ΞΕΦΤΙΛΑ: Οι ΑΝΕΛ ετοιμάζονται να ψηφίσουν τώρα υπέρ της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης”

ΞΕΦΤΙΛΑ: Οι ΑΝΕΛ ετοιμάζονται να ψηφίσουν τώρα υπέρ της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης”

Οι άνθρωποι έχουν κάνει την… κωλοτούμπα επάγγελμα και προκειμένου να μείνουν στην καρέκλα, δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο. Αλλάζουν με χαρακτηριστική ευκολία θέσεις και απόψεις, αρκεί να μην χάσουν την βουλευτική αποζημίωση και όλα τα προνόμια. Στους Ανεξάρτητους Έλληνες αναφέρομαι, που ετοιμάζονται να ψηφίσουν τώρα και την ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ τροπολογία Κοντονή που ανοίγει την κερκόπορτα για την Τούρκικη Ένωση Ξάνθης, αλλά και την αλλαγή φύλου.

Ξεχάστε εκείνα τα ηρωικά που έλεγαν τόσο καιρό. Μια μέρα μετά την πλήρη κάλυψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο τους Πάνο Καμμένο για όλα όσα επικρίθηκε τελευταία: από την υπόθεση Γιαννουσάκη, έως τα ψώνια σε πολυτελές κατάστημα στο Λονδίνο, αλλά και την επίσκεψή του σε… καζίνο της βρετανικής πρωτεύουσας, άλλαξαν στάση. Και τα δύο τελευταία περιστατικά προκάλεσαν δυσφορία στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως τελικά επιλέχθηκε να στηριχθεί ο υπουργός Άμυνας, με την παρουσία (και την ομιλία) του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προχθές στην Ολομέλεια της Βουλής.

Έτσι έκλεισε οποιοδήποτε θέμα αμφισβήτησης του κ. Καμμένου. όταν οι ΑΝΕΛ έδειξαν διατεθειμένοι να ψηφίσουν τελικά τις δύο επίμαχες τροπολογίες, για την θέσπιση αλλαγής φύλλου και την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, τις οποίες είχαν αρνηθεί να αποδεχθούν, με αποτέλεσμα να προκληθεί η έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ξαναψηφίσει νομοθετική πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη των ΑΝΕΛ.


Από τη μία, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα στραβά μάτια και έδωσε πλήρη κάλυψη στον κ. Καμμένο, από την άλλη, πριν περάσουν μάλιστα 24 ώρες, οι ΑΝΕΛ έκαναν κινήσεις καλής θέλησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας την εντύπωση πολιτικής συναλλαγής. Ουσιαστικά οι ΑΝΕΛ αποδέχονται να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη λεγόμενη «αριστερή ατζέντα», προοδευτικές δηλαδή ρυθμίσεις για ατομικά δικαιώματα ή για διατάξεις που αφορούν και σε εθνικά θέματα και στα οποία οι ίδιοι τηρούν, από ιδεολογικής άποψης, μία πολύ συντηρητική στάση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι ιδιαιτέρως κρίσιμης σημασίας η προώθηση τέτοιων ζητημάτων. Έως τώρα η άρνηση των ΑΝΕΛ να στηρίξουν τέτοιες τομές, δεν είχε επιπτώσεις, καθώς τουλάχιστον η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι προσέφεραν τις ψήφους τους (Αποτεφρωτήρια, Τζαμί στην Αθήνα κ.α.).
Από την ώρα όμως που η αντιπολίτευση άλλαξε στάση ως προς την ψήφιση τέτοιων ρυθμίσεων, είτε ακυρώνεται εκ των πραγμάτων η «αριστερή ατζέντα», είτε κινδυνεύει η δεδηλωμένη, καθώς υπήρχε η κίνδυνος να καταψηφιστεί κάποια ρύθμιση την οποία θα προωθούσε μεν η κυβέρνηση, αλλά δεν θα ψήφιζαν οι ΑΝΕΛ – οι ψήφοι της αντιπολίτευσης σε μία τέτοια περίπτωση είναι περισσότερες και αν εκφράζονταν σε ψηφοφορία θα προκαλούνταν μείζον πολιτικό θέμα!
Η πίεση αυτή ανάγκασε τους ΑΝΕΛ να αλλάξουν πλεύση. Ιδίως μετά τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε ο κ. Καμμένος, ο οποίος χρειάστηκε να καταφύγει στον κ. Τσίπρα για να ξεπεράσει την κριτική, που του ασκήθηκε.
Η πρόθεση των ΑΝΕΛ να στηρίξουν το νομοσχέδιο, που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου με μια απλή δήλωση, προκαλεί πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις.

Ο Τέρενς Κουίκ δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να ψηφίσουν υπέρ

της αντεθνικής τροπολογίας για “Τούρκικη Ένωση Ξάνθης”
«Εμείς ως ΑΝΕΛ ψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Να ξεκαθαρίσουμε όμως δύο πράγματα. Αυτά που θα πω είναι άποψη των ΑΝΕΛ και προσωπική μου και δεν μου την επέβαλλε κανείς. Είμαστε κατά της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Επίσης, λέμε όχι στην δεύτερη αλλαγή φύλου γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει υιοθεσία. Ξέρω ότι αυτά είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν σε άλλη συνεδρίαση, όταν θα συζητήσουμε τα άρθρα, όμως εμείς ως ΑΝΕΛ θέλουμε να τα επισημάνουμε λέγοντας ότι επί της αρχής ψηφίζουμε θετικά», δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Όσον αφορά στην ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», η στροφή των ΑΝΕΛ είναι επίσης θεαματική. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ οι ΑΝΕΛ δεν αποκλείεται να στηρίξουν τη νέα ρύθμιση όταν αυτή επανακατατεθεί στην Βουλή και εφόσον ενσωματωθούν οι ισχυρές ενστάσεις του κόμματος. Αν και πηγές από τους ΑΝΕΛ εξηγούν πως «είναι αυτονόητο για εμάς πως δεν θα ψηφίσουμε τίποτα που αφήνει “σκιές” στην Θράκη», καθίσταται σαφές ότι ξεκίνησε η αναδίπλωση.

Πηγή: protothema.gr