George Stathakis, Greece's incoming minister for economy, shipping, tourism and infrastructure, speaks during a handover ceremony in Athens, Greece, on Wednesday, Jan. 28, 2015. Varoufakis, is gearing up for negotiations with the euro area that have been on hold since December as Greece entered an election campaign. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg via Getty Images *** George Stathakis

Η Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο αναφορών του Γιώργου Σταθάκη στη Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας

Η Αλεξανδρούπολη και η περιοχή μας γενικότερα, βρέθηκε στο επίκεντρο των αναφορών του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε από τις  3 μέχρι τις 7 Οκτωβρίου στη Μόσχα και συγκεκριμένα στην ενότητα με τίτλο «Παγκόσμια Ενέργεια: Προκλήσεις και Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Στην ομιλία του ο Υπουργός  παρουσίασε τους κεντρικούς στρατηγικούς στόχους του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, όπως αυτός διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας των Παρισίων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αναγκαιότητα ενός ισορροπημένου ενεργειακού μείγματος που θα εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια με τη διατήρηση ως στρατηγικού καυσίμου τον λιγνίτη και την ταυτόχρονη αναβάθμιση των ΑΠΕ και του Φυσικού Αερίου.
Ειδικά σε σχέση με το τελευταίο, ο ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει με την υιοθέτηση του Γ’ Ενεργειακού Πακέτου και ανέλυσε τα τέσσερα στρατηγικά βήματα που πραγματοποιεί η κυβέρνηση ώστε η Ελλάδα να ενισχύσει τον ρόλο της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Αυτά περιλαμβάνουν:
– Την ολοκλήρωση του ανοίγματος της χονδρικής και της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου.
– Την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε πενήντα περιοχές και πόλεις ανά την επικράτεια μέχρι  το 2023, ανάμεσα στις οποίες είναι η Αλεξανδρούπολη και η Ορεστιάδα στον Έβρο.
– Τον μετασχηματισμό της Ελλάδας σε χώρα-κλειδί για τη μεταφορά φυσικού αερίου, στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου, με  την ολοκλήρωση του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), καθώς και του Νοτιοανατολικού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, με την προτεινόμενη επέκταση του Turkish Stream σε Ελλάδα και Ιταλία, διασφαλίζοντας έτσι την ισορροπία των τιμών Φυσικού Αερίου ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, εφόσον προχωρήσει το έργο του Nord Stream 2.
– Στην επέκταση της αγοράς φυσικού αερίου  και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α.) στα Βαλκάνια μέσα από τις διασυνδέσεις του κάθετου διαδρόμου (IGB, IBS, BRUA), την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του σταθμού Υ.Φ.Α. Ρεβυθούσας και τη δημιουργία του πλωτού σταθμού Υ.Φ.Α. της Αλεξανδρούπολης.
Στο περιθώριο της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, ο ΥΠΕΝ συναντήθηκε με τον Ρώσο  ομόλογό του Αλεξάντερ Νοβάκ. Ο Έλληνας ΥΠΕΝ επεσήμανε τον στρατηγικό ρόλο που παίζει η Ρωσία στην Ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.  Στη συνέχεια ενημέρωσε τον ομόλογό του για την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι ζητήματα που προκύπτουν από μεγάλου μεγέθους επενδυτικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου πρέπει να λύνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με γνώμονα τις αρχές που θέτει το Γ’ Ενεργειακό Πακέτο και ότι διαρκής στόχος της Ελλάδας παραμένει η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Ρωσική Ομοσπονδία μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταθάκης: Αγωγοί φυσικού αερίου, σταθμός LNG και κάθετος άξονας με Βουλγαρία, Σερβία οι προτεραιότητες μας