Σαμοθράκη, συνάντηση με το απρόβλεπτο. Της Άννας Δεληγιάννη-Τσιουλπά

Σαμοθράκη, συνάντηση με το απρόβλεπτο. Της Άννας Δεληγιάννη-Τσιουλπά

Αυτό που συνέβη το βράδυ της Δευτέρας 25ης Σεπτεμβρίου στο νησί της Σαμοθράκης, δεν έχει συμβεί ποτέ προηγούμενα !Πρωτοφανής ο χαλασμός ,βιβλικός και οι ζημιές ανυπολόγιστες!

Οι όμορφες ,φεγγαροπρόσωπες νύχτες , έγιναν ξαφνικά παρελθόν και το τοπίο,θαρρείς μεταλλάχτηκε μέσα σε λίγες ώρες, αντιπαλεύοντας τη μανία των δυνάμεων της φύσης ,τις οποίες κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ,ούτε να δαμάσει στη στιγμή.
Ήταν μοιρόγραφτη η ώρα , που τρομερός κατακτητής η μανιασμένη καταιγίδα, χτυπούσε αλύπητα το ορθόψηλο, γυμνόκορφο «Σάος» και χείμαρροι ασυγκράτητοι ,πολυθόρυβοι ,σαν σε βανδαλική επιδρομή κατέστρεψαν στο διάβα τους τα πάντα.
Νερό, πολύ νερό ,ξύλα και πέτρες και βράχια, κατρακυλούσαν στη ράχη τής Χώρας, ψηλά απ’ το βουνό, που μεθυσμένος γίγαντας φάνταζε στο μυαλό σου ! Και οι κάτοικοι ,αδύναμοι, άπραγοι ,μετρούσαν τις ώρες της αξημέρωτης νύχτας.
Κι όταν ξημέρωσε, αλλόφρονες τριγυρνούσαν στους δρόμους Οι χείμαρροι έγλειψαν και γκρέμισαν τοίχους ,υπέσκαψαν θεμέλια σπιτιών ή μπήκαν μέσα , ξύλινα πατώματα υποχώρησαν κι έγιναν τα σπίτια ,κουτιά ακατοίκητα, γεμάτα λάσπη! Τα ορμητικά νερά οπλισμένα με ογκόλιθους, «εμβόλισαν» το Δημαρχείο και το Κέντρο Υγείας του νησιού .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά: Επιλογή ή προτίμηση διευθυντή!

Αυτή η καταιγίδα , σαν να ήρθε με χάρτη εκστρατείας ,στάθηκε πάνω από τη Σαμοθράκη με ακονισμένα σύνεργα ,μόνο κακό να κάνει, σε όλο το νησί .
Δρόμοι αδιάβατοι, νεροφαγωμένοι ,κλειστοί, γέφυρες γκρεμισμένες ,δέντρα τεράστια και αιγοπρόβατα έφτασαν στη θάλασσα. Καταιγίδα πρωτοφανής ,σαν να ήρθε να σβήσει τα ίχνη της ιστορίας .
Σαμόθρακες ,βαρύς ο σταυρός αλλά βαρύτερη η σταύρωση ,μην απελπίζεστε !
Ακολουθώντας τους ρυθμούς του απείρου θα βρείτε ξανά το βηματισμό σας ,αφού τα νερά , δεν στάθηκαν ικανά να παρασύρουν στο διάβα τους ανθρώπους !


Κι αν αυτό που νιώσατε ,που ακούσατε ,που βλέπετε σήμερα ,είναι εικόνα καταστροφής που θα μένει στο κάδρο για πολλά χρόνια , μαζέψτε το βλέμμα σας κι αναζητείστε την ελπίδα!
Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά
Εκπαιδευτικός, συγγραφέας, κριτικός

Μοιραστείτε το άρθρο

Απάντηση