Συνάντηση Φαλέκα-Τσολακίδη για το έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γεωθερμία

Συνάντηση Φαλέκα-Τσολακίδη για το έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Γεωθερμία

 

Οι συναντήσεις έγιναν με τον Αντιδήμαρχο Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννη Φαλέκα, ο οποίος είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια προχωράει μεθοδικά και προγραμματισμένα την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην περιοχή και ήδη επεκτείνεται σε νέους τομείς. ‘Στις συναντήσεις εργασίας  πέραν του Προέδρου του ΚΑΠΕ υπήρχε και η συμμετοχή του ‘’Διευθύνοντος Συμβούλου’’ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ.Ηλία Μοναχολιά. Όπως ο ίδιος επεσήμανε μετά και το πρόσφατο ταξίδι του στην Ισλανδία, την χώρα που έχει αξιοποιήσει στο έπακρο την Γεωθερμία για να καλύψει τεράστιο μέρος των ενεργειακών της αναγκών, το ”αύριο” της Γεωθερμίας για ηλεκτρισμό στην Ελλάδα θα γίνει αποδεκτή πράξη μόνο με ένα πρότυπο, πιλοτικό και επιδεικτικό έργο  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Γι΄αυτό συζήτησαν με τον κ.Τσολακίδη:
  1. ”Δικαίωμα έρευνας και αξιοποίησης” μεγαλύτερου βάθους σε γεωγραφικό χώρο που έχει οριστεί ως “βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας’’ και ζητάει να εγκριθεί για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
  2. Ενόψει του νέου ΣΕΣ 2014-2020 και της ευρωπαϊκής οδηγίας 27/2012, θεωρεί ότι έχουν δημιουργηθεί οι καλύτερες συνθήκες για την πρώτη (μικρή) ηλεκτροπαραγωγή με Γεωθερμία ‘’μέσης ενθαλπίας’’ δύο-τρία (2-3) περίπου ΜW ως “πρότυπο, πιλοτικό και επιδεικτικό έργο’’. 
  3. Η απορριπτόμενη θερμική ενέργεια μετά την ηλεκτροπαραγωγή, στηρίζει την τηλεθέρμανση τριών (3) οικισμών περίπου 2000 κατοίκων (Άνθεια-Αρίστηνο-Λουτρά) και την παραγωγική διαδικασία θερµοκηπιακών καλλιεργειών.
  4. Το ενδιαφέρον αφορά ”αποκλειστικά” την έρευνα στα στενά γεωγραφικά όρια του ήδη μισθωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας συνολικής έκτασης 20.000 στρ τα δικαιώματα αξιοποίησης του οποίου έχει ήδη μισθώσει ο Δήμος για τα επόμενα τριάντα χρόνια με δυνατότητα διάτρησης σε βάθη έως 500 μ.

Όπως επισημαίνει ο κ.Φαλέκας: “Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με την Αντιδημαρχία Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, μπορούμε να υλοποιήσουμε το “πρότυπο, πιλοτικό και επιδεικτικό έργο’’, ώστε να λειτουργήσει ως το καλό παράδειγμα στη χώρα μας με χρήση της ωφέλιμης, ασφαλούς, εγχώριας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, ώστε να γίνονται στο μέλλον ‘’αποδεκτές’’ από όλους οι μεγάλες ‘’ιδιωτικές επενδύσεις’’ των υψηλών Γεωθερμικών θερμοκρασιών για ηλεκτροπαραγωγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρόεδρος ΚΑΠΕ: Πρωτοπόρος στη γεωθερμία ο δήμος Αλεξανδρούπολης

Ο Γιάννης Φαλέκας άκουσε από τον Βασίλη Τσολακίδη ότι το ΚΑΠΕ στηρίζει παρόμοιες κινήσεις και προγράμμα και συζήτησαν κάποιες λεπτομέρειες του θέματος. Ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης στέλνει μάλιστα ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθιυνση: “Ας τολμήσουν στην ενεργειακή τοπική ανάπτυξη. Ας επιτρέψουν ένα δεύτερο “βήμα”, Γεωθερμικό. Ακόμη και ο ”ενεργειακός τουρισμός” μπορεί να γίνει έτσι πράξη”.