Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Η Ορεστιάδα είναι η νεότερη πόλη, αλλά με μακρά ιστορία

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Η Ορεστιάδα είναι η νεότερη πόλη, αλλά με μακρά ιστορία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που πραγματοποιεί από το πρωί τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή μας για τους εορτασμούς του “Έτους Καραθεοδωρή”, έπλεξε το εγκώμιο της Ορεστιάδας μιλώντας στους κατοίκους που τον υποδέχθηκαν με συγκίνηση και αγάπη.

Απευθυνόμενος στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο απεσταλμένος της ιστοσελίδας iefimerida.gr Ιάσωνας Πιπίνης, είπε: «Επισκεπτόμαστε μια πόλη νέα, την νεωτέραν της Ελλάδος, η οποία όμως διαθέτει τον πλούτο και την αίγλη μιας μακράς ιστορίας, φορείς της οποίας είστε εσείς οι κάτοικοι της. Όλοι εσεις οι ευγενείς και ευσεβείς απόγονοι των κατοίκων της παλαιάς Ορεστιάδος της Ανδριανουπόλεως και του περιφήμου προαστίου Κάραγατς».

Ο Οικουμεμικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης και την διαχρονική προσφορά των κατοίκων της. «Βαθέως ικανοποίησεν ημάς το ενδιαφέρον σας για το φυσικό περιβάλλον και την ανάδειξη των πλουσίων υδατίνων πόρων της περιοχής σας αλλά και για τη συμβολή των εν τη πόλει της Ορεστιάδος λειτουργούντων τμημάτων αγροτικής αναπτύξεως και δασολογίας και διαχειρήσεως περιβάλλοντος και φυσικής πόρων της Σχολής Επιστημών Δασολογίας του Δημοκριτίου Πανεπιστημιου Θράκης εις την προστασίαν αυτών», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

«Έτος Καραθεοδωρή»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ορεστιάδα, με αφορμή τις εκδηλώσεις του Δήμου για το «έτος Στέφανου Καραθεοδωρή». Στις 10 το πρωί έφθασε οδικώς στον συνοριακό σταθμό Καστανεών όπου τον υποδέχθηκαν οι στρατιωτικές Αρχές. Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη στην πλατεία της Ορεστιάδας όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος πολιτών για να τον υποδεχθεί.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης στην προσφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη αναφέρθηκε στην προσφορά του κ. Βαρθολομαίου. «Είστε Οικουμενικός, είστε παγκόσμιος, την ώρα που οι λαϊκισμοί και οι φονταμενταλισμοί διαιρούν ακόμη την οικουμένη», τόνισε ο δήμαρχος. Ο κ. Μαυρίδης πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε από δυσκολίες, αντέχουμε σε κρίσεις, όπως οι πρόγονοι μας. Βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις μη προσδοκώντας πολλά από κεντρικές εξουσίες». Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρθολομαίος είχε επισκεφθεί την Ορεστιάδα και πριν από τρία χρόνια.

Θα εγκαινιάσει το Μουσείο Καραθεοδωρή

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη συνέχεια μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων για την προγραμματισμένη δοξολογία, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα αναμένεται να εγκαινιάσει το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας Ορεστιάδας και το απόγευμα αναμένεται να εγκαινιάσει το Μουσείο Καραθεοδωρή στο χωριό Νέα Βύσσα, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αύριο Κυριακή στις 7 το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται να λειτουργήσει στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδας, όπου θα τελεστεί και το μνημόσυνο του Στέφανου Καραθεοδωρή. Το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί Συμπόσιο στη μνήμη του Στέφανου Καραθεοδωρή στην Ορεστιάδα. Την Δευτέρα το πρωί θα επισκεφθεί το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Ορεστιάδας, το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο – Λύκειο Νέας Βύσσας, ενώ θα επισκεφθεί και την έδρα της 3ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού στην Καβύλη Ορεστιάδας και το μεσημέρι θα επιστρέψει οδικώς στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: iefimerida.gr