λίγο μπερδεμένο, γιατί ο πάνω όροφος που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και κάποια σημεία του μοιάζουν ετοιμόροππα, ανήκει σε ιδιώτη.

Ότι και να ισχύει όμως, θα πρέπει ο Λιμενάρχης, αν δεν έχει κάνει ήδη κάποιες ενέργειες με αποστολή εγγράφων στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να ζητήσει την συνδρομή του Προέδρου του ΟΛΑ Χρήστου Δούκα και του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, ώστε να γίνουν άμεσα κάποιες παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο κτίριο. Ακόμα και αν υπάρχουν αντιδράσεις από τον ιδιοκτήτη του, μπορούν να επικαλεστούν δημόσιο κίνδυνο, απ’ τη στιγμή που χρησιμοποιείται ο κάτω όροφος και είναι πολυσύχναστος.

Στην ύστατη περίπτωση, ας τοποθετηθούν τουλάχιστον στον πάνω όροφο κάποια ταμπλό ή υφασμάτινα πανό, που θα κρύβουν την ασχήμια και την εικόνα ντροπής και θα έχουν ζωγραφισμένα ή αποτυπωμένα από φωτογραφίες, κάποια όμορφα τοπία της Αλεξανδρούπολης ή του νομού.

Λύσεις υπάρχουν. Θέληση χρειάζεται να βελτιωθεί η κατάσταση και να μην παρουσιάζεται αυτή η αποκρουστική και τριτοκοσμική εικόνα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης. Ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης έχει εγκαταλελειμμένη έτσι και αλλιώς όλη την παραλιακή ζώνη, ας κάνει τουλάχιστον κάτι για το Λιμεναρχείο.