Τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα ξεκινούν το 2018

Τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα ξεκινούν το 2018

Τα σχέδια για την ανάπτυξη της διανομής φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδαμ και φυσικά στις δυο πόλεις του νομού Έβρου που έχει ήδη αποφασιστεί, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα, ανέπτυξε σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) Θόδωρος Τερζόπουλος.

΄Οπως είπε, σημαντικές επεκτάσεις σε μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ. Στην πρώτη φάση (2018 – 2022) εντάσσονται οι πόλεις  Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά. Το επόμενο στάδιο (2019-2023) περιλαμβάνει Κόρινθο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, ‘Αργος, Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο, Καστοριά / ‘Αργος Ορεστικό και Γρεβενά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Εβρίτης Πρόεδρος του ΚΑΠΕ βοηθάει σε γεωθερμία, φυσικό αέριο

Σε φάση διερεύνησης για τη σύνταξη μελετών βιωσιμότητας βρίσκεται η επέκταση των δικτύων σε Ιωάννινα, ‘Αρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα καθώς και σε μεγάλα νησιά: Κρήτη και στις τέσσερις μεγάλες πόλεις (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, ‘Αγ. Νικόλαος), Λέσβος, Σάμος, Χίος και Ρόδος. Στα νησιά η επέκταση του φυσικού αερίου εξαρτάται από την λήψη απόφασης για ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο (που θα μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή).

Μείωση ενεργειακού κόστους 2,2 δισ ευρώ, προστιθέμενη αξία

στις τοπικές οικονομίες 755 εκατ. ευρώ και 2.500 θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με τις μελέτες της ΔΕΔΑ, μόνο στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στ. Ελλάδας το όφελος από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη περίοδο 2018-2036, εκτιμάται  στα 2,211 δισ. ευρώ ενώ η προστιθέμενη αξία στις οικονομίες των περιοχών αυτών αναμένεται να φθάσει σε 755,7 εκατ. Επιπλέον, κατά την  περίοδο  των κατασκευών, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 2.500 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις  εργασίας, μηχανικών, εργατοτεχνιτών, χειριστών, ανειδίκευτων εργατών, υπαλλήλων γραφείου, θερμουδραυλικών, συντηρητών καυστήρων, ενώ ξεχασμένες τεχνικές ειδικότητες, όπως οι συγκολλητές  πολυαιθυλενίου, θα αναβιώσουν.

Ο κ. Τερζόπουλος ανέφερε τέλος ότι η ΔΕΔΑ σχεδιάζει να στηρίξει οικονομικά τις οικογένειες εκείνες και τις κοινωνικές δομές (πχ σχολεία, γηροκομεία κλπ) που θα θελήσουν να συνδεθούν με τα δίκτυα αερίου, αλλά δεν έχουν την οικονομική ικανότητα να το κάνουν.