Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινίασε το “Μουσείο Καραθεοδωρή” στη Νέα Βύσσα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εγκαινίασε το “Μουσείο Καραθεοδωρή” στη Νέα Βύσσα

Το Μουσείο της οικογένειας Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα, τόπο καταγωγής του Στέφανου Καραθεοδωρή, γενάρχη των διακεκριμένων Θρακών λόγιων Καραθεοδωρίδων, εγκαινίασε το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία και του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 

Μιλώντας λίγο πριν τα εγκαίνια ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας τόνισε: «Η δημιουργία του μουσείου τούτου, του φέροντα το όνομα της οικογένειας Καραθεοδωρή, αποτελεί οφειλομένην τιμή προς αυτήν δια την ανεκτίμητον προσφορά της. Συγχρόνως όμως και ανταπόδοση της τιμής που απολαμβάνει η Νέα Βύσσα ως γενέτειρα τόσων διασήμων επιστημόνων και ευεργετών ως τα μέλη της οικογενείας αυτής…

Είμαστε βέβαιοι ότι το μουσείο θ’ αποτελέσει όχι μόνο τόπο εκθέσεως προσωπικών αντικειμένων και ενθυμημάτων της οικογένειας Καραθεοδωρή και ως οφείλει να είναι κάθε μουσείο διδασκαλείον της ιστορίας του τόπου αυτού και της λαμπρής παραδόσεως του γένους μας το οποίο ανέδειξε ανά τους αιώνες πλείστας όσας εξεχούσας προσωπικότητες…».

Τον προσφώνησε ο αντιδήμαρχος Βύσσας και διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Ορεστιάδας, Χρήστος Ορμανλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου ως «τον καλύτερο οιωνό που σφραγίζει ανεξίτηλα την πορεία και τις προσδοκίες μας», υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σύνδεση της Θράκης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σημείωσε πως «Το μουσείο Καραθεοδωρή για όλους εμάς που είμαστε απόγονοι προσφύγων από το Μποσνοχώρι που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έβρου, ακριβώς απέναντι από τη Ν. Βύσσα, αποτελεί έμπρακτο δείγμα ηθικού χρέους και πράξη απόδοσης τιμής σε προγόνους μας άξιους, πατριώτες και βαθιά θρησκευόμενους χριστιανούς».

Ευχαρίστησε τους απογόνους του Στέφανου Καραθεοδωρή, οι οποίοι ήταν παρόντες στην τελετή εγκαινίων, για τη συνεισφορά τους στη δημιουργία του μουσείου, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του κτιρίου το οποίο θα στεγάσει το μουσείο», που «είναι ένα άγγιγμα ιστορίας που μας εμπνέει και μας γεμίζει με αισιοδοξία».

Παρών στα εγκαίνια και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

“Σήμερα τιμούμε τη μνήμη ανθρώπων που προέφεραν στο έθνος”

Μεταξύ των απογόνων του Στέφανου Καραθεοδωρή από την πλευρά της μητέρας του και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παρέστη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία. Φτάνοντας στο μουσείο ο κ. Σαμαράς δήλωσε «Είναι μία σημαντική ευκαιρία αναπόλησης αυτών των ανθρώπων οι οποίοι προσέφεραν στον τόπο από δύσκολες θέσεις, θα έλεγα επομένως στο έθνος. Σήμερα τιμούμαι τη μνήμη τους με πολλούς συγγενείς αλλά και φίλους και κυρίως τις τοπικές Αρχές οι οποίες έχουν αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία για την οποία τους ευχαριστούμε πάρα πολύ».