Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ν. Βύσσας: Συμβολική κατάληψη και αποχή διαρκείας

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ν. Βύσσας: Συμβολική κατάληψη και αποχή διαρκείας

Σε συμβολική κξατάληψη για δύο ώρες και αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα επ αόρισον, μνέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα της έλλειψης δασκάλων, προχωράει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νέας Βύσσας “Καραθεοδώρειο”.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, υπενθυμίζει ότι πριν τέσσερις μήνες που έγινε η μετονομασία του σχολείου προς τιμήν της οικογένειας Καραθεοδωρή, την οποία τιμάει η περιοχή όλο το 2017, οι βουλευτές και τα στελέχη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου έδιναν υποσχέσεις, αλλά τώρα ουσιαστικά υποβιβάζουν το δημοτικό σχολείο σε 5θέσιο με την έλλειψη δασκάλών.

Η ανακοίνωση αναφέρει: “2017Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή για το Δήμο Ορεστιάδας. Χρονιά κατά την οποία το 6θέσιο Δημοτικό σχολείο Νέας Βύσσας μετονομάστηκε σε 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο Νέας Βύσσας “Καραθεοδώρειο”.
Τέσσερις μήνες όμως μετά από την παρουσία τοπικών πολιτικών αρχόντων και στελεχών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου στις φιέστες της μετονομασίας, μετά από βαρύγδουπες δηλώσεις και υποσχέσεις που δόθηκαν και παρά τις δεσμεύσεις τους για το αντίθετο, επιχειρείται ο υποβιβασμός του 6θέσιου δημοτικού σχολείου σε 5θέσιο, παρόλο που ο αριθμός των μαθητών του σχολείου δε δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Μη λαμβάνοντας υπόψη τους τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής ούτε τις ιδιαιτερότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου μέχρι πέρσι τουλάχιστον γινόταν σεβαστό το αυτονόητο δικαίωμα κάθε τάξη ενός 6θέσιου σχολείου να έχει το δικό της δάσκαλο, προχωρούν σε άτυπο υποβιβασμό του σχολείου.
Μία ακριτική περιοχή στο Βόρειο Έβρο, που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Τουρκία, η οποία έχει δύο στρατόπεδα, Γυμνάσιο και Λύκειο, ένα 6θέσιο δημοτικό σχολείο που συγκεντρώνει μαθητές από τρία χωριά, μαθητές ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν παιδιά οικονομικών μεταναστών και παιδιά ρομά, οδηγείται στον υποβιβασμό εξαιτίας της έλλειψης δασκάλων.


Μικροί μαθητές, στην πιο τρυφερή τους ηλικία, στερούνται το δικαίωμα δημιουργίας συναισθηματικού δεσμού με το δάσκαλό τους, καθώς δεν υπάρχει ένας δάσκαλος ανά τάξη. Το σχολείο τους λειτουργεί ως σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο εναλλάσσονται στις τάξεις δάσκαλοι άλλων τάξεων, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν το κενό των ανύπαρκτων συναδέλφων τους, διδάσκοντας άλλοτε μαθηματικά, άλλοτε νεοελληνική γλώσσα ή οποιοδήποτε άλλο μάθημα τους ανατεθεί. Παράλληλα, η παραπάνω κατάσταση έχει αρχίσει να δημιουργεί και προβλήματα μάθησης στους μικρούς μαθητές, οι οποίοι αδυνατούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες εναλλαγής τόσων δασκάλων στις τάξεις τους.
Εμείς λοιπόν, ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6θέσιου Δημοτικού σχολείου Νέας Βύσσας Καραθεοδώρειο, αναλογιζόμενοι το παρελθόν του τόπου και το μέλλον των παιδιών μας, τιμούμε τον Στέφανο Καραθεοδωρή διεκδικώντας δασκάλους για τα παιδιά μας. Ύστερα από απόφαση της μαζικής Γενικής μας Συνέλευσης, προχωρούμε σε δίωρη συμβολική κατάληψη του δημοτικού σχολείου, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017 και εν συνεχεία σε αποχή διαρκείας από τα μαθήματαέως ότου ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
του 6θέσιου Δημοτικού σχολείου Νέας Βύσσας “Καραθεοδώρειο”