Ποσό άνω των 45 εκ. ευρώ διαθέτει η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Πρόκειται για το καινοτόμο πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή της Εγνατίας Οδού», το οποίο σχεδιάζεται από τους αρμόδιους φορείς, την Περιφέρεια, τους Δήμους, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.
Ένα πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 45.807.000 ευρώ, που εντάχθηκε στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του επιχειρησιακού προγράμματος «Αν. Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020». «Το πρόγραμμα Via Egnatia έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται η χώρα για να «πετάξει» προς το μέλλον γιατί μέχρι τώρα ο καθένας δούλευε μόνος του σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό» δήλωσε πρόσφατα ο κύριος Σταύρος Μπένος από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε. Επίσης σημείωσε πως το πρόγραμμα Via Egnatia αποκαθιστά μια ακόμη μεγάλη παθογένεια στη χώρα μας πολιτιστικού χαρακτήρα, την έλλειψη συνεργασίας. Φιλοδοξεί να φέρει τα μνημεία στο κέντρο της ζωής της αειφορίας, της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην ουσία πρόκειται για ένα έργο, που θα προωθεί τα ποιοτικά προϊόντα της Περιφέρειας Αν. Μ. Θράκης, και θα φέρνει σε επαφή τους ξένους επισκέπτες με την παραγωγική διαδικασία και τυποποίηση των προϊόντων. Κι αυτό γιατί είναι πολύ σημαντική η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό. Οι τουρίστες αναζητούν κάτι το αυθεντικό και σε αυτό η Θράκη έχει να προσφέρει πολλά. Διαθέτει την ιστορία, την παράδοση, το περιβάλλον, την μεσογειακή διατροφή, άρα υπάρχει το πεδίο να διασυνδεθούν οι τοπικοί παραγωγοί, με τους τουρίστες, να διαθέτουν τα προϊόντα τους στους ξένους επισκέπτες. Η Θράκη έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί να προσφέρει ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν σε όσους την επισκέπτονται, αρκεί αυτό να το εξελίξει και να το αξιοποιήσει.
Επτά απλές προϋποθέσεις
Ήδη ολοκληρώθηκε μια μελέτη που ανέθεσε το Σωματείο «Διάζωμα» η οποία προβλέπει, όπως εξήγησε ο κύριος Μπένος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, επτά απλές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σ’ αυτή τη διαφορετική «διαδρομή»: Ιστοσελίδα που να συνδέεται με το portal της διαδρομής. Εκπαίδευση δέκα ωρών ετησίως σε όλα τα στελέχη. Σύστημα διαχείρισης παραπόνων. Ανακύκλωση και εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και η χρησιμοποίηση τουλάχιστον τριών τοπικών προϊόντων, από εστιατόρια και ξενοδοχεία της περιοχής. Όπως επίσης πραγματοποίηση κοινών δράσεων όλο το χρόνο.
«Η χώρα μας θα αποκτήσει ένα νέο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού το οποίο λείπει τώρα. Και τα μνημεία που είναι ξεχασμένα σήμερα θα μπουν στο κέντρο της ζωής, στο κέντρο της αειφορίας, στο κέντρο της Βιώσιμης ανάπτυξης.» δηλώνει ο κύριος Μπένος.
Πιστεύοντας πως αξιοποιώντας την πολιτιστική και πολυπολιτισμική κληρονομιάς της, τη γαστρονομία, τις υποδομές και την προσβασιμότητα η περιοχή έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε σημαντικό περιφερειακό προορισμό.
Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής