Δήμος Σαμοθράκης: Κλειστά και αύριο τα σχολεία. Μην πίνετε νερό μέχρι να ελεγχθεί

Δήμος Σαμοθράκης: Κλειστά και αύριο τα σχολεία. Μην πίνετε νερό μέχρι να ελεγχθεί

Η Σαμοθράκη προσπαθεί να επουλώσει τις τεράστιες πληγές που άνοιξε η πρωτοφανής θεομηνία που την έπληξε χθες βράδυ, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές ιδιαίτερα στην Χώρα. Παραμένει φυσικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,, όπως και κηρύχθηκε το μεσημέρι από τον Γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Τόσο αυτός όσο και ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μετά από συνεχείς συσκέψεις με άλλους Γενικούς Γραμματείς υπουργείων, τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο ο οποίος έφτασε εσπευσμένα στο νησί μαζί με τον κ.Σπίρτζη (τους έφερε σκάφος του Λιμενικού απ’ την Αλεξανδρούπολη), τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς που έφτασε πρώτος στο νησί, αποχώρησαν πριν λίγη ώρα.

Πέτροβιτς: Να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης

των υποδομών και της οικονομίας της Σαμοθράκης

Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος προήδρευσε στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας δίνοντας κατευθύνσεις στις κρατικές υπηρεσίες, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Πέτροβιτς απευθυνόμενος στον κ.Σπίρτζη του είπε: “Ζητούμε από την Κυβέρνηση κ.υπουργέ την εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης των υποδομών και της οικονομίας του ακριτικού μας νησιού. Με φορολογικές ελαφρύνσεις και οικονομικές διευκολύνσεις για τους κατοίκους που επλήγησαν σκληρά από την πρωτοφανή θεομηνία”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας και οι συνεργάτες του, μαζί με τους υπαλλήλους του δήμου και τους κατοίκους, προσπαθούν να σταθούν όρθιοι και να αρχίσουν την αποκατάσταση των ζημιών που είναι τεράστιες στις υποδομές. Δρόμοι κόπηκαν στη μέση χωρίζοντας το νησί σε πολλά μέρη, περιουσίες καταστράφηκαν σε λίγα λεπτά και η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα επαγγελματιών και των υπόλοιπων Σαμοθρακιτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαμοθράκη: Εικόνες βιβλικής καταστροφής. Δεν θυμούνται ποτέ κάτι παρόμοιο οι ηλικιωμένοι

Με απόφαση του δημάρχου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τετάρτη, όπως ήταν και σήμερα. Οι μετακινήσεις άλλωστε δεν είναι καθόλου εύκολες και κανένας δεν θέλει να ρισκάρει την σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

Παράλληλα, ο δήμος Σαμοθράκης με ανακοίνωση του ζήτησε από τους κατοίκους να μην πίνουν νερό από τις βρύσες, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. “Λόγω της κατάστασης των υδρομαστεύσεων και των δικτύων ύδρευσης μετά από την σημερινή θεομηνία, συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης νερού για πόση, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι”.

Επίσης ενημέρωσε τον κόσμο για κάποια χρηστικά ζητήματα, όπως τους ανέργους για παράδειγμα. “Όσοι πολίτες της Σαμοθράκης πρέπει να θεωρήσουν την κάρτα ανεργίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, παρακαλούμε να καλέσουν από την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στο κο. Θανάση Σκαρλατίδη στο τηλ. 25510- 26199”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συγκλονιστικά βίντεο από τις βιβλικές καταστροφές. 

Επίσης, με ανακοίνωση που επίσης εξέδωσε, δίνει κατευθύνσεις πως πρέπει να κινηθεί ο κόσμος που αντιμετωπίζει προβλήματα από την θεομηνία. “Ο Δήμος Σαμοθράκης ενημερώνει τους πολίτες του νησιού ότι μπορούν να καλούν καθημερινά στον αριθμό 25510-98097, από τις 7.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ, για να δηλώνουν προβλήματα που ενδεχόμενα αντιμετωπίζουν μετά την εκδήλωση των εντόνων καιρικών φαινομένων. Επίσης όσοι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους ή στις επιχειρήσεις τους, όπως καταστροφή οικοσκευής, επαγγελματικού εξοπλισμού, τυχόν βλάβες σε κτίρια, να ενημερώσουν για το είδος της ζημιάς που έχουν υποστεί, ώστε συνεργεία μηχανικών να διενεργήσουν αυτοψίες για την καταγραφή των βλαβών, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πολίτες, για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Τέλος απευθύνεται έκκληση προς τους κατοίκους και ιδιαίτερα στους οδηγούς, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, λόγω βλαβών στο οδικό δίκτυο”.