“Χαστούκι” Αποκεντρωμένης στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Ακύρωσε σύμβαση που έδινε στην ΕΓΝΑΤΙΑ 500.000 ευρώ

“Χαστούκι” Αποκεντρωμένης στο Δήμο Αλεξανδρούπολης. Ακύρωσε σύμβαση που έδινε στην ΕΓΝΑΤΙΑ 500.000 ευρώ

Νέα “χαστούκι” και μάλιστα πολύ ηχηρό, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, η οποία ΑΚΥΡΩΣΕ την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με την οποία ενέκρινε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε δίνοντας της περίπου 500.000 ευρώ για την εκπόνηση των μελετών κατασκευής των ημικόμβων Δικέλλων, Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πυλαίας Φερών.

Όπως αναφέρεται σχετικά στο έγγραφο που δημοσιεύθηκε χθες στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ για την συγκεκριμένη υπόθεση, που αποτελεί μια ακόμα “σφαλιάρα” στον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη: “Ακυρώνουμε την αριθμ. 289/17 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμουΑλεξανδρούπολης αναφορικά με την έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης και σχεδίου της, μεταξύ του δήμου Αλεξανδρούπολης και της ανώνυμης εταιρείας «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ» Α.Ε., για την εκπόνηση των μελετών για την κατασκευή των ημικόμβων Δικέλλων, Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης & Πυλαίας Φερών, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσης”.

Ακύρωση της σύμβασης γιατί είναι απ’ ευθείας ανάθεση, αλλά και

αρμοδιότητα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ να κάνει τις μελέτες και όχι του δήμου

Το σκεπτικό της απόφασης μάλιστα χαρακτηρίζει μη νόμιμη την σύναψη της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε, αφού ουσιαστικά γίνεται απ’ ευθείας ανάθεση στην εταιρεία. Παράλληλα αναφέρει ότι οι μελέτες είναι αρμοδιότητα της εταιρείας και όχι του δήμου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος μάλιστα θα της δώσει και περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ. Κι αυτά είναι σημεία που ο δήμαρχος κ.Λαμπάκης ως νομικός θα έπρεπε να τα γνωρίζει και να μην αφήσει το δημοτικό συμβούλιο να τα ψηφίσει και να εκτεθεί με την ακύρωση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό: “Η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με το προαναφερόμενα άρθρα και το προοίμιο αυτής είναι μη νόμιμη διότι αποτελεί κατ’ ορθό νομικό χαρακτηρισμό εξ επαχθούς αιτία σύμβαση παροχής υπηρεσιών και απευθείας ανάθεση υπηρεσιών, καθότι οι συμβαλλόμενοι δεν συμπράττουν ισόρροπα για την υλοποίηση του συμβατικού αντικειμένου, αλλά ο δήμος Αλεξανδρούπολης απλώς αναθέτει στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.» την εκτέλεση του συμβατικού αντικειμένου καταβάλλοντας το συμφωνηθέν ποσό με δυνατότητα αναπροσαρμογής του για την προσφερόμενη υπηρεσία και επιπλέον καταβάλει το κόστος της μελέτης ή του έργου με δυνατότητα αναπροσαρμογής του που κατά απόλυτη αποκλειστικότητα ανήκει στην αρμοδιότητα της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και όχι στον δήμο Αλεξανδρούπολης”.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκηση που ακύρωσε την προγραμματική σύμβαση Δήμου και ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ

Το evros-news.gr είχε αναδείξει το θέμα τότε

δημοσιεύοντας τις καταγγελίες Μιχαηλίδη

Το evros-news.gr ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα στις 15 Ιουνίου, με βάση τις καταγγελίες που είχε κάνει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης με την παράταξη ΑΝΑ.Σ.Α Παύλος Μιχαηλίδης. Είχε επισημάνει τότε ότι ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης την ίδια στιγμή που κατηγορεί την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε για την κατασκευή σταθμών διοδίων, της δίνει μισό εκατομμύριο ευρώ για μελέτες κατασκευής των κόμβων από τα ταμεία του δήμου, αν και είναι υποχρέωση της εταιρείας να τις κάνει.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΣ

Οι εξελίξεις, με την χθεσινή απόφαση της Αποκεντρωμένης να ακυρώσει την συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, δικαιώνει τον κ.Μιχαηλίδη που “φώναζε” τότε, αλλά και το evros-news.gr που παρουσίασε το θέμα. Μπορεί να γινόμαστε… ενοχλητικοί επειδή κάνουμε κριτική και ελέγχουμε την εξουσία, αλλά αυτή είναι η αποστολή των ΜΜΕ και όχι να… λιβανίζουμε τον κ.Λαμπάκη όπως κάνουν κάποιοι άλλοι.