Στη Βουλή έφεραν το ρεπορτάζ του evros-news.gr για δικηγόρους που… περιμένουν λαθρομετανάστες

Στη Βουλή έφεραν το ρεπορτάζ του evros-news.gr για δικηγόρους που… περιμένουν λαθρομετανάστες

Στην Βουλή έφερε το σοβαρό θέμα που ανέδειξε με συνεχή ρεπορτάζ το evros-news.gr, για τους δικηγόρους από άλλες περιοχές της χώρας που περιμένουν τους παράνομους μετανάστες στον Έβρο και υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου, ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ Χρήστος Παππάς, με Ερώτηση του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Ο κ.Παππάς επικαλείται ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΣ για τους περισσότερους από 100 παράνομους μετανάστες που πέρασαν τον Έβρο στην περιοχή του Πυθίου και οι κάτοικοι κατήγγειλαν πως πριν ακόμα φτάσει η αστυνομία, εμφανίστηκε αυτοκίνητο με αθηναϊκές πινακίδες και δικηγόρους που δεν είναι απ’ τον Έβρο, οι οποίοι επιλήφθησαν της υπόθεσης.

Η ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ κ.Χρήστου Παππά αναφέρει:

ΠΡΟΣ:  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Διερεύνηση προϋποθέσεων για την έγκριση πολιτικού ασύλου που αιτούνται λαθρομετανάστες κατόπιν υποδείξεων δικηγόρων»

 Έχει διογκωθεί, όσο ποτέ άλλοτε, το φαινόμενο της νομικής συνδρομής δικηγόρων σε λαθρομετανάστες. Προσφάτως, η ιστοσελίδα «evros.news.gr» δημοσίευσε καταγγελία, πως περισσότεροι από 100 παράνομοι μετανάστες που πέρασαν το ποτάμι και βρέθηκαν στο χωριό Πύθιο, εμφανίστηκε αυτοκίνητο με δικηγόρους, οι οποίοι δεν ήταν από το νομό, και επιλήφθηκαν της υποθέσεως, ενημερώνοντας τους αστυνομικούς ότι υπάρχουν αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Οι δικηγόροι αυτοί που εμφανίζονται για να αναλάβουν την υποστήριξή τους, προέρχονται από νομούς όπως η Θεσσαλονίκη και, ακόμα και η Αθήνα. τα ερωτήματα που αναδύονται είναι υπό ποιων προϋποθέσεων χορηγείται πολιτικό άσυλο σε λαθρομετανάστες που εισρέουν μαζικώς. Σχεδόν θεωρείται βέβαιο ότι την αίτηση χορηγήσεως ασύλου ακολουθεί η έγκρισή του από τις αρμόδιες αρχές. Δεν είναι δυνατόν σε λαθρομετανάστες που προέρχονται από χώρες, οι οποίες δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη ή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, να τους χορηγείται ακρίτως πολιτικό άσυλο, και όχι μόνο να ευεργετούνται από τις εν λόγω διατάξεις του αλλά και να εγκαθίστανται στην ελληνική επικράτεια.

      Συνεπώς αποτελεί πάγια τακτική των λαθρομεταναστών να δηλώνουν Σύριοι, και να καταφεύγουν στο σύστημα πολιτικού ασύλου, κατόπιν βεβαίως υποδείξεων και συνδρομής δικηγόρων. Η υποχρέωση όμως παροχής «διεθνούς προστασίας» που υπαγορεύεται από διεθνείς συμβάσεις, το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και εθνικούς κανόνες αφορά αποκλειστικώς πρόσφυγες. Επαφίεται δε στη κρίση του αιτούντος αν το επικαλεσθεί ή όχι. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα της Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται: «Η … ταχεία διαδικασία του ασύλου, όπως αυτή που εφαρμόζεται τώρα στην Ελλάδα, εξασφαλίζει ότι οι αμιγώς οικονομικοί μετανάστες δεν έχουν λόγο να καταφύγουν στο σύστημα ασύλου, εφόσον γνωρίζουν πως η απόρριψη της αίτησής τους θα γίνει σύντομα». Άρα βλέπουμε μια ελαστικότητα στη χορήγησή του αφού δύναται να το ζητήσει μη πρόσφυγας έστω και αν αυτή απορριφθεί.

      Οπότε γενικώς, η μαζική και άνευ όρων χορήγηση ασύλου σε άτομα που εισρέουν στην ελληνική επικράτεια, μόνο και μόνο επειδή οι ίδιοι δηλώνουν πρόσφυγες, αντίκειται στο εθνικό συμφέρον, διευκολύνει την εγκατάσταση, στη χώρα, ατόμων αμφιβόλου ταυτότητας ακόμη και επικίνδυνων ισλαμιστών. Τέλος αυτή η πρακτική της ανεπιφύλακτης χορηγήσεως ασύλου θέτει αναντιλέκτως σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και κοινωνική ειρήνη της χώρας.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Εκτός του απαραδέκτου φαινομένου κατά το οποίο θεράποντες της Θέμιδος υπονομεύουν την έννομη τάξη διευκολύνοντας λαθρομετανάστες να εισρέουν στη χώρα, ποιοι οι συγκεκριμένοι λόγοι που χορηγείται άσυλο σχεδόν σε όλους όσους αιτούνται την υπαγωγή τους σε αυτό;

  2. Βάσει ποιων κριτηρίων αποδίδεται στον αιτούντα λαθρομετανάστη η ιδιότητα του πρόσφυγα και συνεπώς η απονομή σε αυτόν του πολιτικού ασύλου; Πως συμβαίνει να έχουν ενταχθεί στο καθεστώς ασύλου άτομα που προέρχονται από χώρες μη εμπόλεμης καταστάσεως;

  3. Πόσες αιτήσεις χορηγήσεως ασύλου έχουν γίνει δεκτές και πόσες έχουν απορριφθεί από την αρχή του χρόνου;

Αθήνα, 14/9/2017

Ο ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Παππάς

Βουλευτής Επικρατείας

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΔΕΙΤΕ την ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ κ.Χρήστου Παππά ΕΔΩ