Έτσι ήθελαν να μας καταντήσουν-Βενεζουέλα: Στα 7 δολλάρια τον μήνα o κατώτατος μισθός

Έτσι ήθελαν να μας καταντήσουν-Βενεζουέλα: Στα 7 δολλάρια τον μήνα o κατώτατος μισθός

Είναι γνωστός ο θαυμασμός του ΣΥΡΙΖΑ για το καθεστώς της Βενεζουέλας, τα συχνά ταξίδια των εκπροσώπων του, όπως του νυν υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, την οποία οι σημερινοί κυβερνώντες μας την παρουσίαζαν ως πρότυπο. Τώρα βέβαια αν με όσα έκαναν και κάνουν ξεπουλώντας τα πάντα , έχουν ξεπεράσει σε νεοφιλελευθερισμό  και τον… Τζήμερο, είναι άλλο θέμα.

Στην Βενεζουέλα λοιπόν, ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στο φοβερό ποσό των… 7 δολλαρίων. Ο πρόεδρος της Νικολάς Μαδούρο, προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού μας Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι η χώρα του, θα επιδιώξει να “απελευθερωθεί” από το δολάριο των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα να χρησιμοποιείται ένα καλάθι άλλων ξένων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κινεζικού γουάν στον επίσημο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών. “Η Βενεζουέλα θα θέσει σε εφαρμογή ένα νέο μηχανισμό διεθνών πληρωμών και θα δημιουργήσει ένα καλάθι νομισμάτων”, ανακοίνωσε ο Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε παράλληλα μια αύξηση του κατώτερου μισθού κατά 40%. Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο όπως αναφέρει βασίζει τον υπολογισμό του στην ισοτιμία της μαύρης αγοράς, ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα ανέρχεται πλέον σε 7 δολάρια τον μήνα. Ο κατώτατος μισθός έχει εξάλλου επηρεαστεί αρνητικά και από τις συνεχόμενες υποτιμήσεις του εθνικού νομίσματος της χώρας, του μπολίβαρ έναντι του δολαρίου.

Καλεί σε συζητήσεις τους κατόχους κρατικών ομολόγων

Εν τω μεταξύ χθες ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε ους κατόχους χρέους της χώρας για να συζητήσουν τις επιπτώσεις των νέων αμερικανικών κυρώσεων που απαγορεύουν την αγορά των ομολόγων που εκδίδει το Καράκας ή η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Στο πλαίσιο της μάχης κατά του αποκλεισμού, ανακοινώνω ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες όλοι όσοι κατέχουν κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας και οι οποίοι επηρεάζονται από τις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ καλούνται σε πολλούς κύκλους διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο Μαδούρο στη διάρκειας μιας ειδικής συνεδρίασης της Συντακτικής Συνέλευσης.

Ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι είχε ήδη “διμερείς συζητήσεις με κάθε έναν” από τους επενδυτές. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το 74% όσων έχουν αγοράσει κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας είναι Αμερικανοί και Καναδοί.

“Ποιος θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά; Εκείνοι οι κάτοχοι (ομολόγων) με τους οποίους έχουμε πολύ καλές σχέσεις”, υπογράμμισε ο Μαδούρο.

“Έπειτα από αυτό τον κύκλο διαπραγματεύσεων, η Βενεζουέλα θα πάρει θέση για να υπερασπιστεί τη νομική και οικονομική της ασφάλεια και τους κατόχους ομολόγων”, τόνισε.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στις 25 Αυγούστου την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, μεταξύ των οποίων και την απαγόρευση αγοράς νέων ομολόγων που εκδίδει η κυβέρνηση ή η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA. Εξαιτίας αυτού επηρεάζονται οι πληρωμές υπηρεσιών, φαρμάκων και τροφίμων προς τις ξένες εταιρείες.

“Βαρίδι” οι αμερικανικές κυρώσεις 

Με τις αμερικανικές κυρώσεις, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια από τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις στη ιστορία της, γεγονός που ώθησε τον Αύγουστο τον οίκο αξιολόγησης Fitch να μειώσει το αξιόχρεο της χώρας, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της είναι “πιθανός”.

Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο η Βενεζουέλα και η PDVSA πρέπει να καταβάλουν 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή χρεών.

Παράλληλα ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι θα θέσει σε εφαρμογή “ένα νέο σχέδιο διεθνών πληρωμών” σε διάφορα νομίσματα μεταξύ αυτών και σε γουάν, προκειμένου η χώρα “να απελευθερωθεί από το δολάριο”.