Παραδοσιακό τίναγμα και μάζεμα του σουσαμιού στο Μαυροκκλήσι Σουφλίου

Παραδοσιακό τίναγμα και μάζεμα του σουσαμιού στο Μαυροκκλήσι Σουφλίου

Η καλλιέργεια του σουσαμιού στο νομό Έβρου αρχίζει και πάλι σιγά σιγά  να επανέρχεται στο προσκήνιο, αφού πρόκειται όπως λένε οι ειδικοί και οι γνώστες της αγοράς, για ένα είδος που φέρνει εισόδημα. Από αυτό παράγεται άλλωστε το ταχίνι και χρησιμοποιείται σε πολλές ακόμα χρήσεις.

Ποτέ βέβαια δεν σταμάτησε να καλλιεργείται στα χωριά μας, όπως στο Μαυροκκλήσι Σουφλίου για παράδειγμα. Από εκεί είναι και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε και πήραμε από την σελίδα στο facebook  του κ.Κώστα Θεοδοσόπουλου, τον οποίο και ευχαριστούμε.

Αφού τα δεμάτια (σαμίστρες τις λένε σε κάποια χωριά) δέθηκαν τέσσερα-τέσσερα και έμειναν για πολλές ημέρες στον ήλιο, ξεράθηκαν και πλέον έπρεπε να γίνει το τίναγμα τους για να μαζευτεί το σουσάμι. Αυτό και έγινε όπως φαίνεται στις πολύ όμορφες εικόνες, που θυμίζουν τα παλιά σε κάποιους, αλλά και δείχνουν ότι η λύση για την χώρα είναι ο πρωτογενής τομέάς και η παραγωγή αγροτικών προϊόντων που να φέρνουν εισόδημα. Το τεράστιο πρόβλημα βεβαίως είναι ότι ελάχιστοι νέοι έχουν απομείνει στα χωριά μας. Άλλωστε και στο Μαυροκκλήσι δεν ξεπερνούν δυστυχώς τους 50 ηλικιωμένους στην πλειοψηφία τους.

 

[post_gallery]

Μοιραστείτε το άρθρο

Ένα σχόλιο

  1. Αντωνακούδης Δημήτριος

    Πρωί-πρωί πηγαίναμε στο ποτάμι να κόψουμε και όλη μέρα μαζεύαμε στο χωράφι το σουσάμι σε .Τα χέρια μας γίνονταν κατάμαυρα. Κατόπι τις μεταφέραμε στα αλώνια του χωριού όπου τις σαμίστρες τις φτιάχναμε . Μετά από μια εβδομάδα φτιάχναμε τις για να λιαστεί το σουσάμι και να ανοίξουν τα . Και ακολουθεί το τίναγμα.Οι σαμίστρες ήταν ωραία προσανάματα για το χειμ.ωνα.Μπράβο σε αυτούς που ανέδειξαν αυτή τη δραστηριότητα. Θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια. Χαιρετισμούς από την Πάτρα.

Απάντηση